x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 5 milioane USD pe capul unui lider Hamas

5 milioane USD pe capul unui lider Hamas

de Şerban Mihăilă    |    15 Noi 2018   •   15:14
5 milioane USD pe capul unui lider Hamas

Decise să pună capăt finanțării grupărilor teroriste palestiniene de către Iran, Statele Unite au trecut la decapitarea liderilor care asigură legătura între banii Teheranului și teritoriile autonome controlate de extremiștii islamiști. Pentru a-și neutraliza țintele, Casa Albă a fixat recompense de milioane pe capul conducătorilor pe care îi vânează.

Departamentul de Stat american a anunțat o recompensă de cinci milioane de dolari pentru orice informație care ar duce la capturarea adjunctului biroului politic al organizației Hamas, Saleh al-Arouri. Alte câte cinci milioane de dolari sunt oferite pentru prinderea a doi lideri de rang înalt ai Hezbollah. „Hamas și Hezbollah primesc arme, pregătire militară și finanțare din Iran, țară desemnată de secretarul de Stat al SUA drept sponsor al terorismul”, precizează un comunicat al Departamentul de Stat american, citat de „Jerusalem Post”. Hamas, care guvernează în Fâșia Gaza, și mișcarea șiită libaneză Hezbollah figurează deja de aproximativ 20 de ani pe lista cu organizații teroriste întocmită de Departamentului de Stat al SUA. Hamas a câștigat alegerile palestiniene în 2006, consolidându-și puterea în Fâșia Gaza un an mai târziu, după ce a alungat forțele loiale preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, care controlează Cisiordania prin intermediul grupării sale Fatah. Mișcarea a dus la apariția a două conduceri rivale în teritoriile palestiniene. În timp ce Abbas a încheiat înțelegeri de pace cu Israelul, Hamas nu recunoaște dreptul la existență al statului evreu și militează pentru distrugerea acestuia. Născut în 1966 într-un sat de lângă Ramallah, în Cisiordania, Saleh al-Arouri este unul dintre fondatorii „Brigăzilor Ezzedine al-Qassam”, aripa armată a Hamas, și este responsabil pentru o serie de atacuri teroriste sângeroase asupra civililor și soldaților israelieni. El a fost arestat și închis de israelieni, în 1992, și eliberat după 18 ani. În 2010 a fost deportat în Siria și, ulterior, a plecat în Turcia, de unde s-a mutat în Qatar, în 2015, când a fost plasat de SUA pe lista celor mai vânați teroriști.

Frăția Hamas-Hezbollah

După ce, doi ani mai târziu, a fost expulzat din Qatar, se pare că al-Arouri s-a refugiat într-o fortăreață a Hezbollah din capitala libaneză Beirut, unde lucrează direct cu comandantul „Gărzilor Revoluționare” iraniene, aflându-se în centrul eforturilor de coordonare a acțiunilor celor două grupări teroriste finanțate de Teheran. Ceilalți doi teroriști pe capul cărora SUA au pus recompensă de câte 5 milioane de dolari sunt lideri ai Hezbollah. Unul este responsabil cu dezvoltarea legăturilor dintre Iran și organizațiile teroriste palestiniene, iar celălalt cu operațiunile din Siria și Yemen. Foarte probabil, lista celor vânați pentru intermedierea terorismului între Iran și palestinieni va adăuga nume foarte curând, marcând o schimbare a strategiei SUA în teritoriile autonome.

„Iranul a crescut finanțarea pentru Hamas și Jihadul Islamic palestinian la circa 100 de milioane de dolari pentru a-și extinde influența în Fâșia Gaza”.

„Jerusalem Post”

×
Subiecte în articol: Saleh al-Arouri