x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viaţa în puşcărie a primului înalt demnitar ajuns în spatele gratiilor

Viaţa în puşcărie a primului înalt demnitar ajuns în spatele gratiilor

de Adriana Oprea-Popescu    |    17 Iul 2012   •   16:54
Viaţa în puşcărie a primului înalt demnitar ajuns în spatele gratiilor

S-a plimbat prin toate tarile lumii. Mai putin in China, "am refuzat sa ma duc, le povestesc acum baietilor, pentru ca eram foarte tare anticomunist'. Cel mai bine primit a fost in Israel, datorita celui de-al doilea prenume, crede el, insa lui cel mai mult i-a placut in America. Se simtea liber, mergea oriunde fara sa-l intrebe nimeni nimic. Dupa ce s-a intors in tara, prin decembrie 2001, a fost chemat sa dea raspunsuri celor de la DNA. "Mai intrebati-ma', ma imbie el. "Nu mai am ce'. "Pai, n-am cu cine sa vorbesc aici', recunoaste, sincer, fostul ministru. "Ati venit dumneavoastra acuma sa vorbesc si nu vreti sa vorbesc...'.

Stam la povesti de doua ore in vorbitorul de la Penitenciarul Gherla. O sala mare, cu peretii imbracati in faianta si plina de mese rotunde si rosi, prevazute cu placi de lemn prinse sub tablia de plastic. Pentru a impiedica strecurarea de biletele sau de cartele de telefon, "palmate' pe sub masa. Adus din celula, Ioan Avram Muresan a venit la intalnire elegant, in camasa, cu un veston pe deasupra. Glumeste, rade mult, vrea sa para relaxat. "Mai intrebati-ma!'.

Mandatul de aducere
Procesul lui a durat aproape 9 ani. Spune ca niciodata nu s-a gandit ca va ajunge la inchisoare. In ultimul an i-a incoltit, asa, o banuiala in suflet, dar bagajul si l-a facut in ultima zi. Cu politistii in casa. La 28 mai 2012, ICCJ l-a condamnat pe fostul ministrul al Agriculturii la 7 ani de inchisoare, pentru deturnare de fonduri si abuz in serviciu. "Era lunea', povesteste el. "Eu stau undeva, in afara orasului. Cobor in oras de la mine 11 km, sa fac cumparaturi, sa-mi iau medicamente. Si era inainte de ora 9:00, incep sa sune telefoanele de la Bucuresti. Telefoane de la ziaristi, «domnule Muresan, ati aflat ce s-a intamplat?». Zic «nu, n-am aflat nimica. Stati putin, sa vorbesc cu avocatul meu, ca nu m-a anuntat nimeni nimic». Il sun pe dl. Popescu (Mircea), pe avocat, «domnu’ profesor, ce s-a intamplat?». «Pai, nu stiu, la 10:00 se deschide instanta.

Domnu’ Muresan, stati putin, ca sunt la Curtea de Apel, ma duc si...». «Domnu’ Popescu, dati-mi ceva date ca, uitati, presa e pe mine...». Cobor in oras, ma intalnesc cu cei din presa, ca niciodata n-am refuzat lucrurile acestea, le dau declaratii, ma duc acasa, ajung pe la 12:00 acasa, ma asez la masa, ca eu am orar, avand diabet, trebuie sa respect orarul cu masa... Si-mi tot sunau telefoanele. Popescu nu ma suna. Era 12 jumatate. Ii spun sotiei mele: "il mai sun o data, dupa aia ma intind putin si vedem ce facem'. Cand il sun, in jurul casei trei politisti deja. Era ora 12 jumatate, erau politistii de la Baia Mare'. "Nu va sunasera inainte, sa va intrebe cum doriti?'. "Nu, nu m-au sunat. Au venit direct sus, au venit cu masina, sotia mea zice «ce fac cu ei?».

