x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă asupra unei piese de teatru cu sex oral la statuia Papei

Anchetă asupra unei piese de teatru cu sex oral la statuia Papei

de Şerban Mihăilă    |    24 Feb 2017   •   20:15
Anchetă asupra unei piese de teatru cu sex oral la statuia Papei

Procurorii polonezi au demarat o anchetă în privința unei piese de teatru care oferă indicii despre asasinarea unui politician de rang înalt de la Varșovia și prezintă o scenă care simulează sexul oral asupra statuii defunctului Papă Ioan Paul al II-lea. Jaroslaw Kaczynski se află în centrul scandalului.

 

Puternica biserică romano-catolică din Polonia a criticat vehement piesa de teatru „Blestemul”, regizată de croatul Oliver Frljic, pe care a catalogat-o drept „o blasfemie” pentru că oferă indicii despre asasinarea unui politician, simulează sexul oral asupra statuii defunctului Papă Ioan Paul al II-lea și prezintă alte scene de sex în care sunt folosite cruci, scrie agenția AFP. Într-o declarație dată publicității de procuratura din Varșovia, se arată că cercetările urmează să stabilească dacă piesa „incită la asasinarea” lui Jaroslaw Kaczynski, cel mai influent om politic din Polonia și liderul partidului conservator „Lege și Justiție”, aflat la guvernare. Anchetatorii vor investiga, de asemenea, dacă piesa, care a avut premiera sâmbăta trecută, la Teatrul „Powszechny” din capitala poloneză, jignește convingerile religioase ale spectatorilor. „Blestemul” este o adaptare a piesei cu același nume, scrisă, în 1899, de dramaturgul polonez Stanisław Wyspiański, scrie AFP.

 

Închisoare pentru incitare la crimă

Potrivit legislației poloneze, o persoană condamnată pentru incitare la crimă poate executa până la trei ani de închisoare. Cei găsiți vinovați de ofensă adusă credinței religioase sunt pasibili de o pedeapsă cu detenția de până la doi ani. Într-una dintre scenele piesei, scrie AFP, o actriță simulează sexul oral asupra unei statui în mărime naturală a Papei Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia și, poate, cea mai populară figură istorică din această țară, cu o biserică catolică extrem de puternică. Născut Karol Józef Wojtyła, în mai 1920, Papa Ioan Paul al II-lea a fost Papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din octombrie 1978, până la moartea sa, în aprilie 2005. Într-o altă scenă, o actriță a mărturisit că a luat în considerare includerea unui pasaj în care ar fi adunat bani de la spectatori pentru a plăti un asasinat asupra lui Kaczynski, însă regizorul Oliver Frljic a tăiat secvența respectivă din scenariu.

Văzută în întreaga sa istorie ca o depozitară de încredere a idealurilor naționale, biserica catolică poloneză a reușit să supraviețuiască persecuțiilor din perioada comunistă, a rămas o forță puternică în Polonia și și-a păstrat independența față de noua putere instaurată. Alegerea cardinalului Karol Wojtyla ca Papă, la 16 octombrie 1978, a fost o lovitură neașteptată dată comuniștilor. Suportul tacit dat de Papă sindicatului „Solidaritatea”, organizat în august 1980, a dus la prăbușirea comunismului polonez.

 

„Ancheta asupra piesei se va concentra în direcția stabilirii unei posibile incitări la asasinarea lui Jaroslaw Kaczynski” Lukasz Lapczynski, procuror

×