x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tabără de dezintoxicare “digitală”, pentru adulţii dependenţi de Internet şi mobil

Tabără de dezintoxicare “digitală”, pentru adulţii dependenţi de Internet şi mobil

de Marina Constantinoiu    |    10 Iul 2013   •   19:21
Tabără de dezintoxicare “digitală”, pentru adulţii dependenţi de Internet şi mobil

O companie americană a găsit soluţia combaterii nomofobiei cu doar 300 de dolari pe weekend

Nomofobia, teama de a nu avea acces la reţelele de telefonie mobilă şi la traficul de date, este un fenomen în creştere în societatea modernă. Am devenit obsedaţi de telefonul mobil, de accesul la Internet, de prietenii de la Facebook şi Twitter, de postări. Ne trăim vieţile online, alienându-ne. Pentru a combate acest fenomen, o firmă americană a creat tabere de recreere pentru adulţii în căutarea  deconectării.

Experimentul

Jurnalistul Matt Haber, de la site-ul cotidianului New York Times a decis că a venit momentul să experimenteze realitatea “scoasă din priză”, şi s-a înscris la Camp Grounded. Mărturiseşte că duce o viaţă “hiper-conectată”: doarme cu iPhone-ul pe noptieră, îşi consultă contul de Twitter de manieră compulsivă şi butonează frenetic posturile de ştiri. În prag de epuizare, a decis să se rupă de nebunia asta. Să plece în vacanţă. Dar pentru a fi departe de orice tentaţie, s-a înscris la Camp Grounded, o tabără pentru adulţi creată de compania Digital Detox. Acolo, regulile sunt simple: nu există computere, nici tablete, nici măcar ceasuri; nu ai voie să vorbeşti despre serviciu şi nici măcar despre vârstă; ba chiar nu e voie să-ţi spui adevăratul nume.

Un weekend “scos din priză”

Tabăra de tip nou este situată în apropiere de San Francisco şi găzduieşte circa 300 de persoane, în vârstă de 19 până la 67 de ani. Fiecare a cheltuit câte 300 de dolari pentru a se deconecta, pentru a se putea reconecta la realitate, preţ de un weekend.

Camp Grounded seamănă mai degrabă cu o tabără de copii decât cu o experienţă spirituală. Printre activităţile aflate în program se numără paintball, vizionarea de spectacole, concursuri, totul într-un decor retro, parcă rupt din filme.

“Obiectivul meu este de a conecta oamenii. Pentru că singurul lucru care contează este prezentul”, explică Levi Felix, cofondator al Digital Detox.

Fără carne

În tabără se consumă doar meniuri vegetariene. Dacă pentru unii abandonarea provizorie a cărnii este mai dificilă decât ruperea de tehnologie, pentru majoritatea participanţilor sevrajul este benefic.

“N-am mai petrecut atât timp fără telefon din 1997. Asta mi-a permis să mă gândesc la diverse şi să scriu. Mi-am dat seama că numele meu şi meseria mea definesc totalmente identitatea mea”, mărturiseşte unul dintre participanţi.

“La Camp Grounded nu mai eram nici bloggeri, nici afacerişti, nici avocaţi, consultanţi sau orice altceva; eram doar noi înşine. În cazul meu, numele pe care l-am purtat a fost 'Brooklyn'. Îndepărtând tot ce se presupunea că ne leagă pe noi de era dependenţei, cei de la Digital Detox au construit ceva despre care se speră că va acţiona mai adânc înlăuntrul nostru decât urmărirea unuia sau altuia pe Twitter sau datul unui 'Like' la fotografia cuiva la Instagram”, explică, la rândul lui, autorul articolului din New York Times, participant la tabără.

Dependenţa, în cifre

În Franţa, de exemplu, “nomofobia” - noul termen intrat în vocabularul internaţional pentru a desemna dependenţa de telefonul mobil, afectează patru persoane din zece, şi aproape 80% dintre adolescenţi, potrivit ultimului sondaj realizat de Ifop, citat de  L'Express.  Institutul Mediametrie a dat publicităţii date potrivit cărora 80% dintre internauţii francezi s-au înscris la o reţea socială, 2 din 3 verificându-şi contul zilnic. O “piaţă” ca o mană cerească pentru a-i incita pe cei de la Digital Detox să-şi exporte conceptul şi dincolo de Atlantic, după cum comentează publicaţia franceză L'Express.

Au grup la Facebook

Ce orice dependent de Internet mânat de curiozitate, primul lucru pe care l-am făcut, după ce am căutat site-ul Camp Grounded a fost să verific dacă are cont la...Facebook. Şi are! Şi încă grup privat. Deci ca să te poţi dezintoxica trebuie mai întâi să “join group”.

● Românii sunt pe locul al doilea în topul ţărilor europene care petrec cel mai mult timp online, cu o medie de 18,6 ore petrecute săptămânal pe internet, conform celui mai recent studiu Mediascope.

● Pe primul loc se clasează ucrainienii, cu 20 de ore petrecute online pe săptămână. Românii sunt urmaţi în top de turci, cu o medie de 18,3 petrecute pe internet săptămânal.

● La nivelul activităţilor desfăşurate online, românii sunt şi printre cei care folosesc cel mai mult mesageria instant. Ei folosesc servicii de mesagerie instant cu 60% mai mult pentru a comunica online decât media europeană a utilizatorilor de internet. E-mailul este folosit de aproximativ întreaga populaţie de origine cehă cu acces la internet, iar reţelele sociale profesionale sunt utilizate de mai mult de 90% dintre portughezi.

● În ceea ce priveşte clasamentul celor mai activi europeni în mediul online, danezii fac recenzii şi dau feedback după utilizarea anumitor produse şi servicii de două ori mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii Europe. Grecii sunt cei care folosesc cel mai mult blogurile - ei scriu pe blog de două ori mai mult decât media europeană. Bulgarii fac cele mai multe apeluri telefonice online, utilizând servicii cum ar fi Skype-ul, cu 89% mai mult decât utilizatorul mediu european.

×