x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international 1001 nopți de fotbal

1001 nopți de fotbal

de Violeta Moroianu    |    25 Iun 2015   •   15:51
1001 nopți de fotbal
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Prin forța împrejurărilor, ceea ce părea a rămâne un basm autohton, a ajuns să fie o poveste a unor succese internaționale.
Ca selecționer al repre­zentativelor Egiptului, Siriei și Algeriei, Mircea Rădulescu a ajutat la restructurarea fotbalului din țările respective, beneficiind și de suportul moral oferit de imaginea tricolorilor din anii 90. Antrenorul cu cele mai multe trofee în palmares, obținute în Africa și Asia, este Ilie Balaci, care a trecut pe la 12 echipe și a cucerit 21 de trofee. Printre cele mai impor­tante titluri se numără Liga Campionilor țărilor arabe, Cupa Campionilor Africii, Cupa Cupelor țărilor arabe și Supercupa Asiei. Actualul selecționer al echipei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, a strâns 5 trofee importante în Emirate. Cu Al Hilal, a luat Liga Campionilor Asiei și Cupa Prințului în sezonul 1999/2000, cu Al Ittihad - Liga Campionilor Asiei și Arabiei, în perioada 2004/2006, iar cu cu Al Ain - Cupa Președintelui, în stagiunea 2001/2002. Un alt antrenor român care, deși nu a demonstrat în țara noastră, s-a bucurat de succes în Orientul Mijlociu este Ion Marin, care a adus echipei Al Kuwait titlul în 2012/2013 și Cupa AFC, doi ani la rând, în 2012 și 2013. Din generația mai tânără, Cosmin Olăroiu a decis să dea Steaua pe semilună și a ajuns să fie considerat cel mai bun tehnician al fotbalului din Peninsula Arabică. În prezent este cel mai bine plătit antrenor român, iar noua înțe­legere îi asigură un venit de 4,7 milioane de euro pe sezon la Al Ahli până în 2018, an în care îi expiră contractul.

Cine rezistă la arabi

Victor Pițurcă nu a rezistat nici măcar un sezon la Al Ittihad, deși se înțelesese pe un salariu colosal. Răzvan Lucescu s-a adaptat mai bine climatului sportiv din Orientul Mijlociu. Fostul selecționer al Româ­niei a pregătit-o pe El Jaish un sezon și jumătate și a cucerit Cupa Staru­rilor din Qatar. Gheorghe Mulțescu a avut și el o experiență scurtă, dar profitabilă, la Al Ettifaq, anul acesta. A luat 45.000 de dolari în trei luni. Ultimul pe lista plecărilor este Liviu Ciobotariu, care a lăsat vicecampi­oana ASA pentru clubul saudit Al Faisaly, la care va încasa 450.000 de dolari pe sezon.

Olăroiu - 11 trofee,
Reghe - 6 luni


Nu toți au avut norocul, dar nici realizările lui Oli, care a adus 11 trofee cluburilor din Golf. Dar, așa cum Shehereza­da trebuia să-i spună prințului său câte o poveste interesantă în fiecare noapte, așa și antre­norii trebuie să-și îndeplinească obiectivele impuse în fiecare sezon, pentru ca povestea lor să fie de succes. Șeicii au și ei mândria lor și sunt destul de capricioși când vine vorba de performanță. Nu contează că te numești Laurențiu Reghe­campf și ai luat două titluri cu Steaua, dacă la Al Hilal nu reușești să îndeplinești niciun obiectiv. Reghe a fost demis după 6 luni.
Șeicii continuă să curteze antrenorii români, care, sătui de patronii rău platnici din fotbalul românesc, aleg experiența orientală, unde salariile sunt cel puțin duble față de onorariile de la noi. Deși naționala de fotbal a României nu mai este un vector de imagine la fel de puternic ca în anii de după Revoluție, gloria obținută de cei ce au ales să antre­neze în Orientul Mijlociu păstrează crescut interesul cluburilor arabe pentru talentul tehnicienilor noștri

×