x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Cupa Confederațiilor 2017, un preludiu al Cupei Mondiale din 2018

Cupa Confederațiilor 2017, un preludiu al Cupei Mondiale din 2018

16 Iun 2017   •   12:14
Cupa Confederațiilor 2017, un preludiu al Cupei Mondiale din 2018

Cupa Confederațiilor reunește campionii celor șase confederații în care este împărțită FIFA:  Cupa UEFA-Europa, Cupa Americii(Conmebol), Cupa Africii pe Națiuni(CAF), Cupa Asiei(AFC), Gold Cup(Concacaf) și Cupa Națiunilor(OFC). Din 1997, la acest turneu participă campionii acestor confederații, campioana mondială și țara care găzduiește campionatul.

Turneul își are originile în Cupa Regelui Fahd organizată de Arabia Saudită în 1992. În această țară au avut loc încă două ediții, cele din 1995 și 1997.  După ultima ediție acest turneu și-a schimbat denumirea.

Din 2005 campionatul are loc la fiecare patru ani, ca un test organizator pentru acele țări care găzduiesc Cupa Mondială. Astfel, toate țările gazdă ale Cupei Mondiale  găzduiesc Cupa Confederațiilor cu un an mai devreme.

Până în prezent au existat opt ​​ediții ale acestui turneu, inclusiv primele două organizate de către Arabia Saudită, fără sigiliul oficial al FIFA, dar cu puterea acordată de petrodolari. Fahd Bin Abdelaziz Al Saud, regele și prim-ministrul Arabiei Saudite între 1982-2005, a dorit să promoveze sportul rege în țara sa și să dea un impuls  echipei naționale (absentă până atunci de la principalele competiții mondiale). A fost un lucru extraordinar ca la aceeași competiție să participe principalele puteri fotbalistice ale momentului.

În 1992 și-a îndeplinit dorința și a reunit campionii Americii (Argentina), CONCACAF (Statele Unite) și Africa (Coasta de Fildeș), care, împreună cu țara-gazdă,  a organizat prima ediție a acestui turneu, ce s-a numit  Cupa regelui Fahd în onoarea mentorului său.

Cupa regelui Fahd a avut loc încă o ediție, dar datorită succesului acestei idei, anul viitor, FIFA a decis să facă parte din acest eveniment și să-i dea caracter oficial.

Cu toate că în 1997 a avut loc o a treia ediție în Arabia Saudită, aceasta și-a schimbat denumirea în Cupa Confederațiilor FIFA.

Dorința regelui Fahd de a promova fotbalul în țară și de a ajuta echipa saudită să devină din ce în ce mai competitivă s-a îndeplinit. În 1994,  Arabia Saudită a reușit, pentru prima dată în istoria sa,  să se califice în faza finală a unei Cupe Mondiale. Pe de altă parte, FIFA a moștenit un turneu care i-a adus beneficii economice importante.

Cupa Confederațiilor FIFA a devenit un preludiu al Cupei Mondiale și, prin urmare, are loc la fiecare 4 ani.

Cele opt echipe care participă la acest turneu sunt împărțite în două grupe de patru înainte ca primele două să intre direct în semifinală.

Cum Rusia se pregătește să organizeze Cupa Mondială în 2018, va fi gazdă altor șapte țări diferite la Cupa Confederațiilor care va începe pe 17 iunie.

Organizat în patru orașe diferite (Moscova, St. Petersburg, Sochi și Kazan), turneul este un test binevenit înainte de pregătirile pentru Cupa Mondială.

Prima rundă a meciurilor din faza grupelor va începe pe 17 iunie și va ține până pe 25 iunie, când va avea loc ultimul meci.

Meciul de deschidere va avea loc la Sankt Petersburg pe 17 iunie între Rusia și Noua Zeelandă. Rusia se va confrunta cu Portugalia la Moscova pe 21 iunie, iar pe 24 iunie va juca cu Mexic în Kazan.

Semifinalele vor avea loc pe 28 iunie și pe 29 iunie.

Meciurile pentru locul al treilea și finală vor avea loc pe 2 iulie.

Echipe participante la Cupa Confederațiilor

Din grupa A vor face parte Rusia- țara gazdă a Cupei Mondiale 2018, Noua Zeelandă (Cupa Națiunilor OFC), Portugalia (Euro 2016) și Mexic (CONCACAF).

Din grupa B vor face parte Germania (Cupa Mondială), Chile (CONMEBOL), Australia (Cupa Asiei) și Camerun (Cupa Africii pe Națiuni).

În ceea ce privește câștigătoarea turneului, există diverse cote. Germania rămâne favorită.  Cotele în favoarea câștigării turneului sunt de 11/10.

 Cotele Portugaliei sunt de 3/1, pentru Chile 4/1,  Rusia  8/1, Mexic  10/1, Camerun 11/1, Australia 16/1, în timp ce pentru Noua Zeelandă sunt de 100/1. Există și cote 888sport de pariuri la fotbal care, de asemenea, pot indica câștigătoarea Cupei Confederațiilor din acest an.

 

Țări care au câștigat în anii anteriori

Brazilia este țara care a dominat această competiție, câștigând turneul de patru ori, în timp ce Franța a câștigat de două ori și Mexic o singură dată.

1997 - Brazilia/1999 - Mexic/2001 - Franța/2003 - Franța/2005 - Brazilia/2009 - Brazilia/2013 - Brazilia.

Turneul ar trebui să fie unul foarte interesant, având în vedere că Brazilia, câștigătoarea Cupei Confederațiilor din 2013, nu a reușit să se califice.

Cine va câștiga însă, vom afla urmărind această competiție.

 

×