x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bruxellesul consideră "indispensabilă" o creştere a salariilor în Germania

Bruxellesul consideră "indispensabilă" o creştere a salariilor în Germania

de Agerpres    |    16 Aug 2014   •   17:35
Bruxellesul consideră "indispensabilă" o creştere a salariilor în Germania

Bruxellesul consideră "indispensabilă" o creştere a salariilor în Germania, pentru ca ţara să îşi poată ajuta vecinii europeni rămaşi în urmă, a explicat sâmbătă comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor.

"Ar fi foarte important ca Germania să îşi multiplice investiţiile publice, să stimuleze cererea şi să îşi reducă excedentele comerciale excesive, ce îi afectează pe vecinii săi europeni. În acest sens, o modificare a politicii salariale este indispensabilă, din punctul de vedere al Comisiei", a explicat ungurul, însărcinat cu ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale la Bruxelles, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, în ediţia ce urmează să apară duminică.

"Creşterea salarială a rămas în urmă prin raport cu evoluţia productivităţii" de peste zece ani în Germania, a criticat comisarul european în rândurile jurnalului conservator. "Ar fi preferabil ca salariile să crească în mod paralel cu productivitatea", a adăugat el.

Dezbaterea privind creşterea salariilor a fost recent reaprinsă în Germania. Şeful Bundesbank, Jens Weidmann, a estimat că salariile au o marjă de progresie de 3% într-o ţară în care, pe alocuri "suntem aproape în situaţia în care locurile de muncă sunt complet acoperite". Germania a aplicat o politică de salarii scăzute vreme de mai mulţi ani, un factor hotărâtor pentru competitivitatea companiilor sale.

Pe de altă parte, într-o zonă euro care se confruntă în continuare cu dificultăţi economice, s-a afirmat ideea printre anumiţi europeni potrivit căreia o impulsionare a salariilor germane ar fi utilă pentru toată lumea, corectând diferenţa de competitivitate şi stimulând puterea de cumpărare a consumatorilor de pe cea mai mare piaţă din zonă.

×
Subiecte în articol: germania salarii