x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern EURO 2020. Victorie sau nimic

EURO 2020. Victorie sau nimic

de Adi Munteanu    |    14 Noi 2019   •   11:12
EURO 2020. Victorie sau nimic

Naționala României a intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru cele două meciuri decisive pentru participarea la europenele de anul viitor. Singura variantă pentru meciul de mâine, cu Suedia, este victoria. Orice alt rezultat ne scoate definitiv din ecuația calificării, indiferent de ce vom face, luni, în Spania.

 

Final de campanie plin de emoții și speranțe pentru suporterii naționalei, iar presiunea de pe umerii selecționerului și ai fotbaliștilor a ajuns la cote imense. Nu mai e timp de experimente sau teste. Cosmin Contra trebuie să alcătuiască cel mai bun „11” posibil în cele două meciuri, mâine, cu Suedia, și luni, cu Spania. Calculele sunt simple: obligatoriu victorie cu Suedia și să nu pierdem în Spania.

Emoții în apărare

Dacă Tătărușanu este sigur de titularizare în poartă, linia de fundași are mai multe variante. Din păcate, în afară de Mogoș, niciun jucător care evoluează în străinătate nu este titular meci de meci la echipele de club, pe când nici cei care evoluează în Liga 1 nu arată că ar fi în mare formă. Cel mai probabil, linia de fund va fi alcătuită din Benzar (nu a mai jucat pentru Lecce din 19 septembrie, când a bifat 20 de minute), Nedelcearu (deși titular meci de meci la UFA, Rusia, echipa sa nu a mai cunoscut victoria de aproape trei luni), Burcă (titular în meciurile din cupele europene, dar odihnit de antrenorul Dan Petrescu la meciurile din campionat) și Bancu (titular la Universitatea Craiova, dar acuzat de multe ori pentru gafele sale). Alții mai buni nu prea are la dispoziție Cosmin Contra, cu excepția lui Mogoș, dar acesta nu a mai jucat niciodată la națională și este greu de crezut că selecționerul îl va titulariza într-un meci atât de important.

La mijloc, ori cu artiști, 
ori cu închizători

La mijlocul terenului, Contra are nevoie de multă inspirație. Din păcate, nu poate folosi decât patru jucători și are de ales între două idei de joc. Fie joacă la siguranță, cu doi închizători, Răzvan Marin și Alexandru Cicâldău alături de Nicușor Stanciu și Mitriță, fie renunță la un închizător și joacă ofensiv cu Constantin Budescu. Însă, în cazul acesta, alături de Budescu trebuie să joace, în atac, Denis Alibec, situație în care iese din echipă Ciprian Deac. Vârful de atac va fi mai mult ca sigur George Pușcaș, urmând ca pe parcurs să intre pe post de armă secretă Claudiu Keșeru.

Victorie sau demisie

Această dublă este foarte importantă pentru Contra. Dacă nu va învinge Suedia și nu va scoate 4 puncte, contractul lui se va încheia săptămâna viitoare, urmând ca FRF să aleagă un nou selecționer. Pe lista federalilor se află Dan Petrescu, Gheorghe Hagi și Marius Șumudică.

Ieșim bine financiar și dacă nu ne calificăm

Dacă din punct de vedere sportiv ar fi foarte bine ca naționala să se califice la EURO 2020, din punct de vedere economic ar fi o rețetă financiară mai bună dacă nu ne-am califica. Având în vedere că Bucureștiul va fi gazdă pentru patru meciuri, asta înseamnă că opt valuri de suporteri străini vor „invada” Capitala. Important este să fim pregătiți și să fim gazde bune.

 

Nu sunt mare fan Deac, dar după ultimele lui evoluţii, jos pălăria! E disciplinat tactic, depune efort, e bun defensiv. Mai ales că, dacă ar juca şi Benzar acolo, pe dreapta, ar urca mult. Vârf? Puşcaş sau Alibec. Dar totuşi, Puşcaş. Deşi m-a supărat la ultimul meci, cum a ratat penalty-ul ăla. Nu pentru că a ratat, ci pentru modul cum a executat. Are o execuţie riscantă.

Gabi Balint

Echipa Suediei e mult mai compactă, mai sudată. Am mare încredere în băieți că ne pot califica. Avem nevoie de magia tuturor jucătorilor. Trebuie să fim eficienți și în defensivă. Sperăm ca presiunea să fie una pozitivă. Mesajul este că învingând Suedia, la startul partidei cu Spania suntem calificați la Euro 2020. După aceea, vom vedea dacă putem ține de acel rezultat care ne califică

Cosmin Contra, selecționerul României

Lotul naționalei pentru „dubla” cu Suedia și Spania

 

Portari:

Ciprian Tătărușanu (Lyon), Florin Niță (Sparta Praga), Silviu Lung (Kayserispor)

 

Fundași:

Vasile Mogoș (Cremonese), Romario Benzar (Lecce), Adrian Rus (MOL Fehérvár), Ionuț Nedelcearu (FC UFA), Iulian Cristea (FCSB), Andrei Burcă (CFR Cluj) Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Alin Toșca (Gazişehir Gaziantep)

 

Mijlocași:

Ciprian Deac (CFR Cluj), Ianis Hagi (Genk), Răzvan Marin (Ajax Amsterdam), Tudor Băluță (Brighton), Dan Nistor (Dinamo București), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova), Alexandru Mitriță (New York City FC), Florinel Coman (FCSB), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Constantin Budescu (Astra Giurgiu)

 

Atacanți:

Claudiu Keșeru (Ludogorets), George Pușcaș (Reading), Denis Alibec (Astra Giurgiu)

 

Rezultate și program

3 martie 2019

Suedia – România 2-1

26 martie 2019

România – Feroe 4-1

7 iunie 2019

Norvegia – România 2-2

10 iunie 2019

Malta – România 0-4

5 septembrie 2019

România – Spania 1-2

8 septembrie 2019

România – Malta 1-0

12 octombrie 2019

Feroe – România 0-3

15 octombrie 2019

România – Norvegia 1-1

15 noiembrie 2019

România – Suedia

18 noiembrie 2019

Spania – România

Clasamentul Grupei F

1. Spania 8 6 2 0 19:5 20

2. Suedia 8 4 3 1 18:9 15

3. România 8 4 2 2 17:8 14

4. Norvegia 8 2 5 1 13:10 11

5. Feroe 8 1 0 7 4:23 3

6. Malta 8 1 0 7 2:18 3

×
Subiecte în articol: euro 2020