Apoi, pentru a inactiva ricina, o toxină naturală prezentă în semințe, uleiul este supus unui proces termic, esențial pentru a face uleiul sigur de utilizat.
Este un lichid incolor sau gălbui, cu o textură vâscoasă și un miros distinct, descris adesea ca fiind ușor dulceag, sau chiar fără miros pronunțat în unele forme rafinate.
Componenta principală a uleiului de ricin este acidul ricinoleic, un acid gras mononesaturat, ce reprezintă aproximativ 90% din compoziția uleiului. Restul este format din alți acizi grași, precum acidul oleic, acidul linoleic, acidul stearic și acidul palmitic, și substanțe bioactive, precum vitamine (în special vitamina E), minerale și antioxidanți.
Ce proprietăți are uleiul de ricin
Uleiul de ricin este un produs natural cu o istorie îndelungată de utilizare în diverse domenii, de la medicină tradițională la cosmetologie și industrie, datorită proprietăților sale unice, derivate în principal din compoziția bogată în acid ricinoleic, ce îl fac valoros în multiple aplicații.
Cea mai cunoscută proprietate a uleiului de ricin este efectul său laxativ, având efect stimulant asupra intestinelor. Acesta este adesea utilizat în tratamentele afecțiunilor digestive, dar este important ca utilizarea sa să fie făcută cu precauție, sub supravegherea unui specialist.
De asemenea, uleiul de ricin are proprietăți antibacteriene și antifungice, fiind utilizat în remedii naturiste pentru combaterea infecțiilor cutanate minore.
Studiile au demonstrat că uleiul de ricin are și proprietăți antiinflamatorii, putând reduce inflamația la nivelul țesuturilor. Această proprietate îl poate face de ajutor în ameliorarea unor afecțiuni precum artrita sau inflamațiile și iritațiile cutanate, eczeme sau chiar psoriazis, având un efect calmant asupra pielii.
Aplicat local, uleiul de ricin poate accelera procesul de vindecare a rănilor ușoare, datorită proprietăților antiinflamatorii și antimicrobiene, dar și a capacității sale de a menține un mediu umed favorabil cicatrizării.
Acest ulei are proprietăți hidratante excelente, fiind un emolient eficient, căci formează o barieră protectoare pe piele care previne pierderea de apă transepidermică.
În domeniul cosmetic, uleiul de ricin este apreciat și des utilizat pentru proprietățile sale de a stimula creșterea părului și unghiilor.
În industria farmaceutică, acesta este utilizat ca agent de dispersie pentru anumite medicamente.
Este utilizat și în alte domenii ca lubrifiant industrial, datorită vâscozității sale.
Care sunt beneficiile uleiului de ricin
Proprietățile remarcabile ale uleiului de ricin îi oferă acestuia multiple beneficii terapeutice, cosmetice, și nu numai.
