x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Constituţională respinge legea electorală din Ungaria

Curtea Constituţională respinge legea electorală din Ungaria

de Istvan Deak    |    07 Ian 2013   •   17:38
Curtea Constituţională respinge legea electorală din Ungaria

Curtea Constituţională din Ungaria a invalidat parţial reforma electorală, în special în ceea ce priveşte obligaţia cetăţenilor de a se înregistra cu minimum două săptămâni înaintea scrutinului, relatează cotidianul Nepszava.

“Este a doua lovitură încasată în numai câteva săptămâni de premierul Viktor Orban şi de partidul acestuia, Fidesz, din partea Curţii Constituţionale, după cea privindu-le pe persoanele fără domiciliu stabil”, comentează site-ul hulala.org.

Instanţa a apreciat drept anticonstituţională dispoziţia privind înregistrarea alegătorilor cu minimum două săptămâni înaintea alegerilor.

Opoziţia se supărase
În opinia opoziţiei de stânga şi ecologiste, dar şi a mişcărilor civice, reforma electorală, aprobată de Parlament la 26 noiembrie, a fost concepută astfel încât să-i permită lui Viktor Orban să câştige viitoarele alegeri legislative din Ungaria, care ar urma să aibă loc în aprilie 2014. Opoziţia a susţinut că noul text de lege intenţiona să-i împiedice pe numeroşii alegători indecişi – printre care şi mulţi dintre cei dezamăgiţi de premierul Viktor Orban – să meargă să voteze, totuşi, în ultimul moment, contra Guvernului condus de acesta.

O altă prevedere se referea la interzicerea propagandei şi a publicităţii electorale cu 48 de ore înaintea scrutinului şi se pronunţa împotriva difuzării de sondaje de opinie în ultimele şase zile ale campaniei.

În noiembrie, legea a trecut fără dificultăţi, cu voturile favorabile din partea a 251 de deputaţi, 91 de voturi împotrivă şi doar o abţinere, relatează nepszava.hu. Fidesz dispune de o majoritate de două treimi în Legislativul de la Budapesta.

Preşedintele n-a promulgat-o
Guvernul de la Budapesta argumenta că înregistrarea candidaţilor există şi în alte ţări, precum Franţa şi Statele Unite, iar măsurile ar fi urmat să reglementeze un sistem care în prezent este deficient.

În decembrie, preşedintele Janos Ader, considerat un apropiat de-ai lui Viktor Orban, a înaintat respectiva lege Curţii Constituţionale cu scopul de a "furniza răspunsuri preocupărilor de ordin constituţional".

La 28 decembrie, Curtea Constituţională a invalidat din "raţiuni de formă" înregistrarea prealabilă a alegătorilor, iar vineri s-a pronunţat asupra fondului problemei.

×
Subiecte în articol: alegeri ungaria 2014