«Pai, da-le drumul inauntru, ce sa faci cu ei?». Au venit, «domnu’ Muresan, avem mandat», mi-au aratat o chestie la xerox, la fax, la nu-stiu-ce minune, «a, bun», si zic «Acuma tre sa ma duc?! Da’ ma duc maine dimineata», am zis, «sa ma pregatesc si eu, sa-mi las lucrurile...». 12 jumatate, nota bene! Eu, suparat ca abia ma ridicasem de la masa. Eu mananc dimineata la 8:00, la 12:00 si la 6:00. Si zic «stati sa...». «Nu, nu, uitati, scrie aicea», exact ce spunea bascheltalista Kovesi!, «de indata, domnu' Muresan, scrie aicea». «Domnule, daca scrie de indata, stai sa-mi strang hainele». Mi le-am strans, m-am dus...'. Il intreb daca are vreun fular Burberry si recunoaste, razand, ca "nu prea-mi place stilul'. Nici arme n-are. "Au vrut sa ma faca si vanator astia, cand am fost ministru, si-am zis «io nu gasesc ca trebuie sa-ti dovedesti barbatia omorand niste animale, lasati-ma-n pace!»'.

Celula
A stat in arestul IPJ Maramures pana joi, 31 mai, cand a fost transferat pentru cateva ore la Penitenciarul Baia Mare, iar de aici, in aceeasi zi, la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Gherla. Muresan spune ca la prima intanire pe care a avut-o cu directorul Penitenciarului, i-a declarat: "Uitati, eu va inteleg pe dumneavoastra, ca trebuie sa va faceti jobul. Eu sunt nevinovat, m-ati pus cu toti detinutii de drept comun, eu sunt detinut politic si am sa ma comport ca atare!'.

A stat in carantina trei saptamani, in aceeasi camera cu un actual coleg de celula, "baiatu' cu telefonu''. Apoi a fost mutat sus si de atunci imparte camera de detentie cu inca sase persoane. 7 e un numar norocos, ii spun, exista penitenciare si cu cate 30 de detinuti intr-o camera. Ma contrazice. "Sunt noua paturi in camera, supraetajate. Nu ebine deloc, pentru ca o camera are 15 metri patrati, iar normele sunt de 4 metri patrati, pentru fiecare detinut, cel putin. Nu eu le-am facut, ca, stiti, le-au adus de la Uniunea Europeana si le-am implementat direct aici, fara sa se uite cam ce sistem avem noi (rade). Asta e o problema pe care i-am spus-o si domnului director, ca mie mi se pare ca e prea mare aglomeratie aici...'

Cei cu care imparte celula nu sunt condamnati definitiv. "Sunt in procese. Unul e pentru omor, am inteles, a impuscat pe cineva pe la Oradea, accident se pare c-a fost, la o vanatoare, o chestie de genul asta. Un baiat e pentru trafic de droguri, cred ca doi sunt pentru trafic de droguri in camera, da’ tineri, ma ingrozeste chestia asta, ca astia tinerii sunt in sistemul asta, e unul care e ceva foarte grav, pentru ca nu vrea sa spuna ce e... L-au adus la noi pentru ca-l bateau in alta camera si cred ca ceva grav, grav in sens de pedofilie sau chestii de genul acesta, ma gandesc, a mai fost un baiat, saracu’, care a furat un telefon de la Metro, p’aicea, el zice ca a fost numai complice, ca l-au luat cu telefonul pe camerele de luat vederi ... Si mai este domnul Bica care e la spitalul din Dej, nu stiu ce are (n.r. - ce fapta) ca n-am... am vorbit cu dansul, da’ se judeca... Dansul a fost vicepresedinte la Consiliul Judetean Cluj. Miercuri se intoarce de la spital, cred ca...'