Beneficiile uleiului de ricin pentru sănătate:
- este un laxativ puternic, fiind utilizat în mod tradițional pentru a trata constipația; acesta stimulează peristaltismul intestinal, facilitând evacuarea scaunului și eliminarea toxinelor din organism
- are efecte inflamatorii, ceea ce îl poate face un aliat bun în tratarea unor afecțiuni osoase sau musculare; aplicarea uleiului de ricin pe zonele afectate poate diminua disconfortul și poate accelera procesul de recuperare
Beneficii pentru frumusețe:
- hidratant pentru piele – este un emolient excelent, ajută la menținerea nivelului optim de umiditate, prevenind deshidratarea și uscarea pielii
- îngrijirea părului – uleiul de ricin este popular în tratamentele pentru păr, fiind considerat un stimulator al creșterii părului, fortificând firul de păr și prevenind căderea acestuia
- îngrijirea unghiilor – aplicat pe unghii, uleiul de ricin le poate fortifica și hidrata, prevenind ruperea și exfolierea acestora
- are efecte antibacteriene și antifungice, ceea ce îl face eficient în tratarea unor afecțiuni dermatologice; aplicarea sa pe zonele afectate poate reduce inflamația, prevenind apariția cicatricilor
- este utilizat în produsele de machiaj, cum ar fi rimelurile și rujurile, datorită proprietăților sale emoliente și a capacității de a oferi o textură plăcută acestora
- folosit ca demachiant, ajută la îndepărtarea impurităților și a machiajului, lăsând pielea curată și hidratată
Alte beneficii și utilizări:
- poate reduce acneea și poate ameliora dermatita seboreică, căci proprietățile antimicrobiene și antiinflamatorii ale uleiului de ricin pot fi utile în reducerea acneei, inhibând creșterea bacteriilor care cauzează aceste afecțiuni
- este adesea folosit în aromaterapie, datorită proprietăților sale relaxante; adăugat în difuzoare sau în băile aromatice, acesta poate ajuta la reducerea stresului și anxietății
- aroma sa plăcută și textura sa bogată îl fac un ingredient ideal pentru produsele de masaj, ajutând la relaxarea mușchilor și la îmbunătățirea circulației sangvine
Creșterea părului
Una dintre cele mai populare utilizări a uleiului de ricin este în domeniul îngrijirii părului, fiind adesea promovat ca un stimulator al creșterii și un fortifiant natural. Conținutul său ridicat în acizi grași cu proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene îl fac un ingredient ideal pentru îmbunătățirea sănătății părului.
Un scalp sănătos este esențial pentru creșterea părului, iar uleiul de ricin ajută la menținerea unui mediu optim pentru foliculii de păr.
Masajul cu ulei de ricin pe scalp poate stimula circulația sângelui în zona respectivă, iar o circulație îmbunătățită asigură o mai bună oxigenare și nutriție a foliculilor de păr, ceea ce poate favoriza creșterea și fortificarea acestora.
Uleiul de ricin pătrunde și în firul de păr, oferind o hidratare profundă și prevenind uscarea și deteriorarea acestuia, efect foarte util celor ce se confruntă cu păr uscat, fragil sau cu vârfuri despicate din cauza proceselor chimice sau a expunerii la mediu. Un păr hidratat este mai puțin predispus la rupere și cădere.
Pentru a beneficia de proprietățile uleiului de ricin, acesta poate fi utilizat ca atare sau în amestec cu alte substanțe.
Una dintre cele mai comune metode este aplicarea directă a uleiului pe scalp și pe firele de păr, urmată de masaj pentru stimularea circulației sangvine. Se recomandă încălzirea ușoară a uleiului înainte de aplicare, deoarece căldura ajută la deschiderea porilor scalpului și la o absorbție mai bună. Se lasă apoi să acționeze timp de cel puțin 30 minute, sau chiar peste noapte, apoi se spală cu un șampon delicat. Această rutină poate fi repetată de 1-2 ori pe săptămână, pentru rezultate optime.
Uleiul de ricin poate fi combinat cu alte uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de măsline sau de jojoba) și cu alte ingrediente naturale (precum mierea sau gălbenușul de ou) pentru a crea o mască hrănitoare pentru păr. Acesta poate fi, de asemenea, combinat și cu uleiuri esențiale, precum uleiul de lavandă sau uleiul de rozmarin, pentru a spori efectele benefice asupra părului și scalpului.
Adăugat în șamponul sau balsamul obișnuit, uleiul de ricin oferă un plus de hidratare podoabei capilare.
În general, uleiul de ricin este considerat sigur pentru utilizarea externă. Cu toate acestea, unele persoane pot dezvolta reacții alergice sau iritații pe piele, de aceea se recomandă efectuarea unor teste de alergie pe o mică zonă a pielii, înainte de aplicarea lui pe întregul scalp.
De asemenea, uleiul de ricin este foarte vâscos și poate fi dificil de aplicat (de aceea este recomandată diluarea sa cu un alt ulei vegetal mai ușor) și de îndepărtat (de aceea este important să se utilizeze un șampon eficient pentru a spăla complet uleiul).
