x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație: Salvini e „marioneta lui Putin”

Acuzație: Salvini e „marioneta lui Putin”

de Şerban Mihăilă    |    17 Iul 2019   •   11:02
Acuzație: Salvini e „marioneta lui Putin”
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Planurile vicepremierului populist Matteo Salvini de a face o revoluție „marca Trump” în Italia i-au iritat nu doar pe opozanții săi de centru-stânga, ci și pe aliații din coaliția de guvernare, care par deranjați de popularitatea în creștere a liderului extremei drepte italiene, după victoria răsunătoare a acestuia în alegerile europarlamentare din luna mai. Ei și-au unit forțele într-o anchetă pentru a demonstra că rușii i-au finanțat lui Salvini campania electorală.

Scandalul asupra presupusei finanțări de către Moscova a partidului condus de Salvini, formațiunea de extremă dreapta „Liga Nordului”, îl urmărește pe vicepremierului populist de câteva zile. Liderul de facto al Italiei, care a încercat să se distanțeze fără succes de această furtună politică, pare să se afunde tot mai mult în dezbateri amenințătoare pentru poziția lui, după ce unul dintre colaboratorii săi apropiați, Gianluca Savoini, pare să fi fost prins că ar fi cerut fonduri pentru partid, la Moscova, de la trei cetățeni ruși. Luni, procurorii l-au audiat pe Savoini în legătură cu acest caz.  Primele informaţii despre întâlnirea din octombrie 2018, dintre Savoini și ruși, dintr-un hotel din Moscova, au apărut la începutul anului. Portalul de ştiri american „Buzzfeed” a făcut publică o transcriere a înregistrărilor discuţiilor din cursul acestei întâlniri, în care s-a vorbit despre un acord pentru deturnarea a 58 milioane de euro spre „Liga Nordului”, bani proveniți din petrolul rusesc. Fost jurnalist, Savoini, 56 de ani, este căsătorit cu o rusoaică. Preşedinte al asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, el este considerat omul de contact al lui Salvini cu rușii. Inițial, Salvini, care este și ministru de Interne, a declarat că nu știe cum apropiatul său a ajuns la o strângere de fonduri la care participau și rușii, dar afirmația lui a fost demontată imediat chiar de către aliații săi. Potrivit „Bloomberg”, apropiatul liderului italian a participat la un dineu organizat pe 4 iulie, la Roma, unde a fost prezent și președintele rus, Vladimir Putin. Salvini a precizat imediat că nu a avut idee despre participarea lui Savoini la eveniment. Lovitura avea să vină însă chiar din partea premierului italian, Giuseppe Conte, iritat că Salvini, forța dominantă din guvernul său, nu l-a consultat asupra bugetului fiscal pe anul viitor, scrie „Bloomberg”. Enervat pe importanța tot mai mare pe care și-o arogă ministrul său de Interne, Conte a declarat că Savoini a fost invitat la eveniment chiar de către biroul lui Salvini. Într-un moment în care liderii occidentali par să fi căzut de acord asupra faptului că interferența Rusiei în alegeri subminează democrațiile euroatlantice, precizarea lui Conte sugerează că Salvini, cel mai puternic adversar al Bruxelles-ului din interiorul UE, ar complota cu rușii.

Cu Putin, pe față

Salvini nu și-a ascuns niciodată simpatia față de Putin, care a făcut o vizită în Italia la începutul lunii și s-a referit la un acord de cooperare între partidul său, „Rusia Unită”, și formațiunea politică a lui Salvini. De-a lungul timpului, Salvini a militat pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către ONU și a respins afirmațiile unor lideri occidentali care s-au referit la „amestecul malign” al Kremlinului în politica internă a altor state. Deocamdată, popularitatea internă a lui Salvini și a partidului său nu sunt în scădere, însă continuarea scandalului îndepărtează „Liga Nordului” de partenerul său de coaliție, „Mișcarea 5 Stele”. Ultimele evoluții ale scandalului numit „Russiagate” au apărut într-un moment în care „Liga Nordului” domină scena politică internă, iar formațiunea lui Slavini controlează un număr de locuri în Parlamentul European, putând crea o grupare ce se opune Bruxelles-ului din interior.

 

Format din lideri ai forțelor de extremă dreapta și ai populiștilor, executivul italian a intrat în multe clinciuri cu Bruxelles-ul.

 

×
Subiecte în articol: Matteo Salvini