x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană nu negociază refugiații

Comisia Europeană nu negociază refugiații

de Şerban Mihăilă    |    25 Ian 2018   •   13:50
Comisia Europeană nu negociază refugiații
Sursa foto: PABLO GARRIGOS

În pofida presiunilor diplomatice fără precedent exercitate în ultimele luni asupra conducerii de la Bruxelles de către Ungaria, Polonia și Cehia, comisarul european pentru migrație a avertizat tranșant statele din fostul bloc comunist să nu se aștepte să scape de obligația de a accepta cotele de refugiați care le-au fost impuse de Uniunea Europeană. Cele trei state europene au fost date în judecată de Comisia Europeană, deoarece nu au primit refugiați.

Este „inacceptabil” ca ţări din Uniunea Europeană să refuze să participe la primirea de solicitanţi de azil pentru a mai reduce povara de pe umerii unor state membre ca Grecia şi Italia, a declarat tranșant, ieri, într-un interviu pentru AFP, comisarul european pentru migraţie, grecul Dimitris Avramopoulos. În pofida opoziției vehemente a statelor din estul Europei, un compromis în privința cotelor de refugiați ar putea fi atins însă până la sfârșitul lunii iunie, termen fixat de liderii UE pentru reglementarea acestei probleme, devenită una majoră pentru blocul comunitar, a adăugat Avramopoulos, fost șef al diplomației elene și fost primar al Atenei. Afirmațiile au fost făcute înaintea reuniunii de astăzi, de la Sofia, a miniștrilor de Interne ai statelor membre UE, care este consacrată reformei sistemului de azil în blocul comunitar, blocată de peste un an din cauza divergențelor asupra cotelor de refugiați. Fostele state din blocul comunist, Ungaria, Polonia și Cehia se opun vehement cotelor de refugiați, susținând că pot onora obligațiile europene care le revin, contribuind cu fonduri pentru a ajuta Italia și Grecia –țările de intrare în UE pentru majoritatea migranților- să treacă peste presiunea financiară enormă la care sunt supuse. „Acest lucru este inacceptabil”, a spus Avramopoulos. „Este o responsabilitate împărțită. Toate statele trebuie să participe la politica noastră de împărţire a poverii acestei presiuni enorme", a mai spus comisarul grec, respingând ideea contribuțiilor financiare acordate Greciei și Italiei, pe care o consideră o „interpretare arbitrară” a conceptului de solidaritate. 

„Răscoală” condusă de estici

Comisia Europeană a decis, în luna decembrie a anului trecut, trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a Ungariei, Poloniei şi Cehiei pentru neîndeplinirea obligaţiilor în privința acceptării refugiaţilor, conform programului de relocare a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, care conține cote de primire pentru fiecare stat membru. „Ungaria nu a luat nicio măsură de la debutul programului de relocare şi Polonia nu a făcut nicio relocare începând din decembrie 2015. Republica Cehă nu a făcut nicio relocare din august 2016 şi nu a oferit niciun nou loc de peste un an″, preciza, în decembrie, Comisia Europeană. Deocamdată, UE a blocat planurile pentru stabilirea unui mecanism definitiv pentru a face față unei eventuale noi crize a refugiaților, din cauza opoziției statelor estice, conduse de Ungaria, care susțin că primirea de migranți, în special a musulmanilor, crește în mod periculos riscul comiterii de atentate pe teritoriile lor. „Trebuie să avansăm urgent pentru a adopta un nou Regulament Dublin”, a insistat, de altfel, comisarul grec, făcând referire la prevederile europene conform cărora responsabilitatea pentru gestionarea unei solicitări de azil revine aproape sistematic ţărilor de intrare în UE.

„Nu criza economică a pus în pericol proiectul european (...), ci, în principal, criza imigranţilor şi refugiaţilor, deoarece este direct legată de principiile şi valorile pe care se bazează Europa”.

Dimitris Avramopoulos

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana