x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Liga 1 așteaptă perfuzii

Liga 1 așteaptă perfuzii

de Adi Munteanu    |    19 Mar 2020   •   12:31
Liga 1 așteaptă perfuzii

Asta mai lipsea acum fotbalului românesc: o întrerupere pe termen nedeterminat. Conducerea FRF și a Ligii Profesioniste au anunțat că Liga 1 se va relua în primă fază fără spectatori, în a doua parte a lunii aprilie și să se încheie la sfârșitul lunii iunie. Puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Cum atât pe plan mondial, cât și în România numărul celor infectați crește îngrijorător de mult de la o zi la alta, este greu de crezut că Liga 1 se va mai relua în această primăvară.

 

„Faliment!”. Acesta este cuvântul pe care-l rostesc conducătorii cluburilor din fotbalul românesc după întreruperea campionatului. Și echipele mari, dar și cele mici ridică aceeași problemă: „Cum putem plăti jucătorii dacă nu se joacă? De unde să scoatem bani dacă nu se vând bilete, dacă nu vin bani din drepturile TV?”.

Se cere ajutorul guvernului

Patronii și finanțatorii din fotbalul nostru cer implicarea Guvernului pentru „salvarea fotbalului”. Fie că este vorba de subvenții, vie că este vorba de scutiri de impozite, fie că este vorba de amânări ale dărilor către stat, toți doresc un răspuns imediat. Gigi Becali, patronul FCSB, un club care este pe plus de ani buni, a amenințat chiar că va dona Armatei echipa dacă va ajunge să piardă bani. „Dacă se oprește fotbalul, iar eu nu pot vinde jucători în străinătate, ce rost mai are să susțin fotbalul?”.

Dacă FCSB are totuși resurse și jucători pe care i-ar putea da pe sume mari în străinătate, Man, Coman, Tănase sau Moruțan, celelalte echipe din Liga 1 nu au aceeași situație. Gaz Metan Mediaș a și amenințat, de altfel, că dacă nu se face nimic, în 2-3 săptămâni este posibil chiar să se și retragă din campionat. „Salariile trebui plătite conform contractelor semnate cu jucătorii, dar de unde să scoatem bani dacă bani nu intră deloc în club? Contabilitatea clubului este complet dată peste cap. Trebuie să plătești cu bani pe care nu-i ai, că nu au de unde să vină”, spunea Edi Iordănescu.

Vorbim aici de echipe care sunt în play-off, care teoretic ar trebui să fie mai puțin lipsite de griji. În jumătatea a doua a clasamentului situația este însă dramatică. Poli Iași, Hermannstadt, Clinceni, Chindia sau Voluntari sunt în mare pericol în situația creată de întreruperea campionatului. Nici bruma de bani din bilete nu mai intră în vistieria clubului. Cazuri fericite sunt doar la Sepsi (care primește subvenție de la guvernul maghiar) și Dinamo, pentru care suporterii din „Doar Dinamo București” au promis că vor cotiza în continuare pentru plata salariilor jucătorilor. În ceea ce privește pe Viitorul Constanța, Academia creată de Gheorghe Hagi produce jucători vandabili.

Ligile inferioare sunt condamnate

Dezastrul este și mai mare în Ligile 2 și 3. Deși nu sunt salarii la nivelul primei ligi, „statul pe tușă” produce pagube peste posibilitățile lor. Este posibil ca în vară să se retragă din campionat mai multe echipe din eșaloanele inferioare. Pandurii Tg. Jiu, U Cluj, Dunărea Călărași, Concordia Chiajna sau FC Mioveni sunt la un pas de desființare.

Burleanu este optimist

O primă variantă discutată în şedinţa condusă de preşedintele FRF Răzvan Burleanu: campionatul Ligii 1 se va relua pe 16 mai. Echipelor li se recomandă să înceapă pregătirile pe 16 aprilie. Astfel, dacă se începe pe 16 mai, play-off-ul din Liga 1 se va termina până pe 30 iunie, iar echipele din play-out vor mai juca 4 etape în iulie. Cum este destul de improbabil ca reluarea Ligii 1 să se întâmple pe 16 mai, această propunere va cădea.

A doua variantă: reluarea campionatului pe 13 iunie, cu disputărarea meciurilor într-o singură manşă, pe teren neutru. Și această soluție este foarte improbabil de realizat.

Ce ar fi de făcut?

S-au mai discutat variatele fie de înghețare a campionatului, anularea lui integral sau anularea play-off și play-out cu păstrarea ierarhiei de la finalul sezonului regulat. Niciuna din aceste soluții nu va aduna o majoritate printre conducătorii cluburilor. În fiecare din ele, câștigătoare ar fi CFR Cluj. Dacă se va alege varianta cu  anularea play-off-ului, FCSB iese din cursa pentru Cupele Europene, unde se vor califica CFR (în Champions League), U Craiova și FC Botoșani (în Europa League). Astfel, echipa lui Gigi Becali speră, doar prin câștigarea Cupei României, să joace anul viitor în Europa. Este lesne de înțeles că Becali nu va fi de acord cu așa ceva.

Ce nu ia nimeni în calcul este varianta globală. Dacă cumva pandemia aceasta se va prelungi până în septembrie? Asta ar însemna înghețarea tuturor campionatelor, nu numai a Ligii 1. Va fi un dezastru financiar al fotbalului, la givel global.

 

 

 

×