x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administrația Trump sfidează din nou NATO

Administrația Trump sfidează din nou NATO

de Şerban Mihăilă    |    22 Mar 2017   •   19:00
Administrația Trump sfidează din nou NATO
Sursa foto: LINTAO ZHANG / POOL/EPA

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, intenționează să lipsească de la o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO, programată luna viitoare, la Bruxelles. El va rămâne în Statele Unite, unde va participa la discuțiile din cadrul vizitei oficiale a președintelui chinez, Xi Jinping, urmând să plece apoi la Moscova, a anunțat agenția Reuters, citând oficialități ale administrației de la Washington.

Absența lui Tillerson de la ceea ce ar fi putut însemna prima sa întâlnire oficială cu  reprezentanții diplomațiilor celorlalte 27 de state membre NATO este considerată de membri ai Congresului SUA o „gravă eroare”, care îi poate face pe aliații tradiționali ai americanilor să creadă că actuala administrație de la Washington acordă prioritate Rusiei și Chinei, în detrimentul lor. Neprezentarea la reuniunea NATO și vizita lui Tillerson la Moscova ar putea alimenta percepția că administrația Trump pune pe primul loc înțelegerile cu marile puteri, lăsând în așteptare țările aliate mai mici, care depind de securitatea oferită de SUA, au precizat și două foste oficialități americane, citate de Reuters. În campania electorală, președintele Donald Trump l-a lăudat în repetate rânduri pe președintele rus, Vladimir Putin, iar Rex Tillerson a lucrat ani de zile cu guvernul de la Moscova, în calitate de director executiv al companiei petroliere „Exxon Mobil”. Mai mult, Tillerson a pus sub semnul întrebării oportunitatea menținerii sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, afirmând că acestea dăunează intereselor mediului de afaceri american. Tillerson nu va lua parte la reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, din 5-6 aprilie, preferând să participe la discuţiile preşedintelui Trump cu omologul său chinez, Xi Jinping, programate să aibă loc pe 6-7 aprilie în locația exclusivistă a lui Trump, Mar-a-Largo, din Florida. Ulterior, Tillerson va efectua o vizită în Rusia, au afirmat foști și actuali membri ai administrației Trump, citați de Reuters. Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a precizat că Tillerson urmează să se întâlnească astăzi, la Washington, cu miniștri de Externe ai 26 dintre celelalte 27 de state NATO, la o adunare a coaliției internaționale care luptă contra terorismului islamic. Cu toate acestea, Tillerson nu va avea întrevederi separate cu omologii săi din NATO -în care să fie abordate probleme legate strict de alianța transatlantică-, urmând să discute numai subiecte ce țin de războiul împotriva terorismului. La reuniunea NATO din Bruxelles, în aprilie, va fi trimis subsecretarul de Stat, Tom Shannon.

 O gravă eroare a diplomației americane

Lipsind de la reuniunea Alianței Nord-Atlantice, Tillerson comite o mare greșeală, a declarat congresmanul democrat Eliot Engel, într-o scrisoare adresată Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților. „Administrația lui Trump face o gravă eroare, care va zdruncina încrederea celor mai importanți aliați ai Americii și va alimenta temerile că actuala conducere este prea familiară cu Vladimir Putin”, a precizat Engel.

 

Nu pot înțelege de ce administrația Trump are această abordare, cu excepția cazului în care ar dori să semnaleze o schimbare a politicii externe americane, ce retrage țara din cele mai importante instituții ale democrației occidentale și aliniază SUA mai aproape de regimul dictatorial de la Kremlin” – Eliot Engel

×