x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Smerenia Împăratului

Smerenia Împăratului

de Daniela Cârlea Şontică    |    10 Mar 2008   •   00:00
Smerenia Împăratului

Creştinii care se înfrânează în acest Post au câteva sărbători importante pentru a se ruga şi a aştepta mai cu nesaţ Învierea.



Creştinii care se înfrânează în acest Post au câteva sărbători importante pentru a se ruga şi a aştepta mai cu nesaţ Învierea.

Ultima mare sărbătoare înainte de Învierea Domnului este Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile). Sărbătoare aflată la cumpăna dintre perioada Postului Mare şi Săptămâna Patimilor, aceasta din urmă fiind deosebită prin semnificaţie şi asprime, prin slujbele cu totul speciale, prin asumarea de către credincioşi a durerii Răstignirii, dar şi prin pregustarea Învierii din mormânt a Domnului. Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim se produce imediat după ce Iisus l-a înviat din morţi pe Lazăr cel mort de patru zile. Minunea i-a copleşit pe toţi atât de mult, încât acum, când au auzit că vine la Ierusalim, se îmbulzesc să Îl cunoască. Copiii îi cântă "Osana, bine este cuvântat Cel Care vine întru numele Domnului!", iar cei mari aşază hainele pe drum pentru ca Iisus să calce peste ele şi îl primesc cu ramuri de finic. Pe cât de bucuroşi sunt cei simpli la vederea Domnului, pe atât de supăraţi sunt cărturarii şi fariseii care văd în El pe Cel Care le strică legile, neputând să înţeleagă misiunea Domnului pe pământ. Călare pe asin, Hristos intră în Cetatea Sfântă cu smerenie, dar şi în mod triumfal. Este singura dată când acceptă osanalele mulţimii. Peste puţin timp, însă, Îl vor părăsi toţi, se vor umple de frica stăpânitorilor trecători care îl acuză pe Împăratul veacurilor că s-a numit pe sine Fiul lui Dumnezeu. Hristos ştie că firea omului este slabă. Merge cu ascultare faţă de Tatăl ceresc, spre răstignire, merge cu bucurie spre Înviere.


ALTE SĂRBĂTORI. Cealaltă sărbătoare mare din acest post este Buna Vestire, considerată şi începutul mântuirii oamenilor. În urmă cu aproape 2.000 de ani, Fecioara Maria, născută din rugăciunile celor doi bătrâni fără copii, Ioachim şi Ana, a fost găsită vrednică a fi "lăcaş dumnezeiesc", a-L naşte pe Hristos. Arhanghelul Gavriil i-a spus cuvântul: "Bucură-te!", cel mai frumos din istoria omenirii, pentru că vestea naşterea Domnului.


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit în mod normal la 23 aprilie, în acest an va fi serbat după Paşti, deoarece ziua lui cade în Săptămâna Patimilor. Sfântul Gheorghe (sec. al III-lea) s-a remarcat în viaţa publică, ajungând general la numai 30 de ani în armata împăratului Diocleţian, dar era şi un bun creştin. Vremurile nefiind însă binevoitoare creştinismului, Gheorghe a trebuit să înfrunte păgânismul, fiind groaznic chinuit şi în sfârşit decapitat ca martir al lui Hristos.
 

×
Subiecte în articol: domnului ediţie specială