x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mastectomia Angelinei Jolie le-a influenţat pe ucrainence, care se programează în masă la teste genetice

Mastectomia Angelinei Jolie le-a influenţat pe ucrainence, care se programează în masă la teste genetice

17 Mai 2013   •   18:24
Mastectomia Angelinei Jolie le-a influenţat pe ucrainence, care se programează în masă la teste genetice

Mastectomia actriţei americane Angelina Jolie le-a determinat pe multe ucrainence să se preocupe de starea lor de sănătate şi să-şi facă un control medical la glandele mamare. În clinici şi laboratoare specializate din Ucraina se programează zilnic sute de femei, informează agerpres.ro.

"Acum, în fiecare zi ne sună peste 50 de femei care se interesează de posibilitatea de a face testele pe care şi le-a făcut Angelina Jolie", au declarat reprezentanţi ai unei clinici specializate din Kiev, unde se fac teste care verifică activitatea genelor BRCA1 sau BRCA2.

Metoda este practicată în clinicile ucrainene de circa 10 ani, însă înainte aceasta nu se bucura de interes, afirmă medicii ucraineni.

"În cazul unei înclinaţii ereditare şi a unor gene BRCA1 sau BRCA2 pozitive, decizia de a face mastectomie este una raţională, pentru că scade major probabilitatea de a dezvolta cancer", explică chirurgul Ivan Smolanka, specializat în oncologie. Potrivit lui Smolanka, în Ucraina "problema este alta: cum să convingi femeile să nu amâne tratamentul atunci când cancerul a fost deja descoperit".

"De multe ori, după diagnostic, pacientele dispar luni de zile, se duc pe la tot felul de vraci şi ajung la medic când nu se mai poate face nimic", şi-a exprimat regretul chirurgul ucrainean.

Angelina Jolie a suferit recent o operaţie pentru extirparea ambilor sâni, pentru a preveni apariţia cancerului. Vedeta a luat această decizie după ce testele genetice au relevat că riscul ca ea să dezvolte cancer mamar este de 87%.

Potrivit Angelinei Jolie, decizia de a-şi împărtăşi public povestea a fost determinată de dorinţa ei de a convinge alte mii de femei să apeleze la soluţii preventive. 

×
Subiecte în articol: angelina jolie masectomie cancer la san