x close

Limba română, sacrificată de dragul majorităţii

0
Autor: Monica Iordache Apostol 28 Apr 2010 - 00:00
Limba română, sacrificată de dragul majorităţii Dan Marinescu/Jurnalul Naţional


UDMR a câştigat prin proiectul de lege elaborat de ministrul pedelist al Educaţiei, Daniel Funeriu, tot ceea ce nu a reuşit să câştige începând cu anul 1990 şi până acum. Învăţământ în limba minorităţilor de la grădiniţă până la facultate, transport, cazare şi masă gratuite pentru elevii minoritari care nu pot studia în localităţile în care locuiesc, finanţare suplimentară pentru şcolile minorităţilor şi, mai ales, dreptul de a studia Istoria şi Geografia în limba maternă - toate aceste prevederi, inacceptabile pentru miniştrii Educaţiei de până acum, au fost înghiţite pe nemestecate de ministrul Funeriu.

Nici un preşedinte al României, premier sau ministru al Educaţiei nu a acceptat până acum să transforme în literă de lege solicitările integrale ale UDMR. Cererile maximale ale Uniunii sunt însă pe cale să fie consfinţite în noua lege a Educaţiei, a cărei dezbatere a început cu chiu, cu vai în Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Potrivit proiectului, minorităţile au dreptul la învăţământ în limba maternă "la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ preuniversitar". Articolul 9 arată că "în funcţie de necesităţile locale, se pot organiza, la cerere şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale. În cadrul unităţilor sau secţiilor cu predare în limbile minorităţilor naţionale, singulare în localitate, se pot organiza clase liceale şi profesionale cu grupe de elevi de diferite profiluri, în condiţiile legii".

Elevii provenind din cadrul minorităţilor au parte de un privilegiu de care nu se bucură elevii români. Dacă nu pot studia în limba maternă în localitatea în care locuiesc, atunci statul le decontează transportul, precum şi cazarea şi masa în cadrul internatului şcolii în care vor să înveţe. Legea prevede că "elevii aparţinând minorităţilor naţionale care, în localitatea de domiciliu, nu au posibilitatea de a învăţa în limba maternă, sunt sprijiniţi prin decontul transportului la cea mai apropiată şcoală cu predare în limba minorităţii respective sau primesc cazare şi masă gratuite în internatul unităţii de învăţământ cu predare în limba minorităţii respective unde au fost şcolarizaţi".

Facilitatea este cel puţin ciudată, având în vedere că mulţi şcolari români care locuiesc în localităţi mici, fără şcoală, merg kilometri întregi pe jos pentru a ajunge să înveţe. Pentru elevii români nu este prevăzută în lege nici un fel de subvenţie pentru transport, cazare şi masă dacă aleg sau sunt nevoiţi să înveţe în altă localitate.

O altă discriminare pozitivă se referă la regimul înfiinţării unităţilor şcolare. O grădiniţă din sistemul naţional de învăţământ se înfiinţează doar dacă poate înscrie minimum 150 de preşcolari, iar o şcoală are nevoie de minimum 300 de elevi, lucru care a dus până acum la închiderea multor şcoli de la sate, iar elevii români sunt nevoiţi să bată kilometri întregi zilnic pentru a merge la şcoli din localităţile apropiate. În schimb, proiectul lui Funeriu prevede că se pot înfiinţa şcoli cu predare în limba minorităţilor, "indiferent de efectivul de elevi".

"Pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale, cu mai multe instituţii de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale, funcţionează cel puţin o unitate şcolară cu personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi. În cadrul unităţilor de nivel gimnazial sau liceal, cu predare în limbile minorităţilor naţionale, singulare în municipiu sau oraş, se acordă personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi", arată un articol al legii.

 

Şcolile cu predare în limba maternă a minorităţilor vor avea parte şi de finanţare suplimentară, motivul fiind, paradoxal, tocmai faptul că au un număr mic de elevi şi sunt izolate "lingvistic şi geografic". Prevederea este aplicabilă şi şcolilor cu predare în limba română, dar nu acestea au prevalat la elaborarea legii, articolul făcând referire în primul rând la cele cu predare în limba minoritarilor.

"În finanţarea de bază a unităţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, costul standard per elev şi preşcolar se calculează după un coeficient mărit pe baza factorilor de corecţie, luând în considerare limba de predare. În cazul acestor unităţi se are în vedere izolarea lingvistică, geografică şi numărul redus de elevi şi preşcolari. Acest coeficient de limbă se aplică şi în cazul unităţilor şcolare în limba română, aflate în condiţii similare", se arată în textul legii.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD), spune că minorităţile "au câştigat toate drepturile pe care şi le-au dorit, în condiţiile în care oricum România era dată ca exemplu în materie de drepturi ale minorităţilor pentru toate celelalte state din Europa". Andronescu a mai spus că va încerca să determine adoptarea unor prevederi prin care să li se acorde şi elevilor români drepturi similare cu cele ale minoritarilor.

 

Limba română e străină, calificativele sunt proprii
Cea mai controversată prevedere este cea care reglementează predarea disciplinelor şcolare. Legea prevede expres că "în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Geografia României se predau în aceste limbi". Singura obligaţie a profesorilor este să folosească numele personajelor istorice şi toponimele din limba română. De asemenea, Limba română li se va preda minoritarilor după manuale speciale, precum o limbă străină. În primele clase de şcoală, până şi calificativele elevilor vor fi date în limba minorităţilor, contrazicând însă chiar un alt text din aceeaşi lege, care prevede că documentele şcolare se întocmesc numai în limba română. 

