x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Turneul celor Șase Națiuni, câștigat de românii din Anglia

Turneul celor Șase Națiuni, câștigat de românii din Anglia

de Dan Radu    |    18 Iul 2017   •   11:30
Turneul celor Șase Națiuni, câștigat de românii din Anglia

O selecţionată formată din handbaliştii români care activează în campionatul Angliei a câştigat un turneu maraton în care echipa formată din conaţionalii noştri s-a dovedit a fi mai bună decât cele similare formate din jucători din Portugalia, Spania, Anglia sau Germania. Aşa-zisul turneu al celor şase naţiuni” a fost câştigat, în premieră, de jucătorii români. Majoritatea jucători ai echipei Olympia HC, din capionatul Angliei, românii au câştigat distincţia de cea mai performată naţiune din Anglia, în materie de handbal, după o finală dificilă împotriva jucătorilor germani.

 

Românii sunt cei mai performanţi stranieri care activează în campionatul englezesc de handbal, o selecţionată a jucătorilor din România care activează la echipele englezeşti impunându-se în faţa unor echipe similare formate din englezi, francezi, portughezi, spanioli şi germani în cadrul unui turneu maraton, desfăşurat în cursul unei singure zile. Turneul, denumit Cupa celor Şase Naţiuni, a avut loc week-end-ul trecut, fiind câştigat pentru prima dată de jucătorii români din capionatul Angliei. Echipa românilor, formată în bună parte din foşti jucători din campionatul naţional, emigraţi în Anglia, a trecut de selecţionatele jucătorilor din Portugalia şi Spania învingând selecţionata Germaniei într-o finală în care românii s-au impus la diferenţă de un gol. Meciurile s-au desfăşurat cu o pauză de câteva zeci de minute între ele. “Ne-am antrenat două săptămâni pentru acest turneu”, spune Alexandru Ştefan, unul dintre jucătorii selecţionatei românilor din campionatul Angliei. “S-a jucat foarte intens. Meciurile au avut durata de 25 de minute, fără pauză. În cadrul celor 25 de minute se făceau toate schimbările. Chiar dacă apucai să joci doar 10 minute, jucai la o intensitate de 100%. Am avut un grup foarte frumos, cu dorinţa de a câştiga fiecare meci”, spune Alexandru Ştefan.

Românii care au ridicat handbalul din Anglia

Handbalul nu este un sport foarte popular în Anglia. Alexandru Ştefan, care a jucat handbal în adolescenţă, în România, dar a făcut o pauză de 14 ani, a ajuns să joace din nou în campionatul englez după ce şi-a urmat soţia în ţara străină. Alexandru Ştefan joacă pentru Olympia HC, o echipă formată în 2005 care, cu excepţia câtorva polonezi sau lituanieni, este formată doar din handbalişti români. “Mai bine de jumătate din jucătorii noştri au jucat în campionatul românesc”, spune Ştefan. Profesioniştii români au nimerit, astfel, printre jucătorii din campionatul englez, care, comparativ cu alte ţări ale Europei, pare unul de amatori. De altfel, nici Alexandru Ştefan, nici coechipierii săi, nu trăiesc din handbal, deşi Olympia a câştigat de mai multe ori campionatul englez. Aceştia sunt nevoiţi să-şi plătească echipamentul şi antrenamentele, handbalul fiind jucat din pasiune. Alexandru Şfefan, de exemplu, este barista la o cafenea Starbucks, pe 126 Baker Street din Londra. Alţi coechipieri lucrează în construcţii. Existenţa unor profesionişti în campionatul englez, însă, a dus la ridicarea acestui sport în ţara insulară. Şi la apariţia unor rivalităţi. În prezent, handbalul englez este o dispută între jucătorii români şi cei spanioli care activează aici.

Bătaia cu spaniolii şi finala cu germanii

După ce selecţionata românilor a trecut uşor de portughezi (scor 16 la 13), a urmat meciul cu spaniolii. Între românii care formează grosul echipei Olympia HC şi spaniolii care formează grosul echipei London GD există deja o rivalitate din campionatul Angliei. “Este un fel de Steaua – Dinamo”, spune Alexandru Ştefan. “Meciul a fost crâncen. Chiar a ieşit şi o mică bătaie. S-a lăsat cu cartonaşe roşii şi albastre”. Românii s-au impus, însă, cu 14 la 13, câştigând grupa pe care au împărţit-o cu Portugalia şi Spania. Ca lideri, urmau să joace finala cu Germania, echipă care se impusese în faţa francezilor şi englezilor, în cea de-a doua grupă. Primul meci avusese loc la ora 13.00, al doilea la ora 15.00. La ora 16.30, a început finala. “Germanii au jucat foarte bine, dar la noi a mers foarte bine apărarea. Portarul nostru, Dan Dragu, a fost în zi mare. A scos 3 lovituri de la 7 metri”, povesteşte Alexandru Ştefan.

×
Subiecte în articol: hambalisti campionat