Bagajul
Cand a plecat de acasa pentru 7 ani la Gherla, si-a luat la el cateva schimburi de haine si carti. "Trei camasi, cinci sau sase tricouri, astea de zi, sa zic, pijama, tricouri cu care dorm numa’ noaptea, un veston, o haina cu care ma duc la biserica duminica si cam atat'. El e greco-catolic, insa a mers la biserica ortodoxa din incinta penitenciarului, iar intre timp conducerea i-a aprobat sa fie vizitat de preotul sau. "Va e teama sa nu va umble in bagaj ceilalti detinuti?', il intreb. "Am auzit ca se intampla lucrurile astea, da’ acuma, pentru o camasa, doua-trei, ce sa faci? Asta e... (rade)'. "Le dati la spalat aici?'. "Nu, nu... Pai, exact asa mi-am facut schimburi. Acuma nu v-am spus ca am zece chiloti, zece perechi de ciorapi, pe care-i schimb in fiecare zi si-i pun intr-o geanta si-i dau sotiei mele, cand vine si ea mi-aduce...

Pana acuma a fost saptamanal. Acuma, dupa ce se va stabili regimul, probabil, daca, ca asa-i dupa batalie, in functie de regim e si decizia: daca voi ramane aicea sau voi pleca in alt penitenciar. Aicea se pare ca este numai regim inchis si liber. Deci, cei care au sub un an si cei care au peste 5 ani'. "Si dumneavoastra ati vrea semi-deschis?' "Acuma, nici nu stiu ce-as vrea, ca n-as vrea decat sa ma duc acasa!

Nu inteleg care-i avantajul. Da’ eu am datoria sa ma lupt, am facut contestatie cand mi-au stabilit regimul inchis, asa, automat, ca am 7 ani...' A facut insa si cerere ca sa iasa la munca. Poate sa faca asta, sub paza, in afara penitenciarului, sau sa presteze diverse servicii, in interior. "Am fost la biblioteca', povesteste Muresan, "am vazut ca au un calculator destul de slabut, pe care, eu sunt inginer de calculatoare, chiar daca am fost ministrul Agriculturii, mai stiu sa tehnoredactez si sa scriu si sa mut doua texte cu copy/paste, cum muta astia la plagiatul lor de doctorat. Asta este un proiect'.

Mai are unul, care, zice el, depinde de perioada in care va sta in penitenciar. "Mi-am adus o gramada de carti, citesc, fac notite, vreau sa fac o lucrare...'. "De doctorat?'. "Nu de doctorat. O lucrare legata de 1 decembrie 1918. Fara copy/paste, da. Mai ales ca toate lucrarile pe care le-am vazut legate de 1 decembrie 1918 sunt aiureli totale. Mi se pare ca de acolo vine greseala fundamentala a constructiei acestui stat, ca nu s-a respectat declaratia de la Alba Iulia, declaratia de la Chisinau si declaratia de la Cernauti. Nu fac lucrare de doctorat, ca nu vreau sa intru in rand cu plagiatorii sefi. Mi se pare si asta o mare... falsa dezbatere. Se fac doctorate astazi in Romania in fiecare bloc si-n fiecare cartier sunt universitati, va dati seama ce doctorate sunt alea...'

Programul
De cand e in penitenciar, se trezeste la ora 6:00. "Pentru ca ma duc sa-mi fac insulina. Am un diabet de vreo 8 ani de zile, pe care-l gestionam la Bucuresti, acolo am fost internat la dl. Ionescu Targoviste. Fac insulina de patru ori pe zi'. Injectiile si le face singur, la cabinetul medical. La 6:00, la 12:00, la 18:00 si la 22:00, "inainte de stingere'. Acasa se trezea la ora 8:00. "Era decalat programul, imi faceam insulina, luam micul dejun, plecam in oras sau la Bucuresti, cand era, mancam la 2:00 si mancam la 8:00 seara. Si ma culcam tarziu, dupa ora 1:00, 2:00 noaptea. Aicea tre sa ma... stingerea e la 10:00. Mai merge putin televizorul, si dupa aia se opreste si cablul. Acuma, ca au fost meciurile, pana s-au terminat... Oricum, peste ora 12:00 nu e semnal, n-ai ce sa faci. Mai repede se taie. Acuma, c-or fost meciurile pana tarziu, incepeau la 10 fara un sfert si se terminau la 11 jumatate.'

