x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi sateliţi Galileo vor fi lansaţi joi din Guyana franceză

Doi sateliţi Galileo vor fi lansaţi joi din Guyana franceză

de Agerpres    |    18 Aug 2014   •   17:37
Doi sateliţi Galileo vor fi lansaţi joi din Guyana franceză

Doi noi sateliţi Galileo vor fi lansaţi joi din Guyana franceză şi vor permite desfăşurarea sistemului european de navigaţie ce va concura GPS-ul american, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA), cu sediul la Paris, preluată de AFP.

Galileo Sat-5 şi Sat-6 vor fi lansaţi de la centrul spaţial la 21 august, la ora 12.31 GMT, la bordul unei rachete Soyuz. Aflată la cea de-a noua lansare din Guyana franceză, racheta rusească va avea la decolare o încărcătură de 1,6 tone. Sateliţii vor fi plasaţi pe o orbită circulară la 23.500 km altitudine, în cadrul unei misiuni de 3 ore şi 48 de minute, precizează compania Arianespace.

Cei doi sateliţi Galileo, care urmează să fie operaţionali de la toamnă, după primele teste pe orbită, se alătură altor patru lansaţi deja pentru desfăşurarea sistemului de navigaţie dorit de Comisia Europeană. Lansate două câte două, în octombrie 2011 şi, respectiv, octombrie 2012, din Guyana, aparatele au demonstrat eficienţa sistemului atât în spaţiu, cât şi în privinţa instalaţiilor de la sol, arată ESA într-un comunicat.

Primii patru sateliţi 'de testare' au fost construiţi de un consorţiu condus de EADS Astrium din Germania şi au fost asamblaţi la Roma, de Thales Alenia Space. Cei 22 de sateliţi complementari, dintre care doi vor fi lansaţi joi, au fost încredinţaţi firmei OHB din Germania.

La sfârşitul lui 2014 urmează să mai fie lansaţi doi sateliţi. Restul vor fi plasaţi pe orbită în ritm de câte şase-opt pe an, cu ajutorul unor rachete Soyuz şi Ariane 5. Simultan, vor fi instalate şi elemente ale reţelei de la sol. Sistemul Galileo va număra la final 30 de sateliţi şi va rivaliza în precizie GPS-ul american.

Primele servicii ale sistemului Galileo vor fi inaugurate la sfârşitul acestui an, reţeaua urmând să fie în întregime operaţională în 2018.

Europenii au dorit să dispună de propria lor tehnologie, independentă de sistemul militar american GPS. Programul de peste 5 miliarde de euro este finanţat 100% de Comisia Europeană şi realizat de ESA. 

×
Subiecte în articol: sateliti comunicatii galileo gps