x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum scăpăm de melcii din grădină. Iată câteva metode simple si eficiente

Cum scăpăm de melcii din grădină. Iată câteva metode simple si eficiente

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   18:20
Cum scăpăm de melcii din grădină. Iată câteva metode simple si eficiente
Sursa foto: Hepta

Iubitorii de grădinărit știu că melcii pot distruge ușor culturile de legume, motiv pentru care au grijă să pună în aplicare anumite trucuri prin care reușesc să-i țină la distanță.

Melcii cu sau fără cochilie sunt dăunători pentru grădina de legume, având în vedere că se hrănesc cu frunzele plantelor, dar și cu unele fructe, precum căpșunile, scrie Antena3CNN

Aceștia apar primăvara și rămân activi până toamna târziu. Mai mult, vremea ploioasă favorizează înmulțirea, un număr mare de melci putând face adevărate ravagii într-o grădină.

Din fericire, grădinarii care nu vor să apeleze la substanțele chimice au la îndemână numeroase metode prin care pot scăpa ușor de melcii care atacă plantele. 

Cel mai cunoscut truc presupune umplerea unui borcan cu bere sau cu apă în care se dizolvă puțină drojdie. 

Se sapă o groapă în pământ, de dimensiunea borcanului, în zonele frecventate de melci, apoi se fixează vasul în interior și se lasă peste noapte. 

Melcii sunt atrași de mirosul malțului și al drojdiei, rămânând prinși în lichid. A doua zi, se colectează melcii și se umple din nou borcanul cu bere sau apă cu drojdie.

De asemenea, nisipul presărat în jurul plantelor i-ar putea împiedica pe melci să înainteze, la fel de eficiente fiind și cojile de ouă zdrobite, zațul de cafea sau rumegușul, care însă sunt utile numai cât timp sunt uscate.

Totodată, melcii sunt sensibili la mirosul anumitor plante, precum lavanda, usturoiul, ceapa sau menta, motiv pentru care acestea nu ar trebui să lipsească din apropierea culturilor pe care dorim să le protejăm.

×
Subiecte în articol: melci plante gradina culturi