Utilizarea excesivă a uleiului de ricin poate duce la iritarea scalpului sau la îngrășarea excesivă a părului, de aceea el trebuie folosit cu moderație și precauție.
Combate mătreața și dermatita seboreică a scalpului
Uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra pielii și părului, iar utilizarea sa în combaterea mătreții și dermatitei seboreice a scalpului se bazează pe mai multe mecanisme:
- mătreața și dermatita seboreică sunt adesea cauzate de o ciupercă numită Malassezia; uleiul de ricin poate inhiba creșterea acestei ciuperci, datorită proprietăților sale antifungice, contribuind astfel la reducerea descuamării și a senzației de mâncărime asociate cu cele două afecțiuni
- uleiul de ricin este un hidratant natural, ajutând la menținerea umidității scalpului; acest lucru poate reduce uscăciunea și iritația care sunt adesea asociate cu mătreața și dermatita seboreică
- prin proprietățile sale antiinflamatoare, uleiul de ricin poate ajuta la reducerea inflamației și calmarea iritației scalpului, reducând astfel mâncărimea și disconfortul
- masajul scalpului cu ulei de ricin poate stimula circulația sângelui, ceea ce poate sprijini sănătatea foliculilor de păr și poate contribui la un scalp mai sănătos, și îmbunătățește textura părului, ceea ce poate ajuta la gestionarea simptomelor neplăcute asociate celor două afecțiuni
Pentru a folosi uleiul de ricin în combaterea mătreții și a dermatitei seboreice, acesta poate fi utilizat ca atare, când se aplică o cantitate mică de ulei cald pe scalp, se masează, se lasă să acționeze minim 30 minute apoi se spală părul cu un șampon blând, sau poate fi utilizat sub formă de mască pentru păr cu efect calmant și antifungic.
Hidratant, antimicrobian, antibacterian
Proprietățile hidratante ale uleiului de ricin sunt remarcabile și se datorează în principal compoziției sale unice, bogată în acid ricinoleic, ce contribuie semnificativ la formarea barierei protectoare pe piele și la menținerea hidratării.
Uleiul de ricin este un emolient foarte bun, ceea ce înseamnă că netezește și catifelează pielea, prin umplerea spațiilor dintre celulele epiteliale. Acest lucru conferă pielii un aspect mai fin și mai suplu.
Proprietatea cea mai importantă a uleiului de ricin, când vine vorba de hidratare, este caracterul său ocluziv. Substanțele ocluzive formează o barieră fizică pe suprafața pielii, ce previne pierderea de apă. Practic, uleiul de ricin „sigilează” umiditatea din piele, împiedicând-o să se evapore. Această proprietate este esențială pentru menținerea hidratării pe termen lung și pentru protejarea pielii împotriva factorilor externi care pot duce la deshidratare.
Uleiul de ricin este extrem de eficient în tratarea pielii uscate, crăpate sau descuamate, inclusiv a călcâielor crăpate, a coatelor uscate și a mâinilor aspre. Prin formarea barierei ocluzive, acesta reține umiditatea și ajută la refacerea barierei cutanate deteriorate.
Uleiul de ricin are și proprietăți antimicrobiene și antibacteriene, atribuite compușilor săi bioactivi, care pot inhiba creșterea unor microorganisme, dar spectrul său de acțiune nu este foarte larg, acțiunea sa fiind limitată la anumite tipuri de fungi și bacterii, cum ar fi ciuperca Malassezia furfur, implicată în mătreață și dermatită seboreică. Prin urmare, uleiul de ricin poate fi util ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni minore ale pielii cauzate de microorganisme, dar nu trebuie să fie utilizat ca tratament principal pentru infecții bacteriene sau fungice severe, și nu înlocuiește tratamentul prescris de medic.
