x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac chimic: Rusia e vinovată

Atac chimic: Rusia e vinovată

de Şerban Mihăilă    |    10 Apr 2017   •   12:50
Atac chimic: Rusia e vinovată
Sursa foto: MOHAMMED BADRA/EPA

Rusia este de vină pentru „fiecare civil ucis” în atacul cu arme chimice de săptămâna trecută, din Siria, a scris Secretarul britanic al Apărării, Sir Michael Fallon, într-un articol publicat în „Sunday Times”. Krem­linul este răspunzător „prin mandatare”, în calitate de „principal aliat” al regimului președintelui Bashar al-Assad.

Fallon susține că atacul de marțea trecută, asupra civililor din nord-vestul Siriei, a fost „sălbatic, imoral și ilegal”, iar răspunsul în forță al președintelui american, Donald Trump, a fost „o decizie care se impunea”. „Ultima crimă de război a fost comisă sub ochii rușilor (…) În ultimii ani, ei au avut numeroase oportuni­tăți de a acționa pârghiile de care dispun pentru a opri acest război civil”, a mai scris el. „Prin lansarea de rachete «Tomahawk» asupra aeroportului, avioanelor și echi­pamentelor militare despre care se presu­pune că ar fi fost implicate în atac, regimul sirian a primit un puternic semnal pentru a se gândi de două ori înainte de a mai utiliza armele chimice”, a precizat Secretarul britanic al Apărării. Fallon a adăugat că Assad trebuie să plece de la putere pentru a începe procesul de resta­bilire a păcii în regiune. „Cineva care utilizează bombe incendiare și chimice pentru a-și ucide conaționalii nu mai poate fi liderul Siriei”, a spus el. Comen­tariile lui Sir Michael Fallon au fost făcute la scurt timp după ce șeful diplomației britanice, Boris Johnson, și-a anulat vizita la Moscova, în cursul căreia urma să-l întâlnească pe omologul său rus, Serghei Lavrov. Ministerul rus de Externe a cali­ficat imediat decizia lui Johnson de a nu vizita Rusia drept una „absurdă”. Refuzul lui Johnson de a mai merge la Moscova a fost criticat și de lideri ai opoziției de la Londra, care l-au acuzat pe șeful diplomației brita­nice că s-a grăbit să facă pe plac americanilor, în condițiile în care omologul său de la Washington, Rex Tillerson, nu și-a contra­mandat vizita în Rusia, programată pentru mâine. „Boris Johnson s-a dovedit un pudel al administrației de la Washin­gton, având o agendă fixată de pe celălalt mal al oceanului”, a spus liderul liberal democrat, Tim Farron.

 

89 de persoane au fost ucise, între care 33 de copii și 18 femei, într-un presu­pus atac cu arme chimice declanșat, marțea trecută, de aviația siriană.

 

×