x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nervul responsabil de sănătatea corpului. ”Și anumite organe pot distruge creierul!”

Nervul responsabil de sănătatea corpului. ”Și anumite organe pot distruge creierul!”

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2024   •   18:15
Nervul responsabil de sănătatea corpului. ”Și anumite organe pot distruge creierul!”

Creierul poate avea o influență extrem de negativă asupra întregului corp dar, la rândul său, acesta poate fi distrus de anumite organe. 

Medicul Diana Nemeș a vorbit, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudului de la Antena 3 CNN, care sunt organele care afectează creierul și care este nervul responsabil de sănătatea întregului organism. 

”Anumite organe pot distruge creierul. De exemplu, tubul digestiv, microbiomul, anumiți viruși, paraziți, care într-o anumită formă ajung să pătrundă până la nivelul creierului și să strice treaba.

Chiar dacă în facultate învățam că bariera hematoencefalică este de nepătruns, sau că antibioticele nu pătrund prin structura osoasă, sau anumite clase de antibiotice, anumite lucruri care au fost considerate fundamente sau pietre de temelie în medicină ajung să fie anulate. Anumite medicamente care erau panaceu universal acum 30 de ani, acum sunt considerate periculoase și sunt interzise. Deci da, și celelalte organe pot afecta creierul.

”Să nu uităm de nervul vag!”

Să nu uităm de nervul vag, cel mai lung nerv din corp, care este ca o stradă cu dublu sens. Niște informații pleacă de la creier către corp, însemnând porțiuni din cap, gât, urechi, torace, până la nivelul colonului, tot prin intermediul nervului vag, de la aceste organe și din această zonă a corpului, până la mijloc, până la colon, anumite informații se duc către creier.

În inimă există niște structuri celulare similare cu neuronii, aproximativ 40.000, și iarăși între inimă și creier este o stradă cu dublu sens, iar cantitatea de informații pe care acele celule similare neuronilor situate în urechiușa dreaptă a inimii, sunt transmise de la inimă către creier și sunt mai numeroase decât informațiile pe care creierul le transmite către inimă.

”Informațiile venite de la inimă influențează felul în care ne reglăm emoțiile”

În principal informațiile din zona inimii sunt transmise către sistemul limbic din creier și influențează foarte intens felul în care ne autoreglăm emoțional și modul în care percepem emoția. Sunt persoane despre care spunem că sunt slabe de inimă, sau sunt vulnerabile, pun totul la inimă, dar aceste vorbe populare au foarte mult sens”, a explicat medicul Diana Nemeș.

×
Subiecte în articol: nerv sanatate diana nemes nervul vag