Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) le-a cerut statelor membre să grăbească monitorizarea alimentelor care conţin furan. Aceasta este o substanţă aromatică, ce se formează în timpul tratamentului termic al alimentelor şi care s-a dovedit a fi cancerigenă la testele realizate pe animale. Cercetătorii nu au descoperit încă procedeul prin care se formează furanul.
Primii care au tras semnalul de alarmă au fost americanii, care au făcut în 2004 studii pe alimentele conservate şi au găsit un nivel de furan mult mai mare decât cel admis. În Europa, primele monitorizări au fost făcute în 2007, însă rezultatele nu au fost concludente. Totuşi, membrii Comisiei înfiinţate de EFSA au atras atenţia că produsele cu cantităţi mari de furan sunt cafeaua şi formulele de lapte pentru bebeluşi. Cantităţi mai mici au fost descoperite în conserve de macrou şi sardine în sos tomat, carne la conservă, produse lactate (în special în cele îndulcite), orez, supa de tomate. În urma noii monitorizări, EFSA va convoca un comitet ştiinţific, al cărui rol va fi să găsească o modalitate pentru reducerea nivelului de furan dezvoltat în alimente.