Televizorul din camera el l-a adus. "Adica, baiatul meu', spune Muresan. Il intreb cine-i stapan pe telecomanda si recunoaste ca "au fost acuma putine animozitati, ca noi ne uitam la stiri si la meciuri, si altii vroiau Taraf si Etno si alte posturi din’astea. A fost putina teroare acuma, dar se pare ca vor pleca cei care... cu Taraful lor, si o sa ramanem... Tocmai ma pregateam sa fac niste cereri acuma domnului director.'

Meniul
Se trezeste, face insulina, mananca. "Micul dejun mananc ce mi-am adus de-acasa'. "Mancati din pachet?'. "Deocamdata, da. Ca nu pot sa mananc d’astea de pe aicea. Cartofi, paine, orez, paste... Acuma am inteles ca se va schimba, adica noi o sa primim mamaliga care are indicele glicemic jumatate din paine... Mananc fulgi, din’astia, musli, de grau, cu lactate, e un magazin aicea, chiar astazi am zi de cumparaturi, lunea si joia mergem la cumparaturi, lactate, sucuri, atat... Conserve mancam'. "De la popota n-ati mancat niciodata?'. "Nu, n-am mancat inca. Bine, voi manca... o ciorba am mancat, ca trebuia sa mananc ciorbe, ca nu mai mergea, nu poti sa faci... Am mancat o ciorba de fasole. Fasole foarte multa e, care si-asta e... imediat imi creste glicemia foarte mult'.

In evidentele penitenciarului, Muresan figureaza insa ca fiind trecut la "norma de hrana pentru diabetul zaharat'.
Dupa ce mananca citeste. "Acuma citesc memoriile lui Alexandru Vaida Voievod. Patru volume am. Am "Istoria romanilor' scrisa de Hitchins, de englezi, am "Manualul Dictatorului', care tocmai a aparut la Polirom... Si cartile le dau saptamanal acasa, dupa ce le citesc. Pana acuma, de cand am venit, cred ca am citit vreo 12 carti. Citesc foarte mult. N-am ce sa fac altceva'.

Ratele si vanatorii
Citeste si vorbeste cu colegii de celula. Cel mai adesea, politica. "Chiar un pusti m-a intrebat de Constitutie si-acuma trebuie sa-i explic cum ii cu Constitutiua si cu...'. Fac schimb de povesti. Iar povestile altora lui ii hranesc revolta impotriva sistemului din justitie. Ii desconsidera pe judecatori si aduce ca probe " toate nebuniile pe care le vad s-aici in penitenciar... Copii care unii primesc 15 ani si altii 3 ani, pentru aceeasi fapta. Nu discut despre ce fapte, dar vad cata anomalie este aicea in sistem...' Ii atrag atentia ca rareori povestile de celula sunt sincere si ca nu e bine sa se ia dupa povestile colegilor de detentie. "Nu, trebuie sa ma iau', devine categoric fostul ministru al agriculturii. "Pentru ca traiesc acuma intre ei, n-am ce sa fac, trebuie sa-i ascult, pana la urma'.

Observ ca are o unghie neagra la un deget si-l intreb ce a patit. Zambeste. "Am patit ca mi-am facut un cotet de rate acasa (n.r. - acasa inseamna la Firiza, langa Baia Mare, o cladire uriasa in mijlocul unui domeniu de trei hectare). Am facut un lac in partea de jos a pamantului si-n primavara construiam cotetul si am pus tabla pe el... Si, ia uite, ca tot a fost negru, acuma a mai crescut. Nu, ca nu m-au terorizat aicea (rade)'. Sotia lui a cumparat ratele acum vreo doua saptamani, cand el trecuse deja la "regimul inchis'.

