x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi George Cosac: „Pavel nu merita aşa ceva!”

George Cosac: „Pavel nu merita aşa ceva!”

de Istvan Deak    |    03 Noi 2011   •   21:00

Vicepresedintele Federatiei Romane de Tenis, George Cosac, a dezvaluit pentru Jurnalul National culisele demiterii lui Andrei Pavel de la carma echipei de Cupa Davis.

• Jurnalul National: Domnule Cosac, de ce i-ati demis pe Andrei Pavel si Irina Sparlea?

George Cosac: Stati putin, ca nu l-am demis eu, din contra, eu am fost singurul din Comitetul Director care a fost de partea sa. In acest for se afla cinci persoane. Patru vicepresedinti si doamna presedinte Ruxandra Dragomir. Aproape cinci ore m-am luptat cu ei ca sa ii conving sa le acorde inca o sansa. Eu am fost singurul care a militat pentru continuitate. Am fost luat prin surprindere in cadrul sedintei, fiindca nu stiam ca la ordinea zilei se afla un astfel de subiect. Ceilalti stiau, dovada si rezultatul votului, de 4-1 in favoarea de­miterii.

• Care au fost motivele invocate pentru demitere?

In sedinta s-a invocat faptul ca Andrei petrece prea putin timp in tara. El participa la diferite meciuri demonstrative alaturi de Ilie Nastase, dar nu si alaturi de doamna presedinte Ruxandra Dragomir. Infrangerea contra Cehiei din septembrie a fost un alt motiv enuntat si i s-a mai reprosat ca nu aduce o imagine foarte buna Federatiei. Din punctul meu de vedere, aceste aspecte nu concorda cu realitatea. Dar, va spun in premiera ca de­mi­terea lor a fost posibila fiindca atat Pavel, cat si Sparlea nu au avut contracte semnate cu FRT.

• De ce nu au fost anuntati cei doi de initiativa si decizia Federatiei?

Eu tocmai asta am propus. Sa nu luam nici o hotarare pana cand cei doi nu prezinta un raport amplu despre activitatea lor si perspectivele de viitor. Nu m-au bagat in seama. Practic, prin prietenia mea cu Nas­tase, Tiriac si Segarceanu, sunt considerat in opozitie in cadrul Fe­deratiei si sunt tinut la distanta. Decizia inlaturarii este irevocabila. Doamna presedinte a propus sa luam decizia prin vot secret. I-am spus sa nu ne ascundem si sa votam la vedere. Rezultatul a fost previzibil si dinainte stiut. Andrei Pavel nu merita asa ceva. A facut prea mult pentru tenisul romanesc ca sa fie inlaturat astfel. Ii dau dreptate cand spune ca fost inlaturat din interese federale.

• Cine ii va lua locul lui Pavel?

Colegiul antrenorilor, format din noua membri, va trebui sa propuna un nume pana la data 15 noiembrie. Propunerea urmeaza sa fie validata de Consiliul Director al Federatiei.

• Aveti o experienta de noua ani in echipa de Cupa Davis a Romaniei, v-ar tenta o asemenea functie?

Ma puneti intr-o situatie delicata. Daca stau sa ma gandesc bine, nu m-ar mira sa figurez si eu printre persoanele care sunt luate in calcul. Aici vorbim de functia de capitan ne­jucator, nu de cea de antrenor. Este adevarat ca am jucat noua ani in Cupa Davis pentru Romania. Cred ca am o experienta destul de bogata, avand in vedere ca am fost si antrenorul lui Andrei Pavel. L-am preluat intr-o perioada in care era in cadere libera, pe locul 100. Venea dupa sapte turnee consecutive in care parasise competitia dupa primul tur si l-am dus pana pe locul 13, cea mai buna clasare a sa din cariera, trecand pe locul doi, dupa Ilie Nastase, la cel mai bine clasat tenisman roman din istorie.

• Jucatorii ameninta cu boicotarea echipei daca nu va fi repus Pavel.

Jucatorii stiu cel mai bine cat i-a ajutat Pavel. Tecau a avansat si cu ajutorul lui Andrei Pavel, iar acum, dupa 40 de ani, vom avea un roman la Turneul Campionilor. La Dinamo Brasov am strans practic echipa de Cupa Davis a Romaniei. Sunt in relatii excelente cu toti jucatorii. Din 2000 pana in 2009 am antrenat la Dinamo Brasov, formatie cu care in 2007 am castigat Cupa Campionilor la tenis, competitie rezervata cluburilor. Oricine va veni dupa Pavel are ca prima obligatie sa isi faca un contract ferm cu Federatia. Nici un fost antrenor sau sportiv nu ar da cu piciorul sansei de a sta pe banca Romaniei, macar la un meci.

• A disparut farmecul echipei de Cupa Davis a Romaniei.

Aveti dreptate, asa este. Tenisul romanesc s-a scindat. Inainte era ca o reuniune de familie. Veneau seniorii, Tiriac, Nastase, si se aduna toata familia tenisului romanesc. Eram o adevarata echipa. Faceam galerie si atmosfera pozitiva pentru tot lotul. Astazi, totul e stresant, vedem foarte putina lume in preajma echipei. Este o lipsa de comunicare si diplomatie la varful FRT si e foarte greu sa mai atragem sponsori. Sa speram ca lucrurile se vor schimba in bine. Eu sunt convins ca la anul ne vom bate cu sanse reale cu Finlanda sau Olanda pentru barajul de revenire in grupa mondiala, dar trebuie sa punem bazele unei strategii pe trei-patru ani.

'FC Dinamo trebuie sa-si plateasca datoriile'
In urma cu o luna, George Cosac a fost investit in functia de vice­pre­sedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti. 'Este o functie impor­tan­ta, care ma obliga sa fiu la Bu­curesti de luni pana vineri, avand si functia de presedinte al sectiei Dinamo Brasov. Ca sa atrag sponsori, joc tenis in fiecare dimineata, de la ora 7:00, cu diversi politicieni si oameni de afaceri. Este o situatie dificila la Dinamo. Avem o mare problema cu FC Dinamo, care intarzie sa plateasca datoriile pentru chiria bazei spor­tive. S-au strans datorii de aproape 40 de miliarde de lei vechi, in jur de 1 milion de euro. Banii ar fi extremi de utili pentru clubul sportiv, ca sa platim primele sportivilor, care fac performanta in culorile lui Dinamo', a declarat George Cosac.

×
Subiecte în articol: sporturi