La propunerea celor cinci confederaţii sindicale de a folosi metode atipice de protest, precum traversarea continuă a străzilor, pentru a bloca drumurile judeţene, sau oprirea voluntară a lucrului în sectoarele cheie ale economiei, autorităţile au răspuns prompt, cu acelaşi tip de măsuri care să boicoteze o parte din protestele anunţate. Astăzi, în prima zi de pichetare a sediilor partidelor aflate la guvernare, n-au putut fi prezenţi şi sindicaliştii din administraţia penitenciarelor, pentru că au fost chemaţi la alarmă generală. "Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor alarmează penitenciarele din subordine pentru a împiedica participarea personalului la acţiunile de protest", arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă. FSANP îşi exprimă nemulţumirea faţă de dispoziţia "scandaloasă" a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) de a fi alarmate toate penitenciarele din subordine pentru a împiedica personalul să participe la acţiunile sindicale planificate pentru astăzi, însă protestul lor rămâne dor pe hârtie deocamdată, pentru că toţi gardienii sunt obligaţi prin lege să se prezinte la locul de muncă în caz de alarmă generală.
"O asemenea alarmare a personalului este abuzivă şi nelegală, iar explicaţiile date FSANP de către conducerea ANP o demonstrează: pretextul este informarea personalului cu privire la unele evenimente recente care au avut loc în penitenciare. Legal însă, alarma de exerciţiu este o operaţiune tactică, cu etape bine definite, nicidecum o activitate de formare profesională sau de informare. Aceste activităţi trebuia să fie desfăşurate în timpul programului şi în orice altă zi, având în vedere că participarea la acţiunile de protest a fost anunţată", mai arată FSANP în comunicat.
În rest, pichetul organizat astăzi în faţa sediului central al PDL a fost liniştit. Au participat câteva zeci de sindicalişti din poliţie, sănătate şi administraţie publică, terminându-se după o oră, fără vreo reacţie din partea politicienilor. Sindicaliştii au depus un memoriu la sediul PDL, nefiind primiţi de nici un reprezentant al partidului.
Sindicatele protestează vinerea, după noul calendar stabilit în şedinţa comună a celor cinci confederaţii, iar pichetele se mută la sediile partidelor de la guvernare şi acasă la parlamentari. Liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit miercuri la sediul Consiliului Economic şi Social (CES), pentru a pune la cale mitingul de mare amploare anunţat încă din vară, după celebrul deja "dans al pinguinului", executat în 50.000 de paşi la Palatul Victoria, de către protestatari. Decizia sindicaliştilor a fost să mai aştepte răspunsuri din partea Guvernului şi a preşedintelui Băsescu până pe 22 octombrie, în această perioadă urmând să se organizeze pichete în teritoriu, la sediile partidelor de guvernământ şi chiar în faţa caselor parlamentarilor. Pe noul calendar, sindicaliştii uniţi vor protesta vinerea. "Ne propunem ca în fiecare vineri, începând chiar de pe 8, până pe 22 octombrie, să pichetăm sediile partidelor din arcul guvernamental şi există o decizie ca şi locuinţele parlamentarilor să fie pichetate", a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia. Petcu a spus că liderii de sindicat îşi propun ca până la data de 23 octombrie să discute cu toate grupurile parlamentare, atât cele din arcul guvernamental, cât şi cele din opoziţie, pentru a le prezenta setul lor de revendicări. Dacă nu vor primi răspunsuri favorabile, sindicaliştii ameninţă că vor scoate 80.000 de oameni în stradă la sfârşitul lunii şi vor cere demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. "Luăm în calcul organizarea unei acţiuni de protest de mare anvergură în perioada 25-30 octombrie. Vă reconfirm că este vorba despre o acţiune la care vor participa cel puţin 75.000-80.000 de sindicalişti dar vrem să aducem alături de noi şi bucureştenii", a adăugat Marius Petcu.
Formele de protest s-ar putea diversifica. "Sunt şi alte posibilităţi de protest, de la blocarea drumurilor europene până la întreruperea lucrului de către fiecare angajat", a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa". Decizia a fost îmbrăţişată de toţi liderii confederaţiilor sindicale, iar angajaţii vor fi încurajaţi să protesteze prin toate mijloacele, folosind metode atipice atunci când legislaţia îi împiedică să-şi desfăşoare acţiunile. Spre deosebire de grevă, întreruperea voluntară a lucrului ocoleşte cumva litera legii, fără s-o încalce, ca şi traversasrea unui drum de către un grup mare de oameni, fără întrerupere, ducând la blocarea drumului. Pentru aceste acţiuni nu este nevoie de aprobare din partea autorităţilor, iar protestatarii nu pot fi amendaţi în consecinţă. La ultimul miting neautorizat, cel în urma căruia preşedintele Băsescu a renunţat la escorta Poliţiei, zece lideri sidnicali au primit amenzi de câte 10.000 de lei, pentru că nu aveau autorizaţie pentru marş şi pentru mitingul de la Cotroceni. "Trebuie să facem tot ce putem, iar de data asta vom face împreună. Detaliile le va stabili o echipă care se va ocupa de organizare. Cu legislaţia noastră, ca să ajungem să facem grevă generală, avem foarte multe piedici şi este posibil ca multe dintre sectoare să nu poată face grevă", explică Liviu Apostoiu, vicepreşedinte CNS "Cartel Alfa". O acţiune de acest fel a fost organizată "spontan" de şoferii RATB, care în această primăvară au refuzat într-o zi să se urce la volan, cerându-şi drepturile salariale. Circulaţia a fost paralizată în Capitală o zi întreagă, iar acţiunea şoferilor a adus imediat factorii de decizie la dialog.