x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DNA în versiune saudită: Prinți și miniștri, arestați pentru corupție

DNA în versiune saudită: Prinți și miniștri, arestați pentru corupție

de Şerban Mihăilă    |    06 Noi 2017   •   12:50
DNA în versiune saudită: Prinți și miniștri, arestați pentru corupție

Moștenitorul tronului saudit, prințul Mohammad bin Salman, și-a consolidat poziția politică, printr-un val de arestări în rândul celor care ar putea să-l conteste, înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman. Pentru a-și atinge obiectivul, el a creat o comisie anticorupție, care are dreptul de a investiga, aresta, emite interdicții de călătorie și de a îngheța bunurile unei persoane. 

 

Unsprezece prinți, patru miniștri ai actualului cabinet, zeci de foști membri ai guvernului din Riad, precum și oameni de afaceri extrem de influenți au fost arestați pentru corupție, sâmbătă seară, în Arabia Saudită, într-o acțiune fără precedent care, după toate probabilitățile, a fost regizată de moștenitorul tronului saudit, prințul Mohammad bin Salman, și de tatăl acestuia, regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud, pregătit să-i transfere puterea fiului său. Printre numele grele reținute figurează și cel al prințului saudit Alwaleed bin Talal, cu o avere estimată la 20,3 miliarde de dolari și investiții masive în „Twitter”, „Apple” și „Citigroup”. Concomitent, au fost arestați șefii Gărzii Naționale și ai Marinei. Arestările, care au zguduit piața bursieră, au avut loc cu câteva ore după înființarea unei comisii anticorupție, condusă de Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani, fiul favorit şi principalul consilier al regelui. Prințul moștenitor, care controlează principalele pârghii ale guvernării -de la armată și serviciile de informații, la economie- , pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani, scrie AFP. Un economist de la o importantă bancă din Golf a declarat pentru Reuters că nimeni din Arabia Saudită nu crede că la originea ultimelor arestări se află eforturile anticorupție. „E vorba de consolidarea puterii și de nemulțumire din cauză că reformele sunt prea lente”, a spus acesta. Pe de altă parte, la sfârșitul lunii octombrie, Mohammad bin Salman a promis o Arabie Saudită „modernă”, distanțându-se de imaginea unei țări considerate mult timp o exportatoare a wahhabismului, versiune extremistă a islamului, care i-a inspirat pe jihadiștii de pretutindeni. El a lansat mai multe proiecte de reformă, între care dreptul femeilor de a șofa și deschiderea de cinematografe, marcând astfel cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului.

Mohammad bin Salman a promis că va distruge „ideologiile extremiste”, în încercarea de întoarcere „la un islam moderat”.

 

Regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud a iniţiat campania anticorupţie, în cadrul „unei agende active de refomare, ce are ca scop atacarea unei probleme persistente ce îngreuna dezvoltarea eforturilor în regat în ultimele decenii”, a anunțat Ministerului saudit pentru Comunicaţii. Conform CNN, decretul regal în cauză era necesar „din cauza predilecţiei unor persoane pentru abuz, punerea intereselor personale deasupra celor publice şi delapidarea fondurilor publice”.

 

×