Cesaria Evora s-a născut în Mindelo, în insula Sao Vincente, Capul Verde, la 27 august 1941. Şi-a pierdut tatăl la doar 7 ani şi şi-a petrecut primii ani din viaţă sub îngrijirea bunicii, primind educaţie de la călugăriţe. Duminicile cânta în piaţa publică, fiind acompaniată de fratele său (Lela) la saxofon.
Anii copilăriei i-au fost umbriţi de neşansa de a-şi pierde părintele de la care a moştenit talentul de a cânta... Tatăl său era „un om blând în casă, dar foarte sever ca profesor de muzică", îşi aminteşte Cesaria.
Dragostea a ajutat-o să desluşească tainele interpretării tradiţionalelor coladeras şi mornas. La 20 de ani s-a îndrăgostit de un marinar, pe numele său Eduardo, şi după ce povestea s-a terminat, fără să-şi dea seama, a început să pună accentul pe morne.
Eduardo a fost cel care o ajutat-o să fie difuzată pe postul de radio local, Radio Mindela. A început astfel să cânte în localuri şi hoteluri.
Devenise Regina Mornas în Capul Verde, însă era o anonimă dincolo de graniţe. Situaţia ei materială era precară, în contextul crizei economice resimţite de întreaga populaţie după proclamarea independenţei Statului Insulelor Capului Verde. A renunţat la muzică timp de 10 ani şi s-a luptat cu alcoolismul în ceea ce ea descrie ca fiind „perioada neagră" a vieţii. În ciuda greutăţilor financiare, Cesaria ne-a mărturisit: „Nu m-am simţit niciodată săracă... Am avut dezamăgiri pe plan personal, dar sunt lucruri care se întâmplă tuturor în viaţă. Pe plan profesional nu sunt dezamăgită. Am învăţat că în viaţă trebuie să-ţi urmezi inima". La începutul anilor '90, presa o compara cu Billy Holliday, publicul fiind extaziat de dulceaţa timbrului său vocal... „Am auzit că am fost comparată cu alţi artişti, dar consider că fiecare artist este unic. Cred că sunt cunoscută un pic peste tot şi sunt mândră că prin muzica mea reprezint ţara mea dragă", spune Evora.
Cesaria a mai concertat în România de patru ori la Sala Palatului, în 2003, 2004, 2006 şi 2009. Artista ar fi trebuit să mai cânte în Capitală în primăvara acestui an, dar şi-a anulat întregul turneu din cauza unor motive de sănătate. A fost impresionată de căldura şi ospitalitatea românească, dar şi de brânzeturile din România.
Cesaria Evora cântă întotdeauna cu picioarele desculţe, în semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa. Artista a fost decorată, la Paris, cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă a Franţei. Nu se va lepăda niciodată de cântec. „Nici în mormânt nu voi renunţa la cântat!", ne-a mărturisit Cesaria.
Regina Mornas se va dărui, pentru a cincea oară, publicului din România luni, 18 octombrie 2010, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului. Preţul biletelor: 250 de lei (VIP), 210 de lei (categoria 1), 150 de lei (categoria 2) şi 70 de lei (categoria 3).
Citește pe Antena3.ro