x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate la Paris. Paşaport sirian, descoperit asupra cadavrului unuia dintre terorişti! Aparţine unui migrant înregistrat în Grecia

Atentate la Paris. Paşaport sirian, descoperit asupra cadavrului unuia dintre terorişti! Aparţine unui migrant înregistrat în Grecia

14 Noi 2015   •   15:14
 Atentate la Paris. Paşaport sirian, descoperit asupra cadavrului unuia dintre terorişti! Aparţine unui migrant înregistrat în Grecia

Forţele de securitate franceze au descoperit un paşaport sirian asupra cadavrului unuia dintre teroriştii care s-au aruncat vineri seară în aer în apropierea Stade de France, unul dintr-o serie întreagă de atentate la Paris soldate cu cel puţin 128 de morţi şi 250 de răniţi, informează EFE şi Xinhua.

În acest moment se fac verificări pertinente cu privire la identitatea teroristului pe baza acestui document, au declarat surse ale poliţiei la postul de televiziune francez BFMTV.

Prefectura din Paris nu a dorit să se pronunţe deocamdată cu privire la această descoperire, însă după cum a relatat în ediţia sa digitală cotidianul Le Figaro, paşaportul a fost descoperit asupra cadavrului unuia dintre atentatorii kamikaze care s-a aruncat vineri seară în aer în apropiere de Stade de France, unde selecţionatele de fotbal ale Franţei şi Germaniei disputau un meci amical.

Potrivit unei alte surse, citate de AFP, documentul de identitate a fost recuperat în timpul anchetei care a urmat carnagiului din sala de spectacole Bataclan din Paris, unde a avut loc o luare de ostatici în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 82 de persoane.

"Pista siriană" este una dintre ipotezele de lucru ale anchetatorilor - au declarat aceste surse - care verifică aceste elemente în colaborare cu serviciile de informaţii străine, îndeosebi europene.

O sursă poliţienească a declarat sâmbătă pentru AFP că aceşti kamikaze erau aparent indivizi "radicalizaţi, la prima vedere, şi perfect antrenaţi", pe care martorii i-au descris ca fiind "destul de tineri şi siguri pe ei".

Problema pregătirii lor militare şi a unei eventuale deplasări într-o zonă de război, îndeosebi în Siria, "s-a pus rapid" în cadrul investigaţiei, potrivit sursei din poliţie, care a adăugat că este vorba de "prime elemente ale anchetei".

Ulterior, France Presse a precizat ca paşaportul sirian descoperit la Paris asupra cadavrului unuia dintre atacatorii sinucigaşi care au comis atacurile de vineri seară din capitala Franţei aparţine unui migrant care se înregistrase în Grecia, potrivit procedurilor UE.

Conform EFE, paşaportul a fost înregistrat în ziua de 10 octombrie în insula grecească Leros, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de ministrul elen pentru protecţia cetăţeanului, Nikos Toskas.

Ministrul a subliniat că nu există totuşi certitudinea că paşaportul aparţinea persoanei asupra căreia a fost găsit şi nici nu se ştie dacă persoana decedată este un terorist sau o victimă.

"Deţinătorul paşaportului a trecut prin insula Leros la 3 octombrie 2015, unde a fost identificat în conformitate cu regulile Uniunii Europene", a spus Toskas, citat de Reuters.

El a spus că nu ştie dacă paşaportul a fost verificat de alte ţări prin care se crede că deţinătorul documentului a trecut, în drumul său către Franţa. O sursă din poliţia elenă a declarat că autorităţile franceze au cerut altor ţări din Europa, inclusiv Greciei, să verifice paşaportul.

Sursa: Agerpres

×