x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Povestea morţii unui fotbalist

Povestea morţii unui fotbalist

28 Dec 2010   •   19:42
Povestea morţii unui fotbalist

144027-nicolae-burcea-mtf.jpgProdus de Buzău, dar consacrat la Galaţi, fostul atacant Ion Viorel s-a gândit să-l readucă în gândurile suporterilor din România pe unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Galaţiului, Nicolae Burcea (foto). Fostul mijlocaş a decedat la 9 iulie 2009 într-un spital din Paris. Pur­tă­to­rul tricoului cu numărul 10 în victoria istorică, 1-0, obţinută de Oţelul în septembrie 1988, pe Stadionul Du­nărea, contra lui Juventus, în Cupa UEFA, Burcea a fost coleg de ge­ne­raţie şi chiar de cameră cu Marius Stan, preşedintele de azi al liderului Ligii 1.

Actualmente om de afaceri, dar încă legat sufleteşte de fotbalul din Galaţi, Ion Viorel a vorbit pentru Jur­nalul Naţional despre destinul tragic al lui Nicolae Burcea. „A fost un jucător de excepţie. Nae ar fi meri­tat mai mult. Era denumit Dobrin al Ga­la­ţiului. Era stabilit în Franţa alătu­ri de soţia şi de fiica sa. Pe când se afla la apusul carierei, jucând la Du­nărea Galaţi, Nae a fost remarcat de emi­sarii unui club francez, care, de fapt, veniseră să vadă un puşti de 20 de ani. Până la urmă, a ajuns şi antre­nor în liga a 3-a, la Alforville. Din dorinţa de a experimenta, a dat curs unei oferte de la un club congolez, L’Etoile de Congo. Acolo s-a in­fectat cu un virus, care l-a răpus câ­teva luni mai târziu la un spital din Paris. Îmi dau lacrimile când mă gândesc cât de crud poate fi destinul unui om. Dacă nu se ducea în Congo, acum poate că era printre noi, şi acest me­morial nu îşi mai avea rostul”.

 

Memorialul Burcea
În memoria celui care a fost Nicolae Burcea, la Şcoala de Fotbal Ga­lactic din Buzău a avut loc a doua ediţie a Memo­rialului care îi poar­tă numele fostului star gălă-ţean. Competiţia a fost câştigată de fos­tele glorii ale fotbalului bu­zo­ian, iar la turneu au mai participat echipe ale fostelor glorii de la Oţe­lul şi Petrolul Ploieşti, naţio­­nala artiştilor şi o selecţio­na­tă a zia­riştilor. Competiţia a fost orga­niza­tă de Ion Viorel, fostul jucător al echipelor Gloria Bu­zău, Oţelul Galaţi, Steaua şi VfL Bo­chum, iar par­tidele de mini­fot­bal au avut loc în balonul sintetic al Şcolii de Fotbal Galactic Bu­zău.

×
Subiecte în articol: fotbal intern