x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O fermă din Zimbabwe creşte crocodili VEGETARIENI! Pieile sunt cumpărate de cele mai mari case de modă din lume

O fermă din Zimbabwe creşte crocodili VEGETARIENI! Pieile sunt cumpărate de cele mai mari case de modă din lume

08 Apr 2014   •   17:57
O fermă din Zimbabwe creşte crocodili VEGETARIENI! Pieile sunt cumpărate de cele mai mari case de modă din lume

O fermă de crocodili din Zimbabwe a introdus un meniu vegetarian pentru cei 50.000 de crocodili care sunt crescuţi aici, responsabilii zicând că pielea reptilelor, care se vinde cu 550 de dolari bucata, este mai sănătoasă ca pe vremea când aceştia erau hrăniţi cu produse din carne şi mai de calitate.

Compania Padenga Holdings deţine aproximativ 164.000 de crocodili, dintre care 50.000 sunt crescuţi la ferma Nyanyana, de lângă lacul Kariba, aflat la 400 de kilometri de capitala Harare.

La fiecare două zile, crocodililor li se dă câte un castron cu un amestec de concetrat de proteine, minerale, vitamine, porumb şi apă.

"Nu le mai dăm carne. Calitatea pielii crocodililor chiar s-a îmbunătăţit, pentru că acum putem controla şi măsura exact cantitatea necesară de nutrienţi pe care crocodilii o consumă, lucru care nu era posibil când le dădeam carne", spune Oliver Kamundimu, directorul financiar al fermei.

Meniul a fost conceput în 2006, când Zimbabwe se confrunta cu o criză economică dură, care a dus la creşterea preţului cărnii.

Iniţial compania a decis să reducă cu 50% cantitatea de carne din masa crocodililor, adăugând formula actuală ca supliment. Treptat, cantitatea de carne s-a redus până când a fost eliminată complet din meniu.

"Este o operaţiune mult mai curată, iar crocodilii au parte de toţi nutrienţii de care au nevoie", spune Kamundimu.

Crocodilii sunt tăiaţi când împlinesc 30 de luni, stadiu la care au deja în jur de un metru şi jumătate, iar pielea lor este moale şi suplă.

În 2013, ferma a vândut în jur de 42.000 de piei în Europa, în special în Franţa, la preţul de 550 de dolari bucata.

Din pielea crocodililor se fac poşete, pantofi sau curele.

"Lucrăm cu firme precum Hermes, Louis Vuitton sau Gucci", spune Kamundimu.

Acesta adaugă că în ciuda hiperinflaţiei din Zimbabwe (în 2008 moneda s-a depreciat cu 500 de miliarde la sută) şi a crizei economice din lume, ferma a dus-o bine în ultimii ani graţie cererii care nu s-a diminuat în Europa.

"Când ai de-a face cu oameni care cumpără genţi de 40.000 de dolari pentru soţii sau fiice, chiar şi cu criza din zona euro nu trebuie să-ţi faci probleme. N-am simţit niciun declin", spune Kamundimu.

×
Subiecte în articol: crocodili crocodili vegetarieni zimbabwe