"Are serviciu sotia dumneavoastra?'. "Nu, n-are'. "Si din ce traieste?'. "Din banii nostri. Din terenurile pe care le-am vandut. Am vandut cel putin vreo 20 de locuri de vila. Sunt acolo, toata lumea le stie in oras. S-am prins exact pana a fost criza, cam din 2009 n-am mai avut... Iar cu banii am trait, ce sa facem? Aveam tot ce ne trebuie: casa, am avut trei case mostenite de la parinti, de la bunici, de la sotia. Le-am vandut. Si cu banii am construit o casa la Firiza, in care stam. O casa si doua masini. Am terenuri langa lacul de acumulare, am pozitii foarte bune. Familia mea a fost o familie foarte buna. Iar sotia mai are la Targu Mures, de unde e, case, terenuri...'

Daunele si hidra
"Pe langa condamnarea pe care ati primit-o, trebuie sa platiti si niste daune...'. "Pai, va trebui probabil sa platesc, daca nu voi reusi sa demonstrez ca’s nevinovat'. "Aveti de unde?'. "Nu, n-am de unde'. "V-au pus sechestru asigurator?' "Nu mi-au pus, deocamdata (vocea i se inmoaie). Cel putin ai mei nu mi-au spus ca mi-au pus. Da’ stiu ca avem in solidar de platit... milionul ala, cat au zis ei'. "680.000 de euro'. "Cam asa, da... eu am calculat un milion de dolari, ca vorbeam in dolari, pentru ca au fost dolari banii aia. Devalorizati acuma... Nu am de unde sa platesc, decat sigur, ce mai am pe-acasa, proprietati, terenuri pe care le-am mostenit, ca n-am cumparat niciodata de nimeni nimic. Decat am vandut!'. "Mai aveti pe numele dvs. ceva trecut?' "Pe numele meu? Da’, mai am niste terenuri la Baia Mare. Casa e pe numele baiatului, masinile, terenurile pe care le-am mostenit...'

Asa cum nu se astepta la condamnare, nu se asteapta insa nici sa plateasca ceva. Are incredere in baiatul lui, care "a venit repede acasa, el lucrand prin strainatate, cand mi s-a intamplat lucrul acesta, si a preluat oarecum fraiele p'aicea', si in Victor si Luminita Ciorbea, pe care spune ca i-a angajat ca avocati. Spune ca asteapta motivarea deciziei pentru a face plangere la CEDO, desi e constient ca "CEDO e o poveste, asa... pentru batranete'. Insa e sigur ca va sta la inchisoare foarte putin. "Toata lumea crede ca voi sta 7 ani... Nu voi sta 7 ani aici! Voi sta foarte putin'. "Pe ce va bazati?'. "Ma bazez pe faptul ca sunt nevinovat si ca voi demonstra acest lucru. Pana-n toamna. Caile de atac extraordinare trebuiesc folosite'. "Recursul in anulare?'.

"Sigur ca da, se lucreaza la asta'. "N-aveti planuri de evadare, nu?'. "Doamna..., ati vazut cum arata aceasta cladire?', rade el. "Si nici nu va bazati pe nivelul glicemiei si pe vreo comisie medicala?'. "Nu. Dar sigur ca voi spune si lucrul acesta! Insa nu ma intereseaza lucrul asta, pe mine ma intereseaza faptul ca nu am fost judecat corect, ca probele pe care le-am cerut in aparare n-au fost luate in calcul si, slava Domnului, sunt o gramada, si cele testimoniale, si cele cu documente... Mai intrebati-ma!'