Aceste prevederi au fost sursa multor scandaluri politice din ultimii 20 de ani. Premierul Tăriceanu, spun surse politice, a blocat, în 2007, lansarea în discuţie publică a pachetului de legi ale Educaţiei, elaborat de fostul ministru Cristian Adomniţei, chiar cu o seară înainte de organizarea evenimentului, în urma unei dispute cu preşedintele UDMR, Marko Bela. Liderul Uniunii îi ceruse lui Tăriceanu ca în lege să fie prevăzută predarea Istoriei şi a Geografiei României în limbile minorităţilor naţionale, iar premierul de atunci a preferat să blocheze pachetul legislativ liberal, care nici nu a mai avut de atunci susţinere politică.

Fostul ministru Cristian Adomniţei a declarat pentru Jurnalul Naţional că legea lui Funeriu conţine discriminări pozitive la adresa elevilor din cadrul minorităţilor naţionale şi că aceasta este "o cedare evidenţă a PDL în faţa UDMR". "Nici o minoritate din Europa nu beneficiază de aşa ceva. Singurele exemple pe care le foloseşte UDMR sunt Spania, care are un regim separat pentru Catalonia, dar Spania e stat federal, şi Suedia, pentru minoritatea finlandeză.

În rest, nici un stat nu face asemenea excepţii pentru minorităţi, cu atât mai puţin Ungaria, în raport cu elevii din minoritatea română. Aş vrea să văd şi eu PDL că este la fel de înfocat apărător al drepturilor românilor din Ungaria, dar PSD a vândut interesul naţional pe interesul politic", a declarat Adomniţei.

Citeşte mai multe despre:   scoala

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 1378


Mai multe titluri din categorie

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta
Galerie Foto Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informaţiei București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucr

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu
Unul dintre experții de casă ai DNA, care a efectuat expertize controversate în cel puțin două dosare penale celebre, a fost angajat de una dintre companiile controlate de afaceristul Puiu Popoviciu pentru a...

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea
Sfârșim serialul nostru despre învăţământul profesional prezentând şi o posibilă soluţie. Cel puţin temporară. Căci în România singura salvare sigură pare să fie cea î...

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa
Faptul că afaceristul Dorin Cocoș „este băgat” în tot și în toate nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Fosta soție a lui Dorin Cocoș și mamă a lui Alin Cocoș, Olguța...

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA
Galerie Foto Bebe Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu și fost socru al Elenei Băses­cu, figurează, împreună cu soția unui cunoscut afacerist, apropiat al lui Puiu Popoviciu, printre patronii fostei fabrici de...

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Galerie Foto Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără...

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam
Într-unul dintre dosarele începute de Parchetul General în 2004 și finali­zate, în 2012, de DIICOT, cu trimiterea în judecată a sirianului Omar Hays­sam și a cumnatului acestuia,...

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală
Durerile de spate sunt suferinţele care conduc cel mai mult la concedii medicale în toată lumea. Discul iese dintre vertebre, se umflă cu lichid sau are rupturi şi apar presiuni pe ramificaţiile nervoase,...

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze
Marcel Hoară, unul dintre vechii reprezentanţi ai fostului Partid Democrat Liberal, introdus de guvernarea portocalie în afacerile cu energie ale statului, a definitivat proiectul imobiliar de lux pe care l-a...

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir
Galerie Foto Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, și fiul lui Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Bogdan Dragomir, ambii trimiși în judecată de DNA în două dintre cel...

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu
Galerie Foto Fostul judecător al Curții de Apel Oradea, Traian Munteanu, în prezent pensionat, a acuzat-o, în urmă cu 11 ani, pe șefa echipei de inspecție a Inspecției Judiciare, procuroarea Elena Rădescu,...

Băsescu, „naşul” primei afaceri imobiliare a Elenei Udrea. Povestea cartierului ANL “Lac Grivița”, locul de joacă al politicienilor

Băsescu, „naşul” primei afaceri imobiliare a Elenei Udrea. Povestea cartierului ANL “Lac Grivița”, locul de joacă al politicienilor
În timpul mandatelor de edil ale lui Traian Băsescu, Primăria Capitalei s-a dovedit a fi o instituție extrem de norocoasă, în privința donațiilor de pământuri intravilane pe care le-a primit din...

Băsescu, ocolit de DNA în afacerea terenurilor din Băneasa, donate ilegal de firma lui Puiu Popoviciu

Băsescu, ocolit de DNA în afacerea terenurilor din Băneasa, donate ilegal de firma lui Puiu Popoviciu
Galerie Foto  Afacerea terenurilor din nordul Capitalei, ale Universității de Ştiinţe Agricole București, unde omul de afaceri Puiu Popoviciu a construit unul dintre cele mai importante cartiere rezidențiale din Româ...

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM
Contestațiile procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, împotriva hotărârilor din luna iulie ale Secției pentru Procurori a CSM, prin care s-a decis revocarea celor doi din Direcţia Națională...

Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro 

Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro 
Seria afacerilor pe bani publici dintre Primă­ria Municipiului Iaşi, condusă de Mihai Chiri­ca, succesorul lui Gheorghe Nichita, și firma apropiată a actualului edil, SC Conest SA Iași, continuă. Un ultim...
Serviciul de email marketing furnizat de