x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deranj mare în Israel. Fiul premierului se iubeşte cu o norvegiancă: "E ca şi cum ar scuipa pe mormintele strămoşilor"

Deranj mare în Israel. Fiul premierului se iubeşte cu o norvegiancă: "E ca şi cum ar scuipa pe mormintele strămoşilor"

28 Ian 2014   •   17:14
Deranj mare în Israel. Fiul premierului se iubeşte cu o norvegiancă: "E ca şi cum ar scuipa pe mormintele strămoşilor"

Vestea că Yair Netanyahu, fiul premierului Benjamin Netanyahu, este implicat într-o relaţie cu o norvegiancă a dat naştere unui veritabil scandal în Israel, prim-ministrul şi fiul său fiind atacaţi atât de ultraortodocşii din partidul de opoziţie Shas, cât şi de rude şi organizaţii ale societăţii civile.

Hagai Ben-Artzi, unchiul lui Yair Netanyahu, s-a arătat din cale afară de jignit de faptul că nepotul său are o relaţie cu o femeie care nu este evreică, scrie publicaţia Times of Israel.

"Este ca şi cum ar scuipa pe mormintele bunicului şi a bunicii sale", a declarat acesta într-un interviu pentru site-ul ultraortodox Kikar HaShabbat.

Ştirea că Yair Netanyahu, de 23 de ani, este implicat într-o relaţie cu norvegianca Sandra Leikanger, de 25 de ani, a apărut prima dată în ziarul norvegian Dagen. Cei doi s-ar fi întâlnit la Centrul Interdisciplinar din Herzliya, unde ambii sunt studenţi.

Premierul Benjamin Netanyahu ar fi vorbit la rândul său de relaţie cu premierul norvegian Erna Solberg, căreia i-a spus, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, că fiul său şi Leikanger sunt iubiţi de mai multe luni.

Hagai Ben-Artzi, care este fratele Sarei Netanyahu, soţia premierului, i-a cerut nepotului său să termine imediat relaţia, pe care o consideră o ameninţare la adresa identităţii evreieşti.

"Este oribil, pur şi simplu oribil. Şi mai este şi fiul premierului. Astfel de lucruri au fost mereu o ameninţare la adresa identităţii evreieşti", a spus Hagai Ben-Artzi.

Întrebat ce ar face dacă Yair s-a căsători cu norvegianca, acesta a continuat în aceeaşi manieră.

"M-aş băga în pământ, nu ştiu ce aş face. Aş ieşi pe stradă şi mi-aş smulge părul din cap. La fel ar fi făcut şi bunicul său, dacă ar fi trăit".

Potrivit Times of Israel, Hagai Ben-Artzi nu este în relaţii bune cu Sara Netanyahu, mama lui Yair.

Hagai Ben-Artzi nu este singurul care contestă relaţia fiului premierului cu o non-evreică.

Preşedintele partidului ultraortodox Shas, Aryeh Deri, a declarat la rândul său că este datoria lui Yair să lupte împotriva "asimilării" renunţând la relaţia cu norvegianca şi găsind o parteneră evreică.

"Dacă, Doamne fereşte, este adevărat, atunci vai nouă, vai nouă", a declarat Deri la postul de radio Kol Barama.

Acesta a adăugat că relaţia lui Yair nu este o chestiune care ţine strict de de viaţa lui privată, dat fiind că el este "un simbol al evreilor".

"Cunosc oameni care au investit zeci de milioane de dolari, poate mai mult, ca să lupte împotriva asimilării", a spus Aryeh Deri.

Pe de altă parte, rabinul Amnon Bazak, un respectat teolog din Israel, s-a arătat mai tolerant.

"Nu are rost să-l criticăm pe Benjamin Netanyahu din cauza relaţiei fiului său cu o norvegiancă. De parcă părinţii şi-ar putea controla copiii când aceştia au peste 20 de ani...", a spus rabinul, adăugând, însă, că speră ca norvegianca să se convertească la religia mozaică în cazul unei căsătorii.

Totuşi, organizaţia Lehava, al cărei scop este prevenirea căsătoriilor evreilor cu non-evrei, a făcut apel la premier să "prevină continuarea acestei relaţii".

"Nepoţii tăi, după cum ştii, nu vor fi evrei", l-a avertizat directorul Lehava, Bentzi Gopshtain, pe Netanyahu, într-o postare pe Facebook. Poziţia ultraortodocşilor a fost contrată, în schimb, de fostul ministru al Educaţiei, Yossi Sarid, membru al partidului secular Meretz.

"Este o chestiune care ţine de viaţa privată. Reacţiile care apar acum nu sunt drepte. Dar nu te poţi aştepta la dreptate din partea acestor oameni. Nu le plac non-evreii. Nu le plac evreii non-ortodocşi. Se poartă cum se poartă toţi fanaticii din lume", a spus acesta.

Scandalul pe marginea relaţiei lui Yair Netanyahu reflectă însă o schimbare a societăţii israeliene, spune sociologul Noah Slepkov.

Acesta zice că până acum căsătoriile mixte au fost o problemă doar pentru comunităţile evreieşti din afara Israelului, în special în SUA, unde jumătate dintre evrei se căsătoresc cu non-evrei. În Israel, însă, până acum nu a fost cazul, dat fiind că evreii şi arabii din zonă nu au deloc relaţii cordiale.

Acest lucru începe să se schimbe, însă, spune Slepkov, din cauza străinilor care vin la muncă în Israel, a evreilor care studiază în alte ţări şi a globalizării, în general.

"Este o tendinţă care abia începe", spune sociologul care crede că acuzele aduse fiului premierului nu fac decât să arate că Israelul este o naţiune din ce în ce mai izolată.

"Suntem prea nesiguri pe noi. Oamenii trebuie să realizeze că a avea un procent mic de populaţie care se căsătoreşte cu membrii altor comunităţi nu o să ne facă rău", a mai spus acesta.

Yair este fiul făcut de Benjamin Netanyahu cu cea de-a treia sa soţie, Sara. Benjamin Netanyahu însuşi a fost căsătorit cu o non-evreică, Fleur Cates, între 1981 şi 1984.

Norvegianca Sandra Leikanger face parte dintr-o familie de luterani evanghelici.

Benjamin Netanyahu nu a făcut nicio declaraţie oficială pe această temă. 

×