N-a intrat in rutina si nici nu s-a relaxat dupa lovitura primita, oricat de tare s-ar stradui sa mimeze asta. Vocea-i devine taioasa cand vorbeste despre "judecatoresele cu bigudiuri pe cap' si despre Basescu, despre cei care l-au lucrat "dinauntrul partidului, impreuna cu cei dinafara, care vroiau sa distruga PNT-ul'. Inamicul lui capata o imagine de hidra, se divide, devine mai puternic decat soarta, si tot procesul penal cade-n legenda. Un om care, vreme de 9 ani, nici nu si-a imaginat ca va sta vreo zi inchis, nu poate accepta puscaria nici macar atunci cand e intre zidurile ei. N-as putea sa scriu vreun rand din lungul expozeu al lui Muresan despre nevinovatia lui, fara sa pun, alaturi, acuzarea din rechizitoriul DNA. Asa ar fi corect, ii spun. Se preface ca nu pricepe. Are o alta versiune despre corectitudine...

"Noi, asa mari drepturi avem, cei care am avut functii, incat numai doua instante avem, n-avem trei, ca ceilalti!'. "Pai, dumneavoastra v-ati votat sistemul asta!' "Si numai ca nu avem trei, da’ avem aceeasi instanta. Adica nu instante diferite, ca e altceva cand te duci judecatorie – tribunal – apel...'. "Da’ sunt judecatori diferiti!'. "Da, da’ sunt colege...'

Discutiile dintr-un partid
Il stiu pe Ioan Avram Muresan din 1997, cand eu eram jurnalist acreditat pe PNTCD, iar el – vicepresedinte al partidului aflat la putere, in Conventia Democratica. Il stiu de pe vremea memorabilelor BCCC-uri si CoCoPo-uri, cu prilejul carora ei se strangeau intr-un birou din Palatul Parlamentului, iar noi starmoceam pe culoare, pana spre miezul noptii, dupa un crampei de informatie. E primul lucru pe care i-l povestesc azi fostului ministru. Devine nostalgic. "Ce discutati totusi in BCCC (nr. - Biroul de Coordonare, Conducere si Control)? Dupa 15 ani, puteti sa-mi spuneti...'.

Pe vremea aceea, era un politician inabordabil. Astazi, la vorbitorul din Gherla, Muresan are un moment de sinceritate. "Pot sa va spun, da. Pot sa va spun ca, contrar a ceea ce se vede in afara si urmariti si acuma chestiile de la tv cu ce se mai intampla si la PDL, si partidele astea, niciodata nu veti primi informatiile corecte! In primul rand, se discuta de promovarea oamenilor. Si asta n-o sa vi se spuna direct, pentru ca «na, ce, au venit astia sa ia, sa nu-stiu ce». Astea sunt primele lucruri, oamenii sunt in tabere, se sustin unii pe altii...

Mi-amintesc un episod extraordinar cand am castigat alegerile in '96, eram la Targu Mures, conduceam campania electorala si era intre cele doua tururi de scrutin, cand a fost cu Constantinescu, eu am mai ramas, si ma chemau toti pan' Bucuresti: «hai, Nelule, la Bucuresti, ca se face Guvernul si astia o sa te lase pe din'afara!». Oricum, eram cel mai tanar dintre ei la vremea respectiva, am fost si cel mai deputat PNT, am fost si cel mai tanar ministru din Cabinet, deci tot timpul eu ardeam niste etape. Si am stat pan' la sfarsit. Cand am intrat in sediu, primul care m-a luat in parte a fost Radu Vasile. «Ma, fii atent la mine: daca ma sustii, eu te sustin la Comunicatii». Ulm Spineanu ma trage de partea cealalta, Ciumara – la fel, ca astia erau, batranii nu vroiau. Si intru la batranul Diaconescu in birou, el se adresa foarte respectuos, spunea asa «domnule Muresanu, o sa avem un BCCC si vom stabili primul ministru». Si io zic «domnule presedinte, va rog frumos sa-mi spuneti, ca acuma eu vin din provincie, pe cine v-ati decis sa-l faceti...». Zice «o sa-l punem pe Ciorbea». Aoleu, cand am auzit chestia asta cu Ciorbea..., care e o mare pierdere acuma, stii? Apropo, chiar sotia lui acuma va intra in proces, ca sa-mi faca actiunile, ca toti aia (n.r. - avocatii) mari de la Bucuresti...

