x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceremoniile de abdicare-încoronare perturbă traficul aerian în Belgia

Ceremoniile de abdicare-încoronare perturbă traficul aerian în Belgia

de Istvan Deak    |    17 Iul 2013   •   20:41
Ceremoniile de abdicare-încoronare perturbă traficul aerian în Belgia

După 20 de ani de domnie, marcată de mai multe crize politice, regele Albert al II-lea al Belgiei, invocând vârsta şi oboseala, a anunţat la începutul lunii că va abdica în favoarea fiului său, prinţul Philippe, la 21 iulie, adică de Ziua Naţională a Belgiei. În aceeaşi zi vor avea loc ceremoniile de instalare a noului rege. Philippe va deveni duminică al şaptelea rege al Belgiei. La cei 53 de ani ai săi, încă mai trebuie să dovedească faptul că va fi la înălţimea sarcinii, într-o ţară în care suveranul nu mai reprezintă legătura de nezdruncinat dintre flamanzi şi valoni, după cum comentează presa occidentală.

Punere în gardă

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Belgia ca la 21 iulie, pe aeroportul din Bruxelles, între orele 17:00 si 18:00, nu va avea loc nicio aterizare din cauza defilării militare aeriene cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Belgiei. Din cauza repetiţiilor pentru defilare este posibil ca şi în data de 18 iulie să nu aibă loc aterizări pe aeroportul din Bruxelles, între orele 15:00 şi 16:00. Se estimează că decolările nu vor fi perturbate de defilarea aeriană şi de repetiţii.

Site cu informaţii

MAE recomandă cetăţenilor români care urmează să aterizeze pe acest aeroport să se informeze la compania aeriană cu care călătoresc, iar persoanele care aşteaptă călători pe acest aeroport pot găsi informaţii pe site-ul bruseelairport.be.

Noul rege

Născut la Bruxelles la 15 aprilie 1960, prinţul Philippe este fiul cel mare al regelui Albert al II-lea şi al reginei Paola şi, prin urmare, primul în linia succesiunii la tron după moartea în 1993 a unchiului şi mentorului său, regele Baudouin, fratele mai mare al lui Albert. În 1999, când avea 39 de ani, prinţul Philippe s-a căsătorit cu o aristocrată belgiană cu 13 ani mai tânără decât el, cu un farmec deosebit, Mathilde d'Udekem, care a dat o notă de mondenitate unei monarhii văzute adeseori ca plictisitoare. Philippe şi Mathilde au patru copii, dintre care prinţesa Elisabeth, născută în 2001, va deveni la rândul ei prima regină a Belgiei.  Prinţul Philippe mai are o soră, Astrid, care este căsătorită cu arhiducele Lorenz de Austria-Este de Habsburg, şi un frate, Laurent, considerat “copilul teribil” al familiei regale. Ei mai au şi o soră vitregă, Delphine, fiica nelegitimă a lui Albert, ţinută departe de familia regală.

Pregătire

Viitorul rege a urmat apoi pregătirea militară, obţinând brevetul de pilot pe avioane de vânătoare, de paraşutist şi de militar în trupele speciale, înainte de intra la universităţile Oxford (Marea Britanie) şi Standford (SUA). El va rămâne însă un tânăr introvertit, care nu se simte în largul său în public.

Blondă şi surâzătoare, însă apropiată de oameni, prinţesa Mathilde, care va deveni duminică cea de-a şaptea regină a Belgiei, este farmecul casei regale belgiene, de multe ori considerată plictisitoare şi prea sobră.

“Mathildomanie”

La 14 ani după “mathildomania” declanşată de căsătoria ei cu prinţul Philippe, Mathilde rămâne, la 40 de ani, aceeaşi tânără femeie drăguţă, prietenoasă şi elegantă, relaxată în faţa camerelor de luat vederi, spre deosebire de soţul ei, cu 13 ani mai în vârstă, care pare stângaci în faţa acestora. Revista Vanity Fair a descris-o ca fiind “minunată, proaspătă şi elegantă”, prinţesa Mathilde concentrându-se asupra drepturilor femeilor şi copiilor din Belgia.

Rol pentru sora Astrid


Viitoarele misiuni economice ale Belgiei în străinătate vor fi conduse de prinţesa Astrid după urcarea la tron a lui Philippe, ea urmând să primească atribuţii în acest sens la viitoarea şedinţă de Guvern, relatează miercuri presa belgiană. Prinţul Philippe a solicitat personal ca sora lui Astrid să-l înlocuiască în această calitate. Misiunile economice ale Belgiei sunt de obicei conduse de moştenitorul tronului, dar Elisabeth, fiica cea mare a lui Philippe, are numai 11 ani. Numai în sectorul diamantelor, diplomaţia economică belgiană are înscrise pe agendă mai multe deplasări importante, respectiv în Angola şi Africa de Sud în octombrie, în India în noiembrie şi în Rusia, la începutul anul viitor.
A condus o misiune economică în România

Misiunile economice de promovare a Belgiei în exterior conduse de prinţul Philippe au reprezentat componenta cea mai vizibilă şi mai importantă a activităţii sale publice în ultimii ani. În calitate de prinţ moştenitor, Philippe a condus o misiune economică în România şi Bulgaria în 2006.

×