Efect laxativ
Uleiul de ricin este clasificat ca un laxativ stimulant. Spre deosebire de laxativele care doar adaugă volum scaunului sau îl înmoaie, acesta stimulează direct musculatura intestinală, provocând contracții (peristaltism) care propulsează conținutul intestinal către evacuare.
Mecanismul exact implică transformarea uleiului de ricin în acid ricinoleic în intestinul subțire sub acțiunea enzimelor digestive, acid ce irită mucoasa intestinală, stimulând astfel contracțiile musculare. Uleiul de ricin poate, de asemenea, să atragă apă în intestin, ceea ce duce la înmuierea scaunului și facilitează eliminarea acestuia.
De obicei, efectul laxativ se manifestă în 2-6 ore de la administrare, și din acest motiv este adesea recomandat să fie luat dimineața, pe stomacul gol, pentru a evita disconfortul nocturn.
Uleiul de ricin este indicat în special pentru tratamentul constipației ocazionale, nu cronice. Poate fi util în cazuri precum pregătirea pentru anumite proceduri medicale (colonoscopie) la recomandarea medicului, sau în cazuri de constipație severă pentru eliberarea rapidă a intestinului, sub supraveghere medicală.
Utilizarea frecventă sau pe termen lung a uleiului de ricin ca laxativ poate duce la dependență, în sensul că intestinul devine leneș și nu mai funcționează normal fără stimulare externă. De asemenea, poate cauza dezechilibre electrolitice și deshidratare.
Acesta se administrează pe cale orală iar doza poate varia în funcție de necesitate și recomandările medicului. Este foarte importantă respectarea dozei, deoarece o doză prea mare poate cauza dureri și crampe abdominale, greață, vărsături și diaree excesivă.
Susține sistemul imunitar
Uleiul de ricin este cunoscut în principal pentru proprietățile sale laxative și pentru utilizările cosmetice, și nu există încă suficiente dovezi științifice care să susțină faptul că acesta ar avea un impact semnificativ asupra sistemului imunitar.
Totuși, acesta conține acizi grași esențiali și compuși bioactivi cu efecte antioxidante, ce ar putea, teoretic, să ajute la menținerea sănătății generale, inclusiv a sistemului imunitar.
Uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatorii, datorită conținutului de acid ricinoleic. Inflamația cronică slăbește sistemul imunitar. Prin reducerea inflamației, uleiul de ricin ar putea contribui indirect la menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Deși există sugestii că uleiul de ricin ar putea avea un impact pozitiv asupra anumitor aspecte ale sistemului imunitar, dovezile științifice sunt încă limitate.
Contraindicații ale uleiului de ricin
Uleiul de ricin, deși are numeroase beneficii, vine și cu o serie de contraindicații importante, de care trebuie să ținem cont înainte de a-l utiliza.
Acesta trebuie utilizat cu acordul medicului, dar mai ales pacienții aflați în situațiile de mai jos nu ar trebui să îl folosească:
- sarcina și alăptarea – uleiul de ricin este strict contraindicat în sarcină, deoarece poate stimula contracțiile uterine și poate induce travaliul prematur, chiar și în cantități mici; este de evitat și în perioada alăptării, deoarece nu există suficiente studii care să demonstreze siguranța utilizării sale
- în caz de obstrucție intestinală – uleiul de ricin este contraindicat deoarece poate agrava situația și poate duce la complicații grave
- în boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colită ulcerativă) – persoanele cu astfel de acțiuni trebuie să evite acest ulei deoarece el irită și mai mult mucoasa intestinală
- în caz de greață și vărsături – uleiul de ricin este de evitat deoarece poate agrava aceste simptome
- copii mici – uleiul de ricin nu este recomandat copiilor sub 6 ani fără acordul și supravegherea unui medic
- în caz de constipație cronică – poate duce la dependență
- deși utilizat frecvent în cosmetice, uleiul de ricin poate provoca iritații sau reacții alergice la unele persoane, mai ales dacă este aplicat pe piele în cantități mari sau pe suprafețe foarte întinse de piele
Sursa foto: Shutterstock