Zic «cum pe Ciorbea? Da' sunt oamenii astia din '90», eu nu aveam o pretentie, bineinteles, da' eram din 3 ianuarie 1990 inscris in partid, asta datorita bunicilor mei, in mare parte... Si zic «uitati, Radu Vasile, astia...», «nu», zice, «lasa-i p'astia, ca-s superficiali», nu-stiu-ce... Si, dupa ce-am facut un tur de discutii in faimosul BCCC (...) mi-am dat seama de oameni, ce slabi sunt, cum nu au puterea sa-si mentina punctul de vedere! Toti au zis «daaaa», deja taberele erau facute, «daaa, Ciorbea, sigur, este bun», singurul Radu Vasile a zis: «pai, cum, noi am venit dupa dvs. din anii '90, s-acuma aduceti unul de pe strada si-l puneti prim-ministru. Remus Opris facea pe... ca Remus era acolo, facea si el cu Ciorbea. S-ajunge la mine. Acuma, toti erau plictisiti, ce sa ma mai asculte si pe mine ce zic eu acolo?...

Si eu zic «domnule presedinte, eu cred ca cel mai bine ar fi sa va asumati dvs. rolul de prim-ministru, aveti o autoritate sa conduceti guvernul. De ce sa mergem pe mana altora?». S-au uitat toti la mine, a zambit batranul Tepelea, au zis «ok», au stabilit ca'i Ciorbea, si-a venit batranul Tepelea la mine si mi-a zis «mai, Ionica», ca asa-mi zicea, «mai, da' noi am discutat chestia asta, noi suntem prea batrani»... Da' ce mi-a placut, despre mine acuma, ca sa spun asa, e c'am avut totusi taria sa spun lucrul acesta. Asa am crezut ca e bine, si cred ca era mult mai bine cu...' Rade fortat si trist. "Nu erati inca om politic...'. "Nu eram inca om politic, nu. Eram un naiv, da, si credeam ca lucrurile bune trebuie sa se si intample (rade iar). Vedeti ca acuma deja sunt politic rau de tot!'

Despre privatizarea IAS-urilor
Ioan Avram Muresan (53 ani) a absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca si a lucrat, in perioada 1984-1992, ca inginer automatist. In 1990 a devenit membru PNTCD si a obtinut doua mandate de parlamentar, candidand din partea acestui partid. A fost chestor al Camerei Deputatilor, s-apoi ministrul relatiei cu Parlamentul. In 1997, "cam din primavara pana-n toamna', spune el, a fost ministrul Reformei, iar din 1998 pana-n 2000 – ministrul Agriculturii si Alimentatiei. Il intreb daca, in toata aceasta perioada, a lasat ceva in urma lui. Un lucru de care sa fie mandru. "Numai unul?', rade el. "Eu vreau sa va spun mai multe'. Si-mi vorbeste de legea dezvoltarii regionale si de legea zonelor defavorizate, dar si de lupta pe care a dus-o cu Trita Fanita pentru privatizarea IAS-urilor.

"Acuma, eu fac o comparatie intre modul in care au privatizat ei si cum am privatizat eu. Toata lumea zice ca io am dat la nu stiu cine, ma opreau politisti pe strada, cand ma duceam la mare, sa-mi spuna «a, domnu' Muresan, aveti aicea IAS?». «Nu, n-am nimic», zic. N-am dus absolut nimic acasa. Eu am tot ce-mi trebuie. Bunicii mei mi-au lasat suficienta avere la Baia Mare, ca sa pot sa fac politica. Dar eu nu am vandut terenurile, cum au vandut ei petrolul, pana la epuizarea rezervelor... Asa au vandut Petrom-ul, nu? Eu am vandut grajdurile, vacile-alea costelive, tractoarele alea ruginite si pamantul l-am dat in concesiune pe 49 de ani. Ca, i-am chemat, s-acuma imi amintesc, pe toti directorii de IAS-uri care erau stapanii sudului acolo, Calarasi, Ialomita, zeci de... veneau cu masini din'alea mari, ne aflam in anul '98, nu in 2012, si le spuneam in felul urmator: «eu sunt cel mai bogat om din tara, iar voi imi lucrati pamantul meu!

Eu sunt statul roman. Am 1.800.000 de hectare la voi, pe care voi le lucrati si nu-mi dati un leu pe el, si voi aveti vile, aveti masini, aveti tot. O sa duceti vilele si masinile acasa, cand o sa aveti profit! Ati bagat Banca Agricola in faliment, v-am dat o gramada de subventii, ii omorati pe tarani cu preturile», pentru ca ei vindeau la preturi de nimic si taranii nu mai puteau sa-si vanda produsele, ca sa-si poata reinfiinta culturile, «am sa fac urmatorul lucru: am sa va dau IAS-urile sa le duceti acasa. Si-o sa le duceti acasa si o sa aveti cand o sa aveti profit!». S-asa s-a intamplat!'.

Marii latifundiari au dat in branci, iar averea statului a fost feliata, ca o placinta uriasa, intre cei care s-au succedat ritualic la putere, fara sa se deranjeze intre ei. In legislatura 1992-1996, Muresan a fost, "cam un an', vicepresedintele Comisiei parlamentare de ancheta a cazurilor de coruptie din Parlamentul Romaniei. Il intreb cate cazuri de coruptie i-au trecut prin mana. Si-mi da un singur exemplu: "Nu stiu daca v-aduceti aminte, la vremea respectiva au fost niste dezvaluiri facute de generalul Florica, de la Garda financiara. Si el vorbea de niste lucruri care s-au intamplat la Bacau, pe vremea aceea Hrebenciuc era, cred, prefect acolo, si... Toate chestiile acestea le-am analizat. L-am adus pe Hrebenciuc la audieri, a fost Florin Georgescu...

S-a finalizat cu un raport, pe care l-am dezbatut la Parlament. Nivelul coruptiei atunci era mult mai scazut. Pentru ca, va spun de ce: erau primele tentative de acaparare a proprietatii statului'.

Dosarele lui Muresan
Din 2000, dupa ce n-a mai fost ministru, Muresan si-a infiintat o firma de consultanta "in domeniul economic, politic, da' prea multe nu s-au intamplat cu ea. Nu mergea afacerea, asa, putin, incipient, apoi s-a terminat, n-am mai avut posibilitatea sa ma misc foarte bine'. La sfarsitul anului 2001 a intrat in ancheta Parchetului National Anticoruptie. La 18 decembrie 2003, a fost trimis in judecata, alaturi de alti trei inculpati, sub acuzatiile de "deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual, toate in concurs real'.

Anchetatorii au stabilit ca, in 1999, Muresan ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat Guvernului Romaniei de Agentia de dezvoltare Internationala a Statelor Unite (conform conventiei incheiate la 5 aprilie 1993), folosind acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999 si cauzand astfel Ministerului Agriculturii o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi.
La 28 mai 2012, ICCJ a hotarat, definitiv si revocabil, condamnarea lui Muresan la pedeapsa de 7 ani inchisoare, obligandu-l sa plateasca, in solidar cu ceilalti doi inculpati condamnati, suma cu care a fost prejudiciat Ministerul Agriculturii.

Muresan este inculpat si in dosarul "Caltabosul', in care, alaturi de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, este acuzat de coruptie. Potrivit DNA, in septembrie 2007 Remes ar fi primit, prin intermediul lui Muresan, 15.000 de euro si tuica si caltabos in valoare de 1.500 RON, cu titlul de mita. La 14 februarie 2012, ICCJ i-a condamnat pe cei doi fosti ministri la pedeapsa de 3 ani inchisoare. Decizia nu este definitiva.

×