x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Drumul mătăsii”, proiect cu multiple oportunităţi pentru România

“Drumul mătăsii”, proiect cu multiple oportunităţi pentru România

de Serban Cionoff    |    04 Mar 2015   •   13:09

“Un proiect cu puternic impact pentru viitor care ascunde multe oportunităţi pentru România”- în aceşti termeni a definit Adrian Marius Dobre, secretarul general al Institutului Social Democrat”Ovidiu Şincai” , proiectul care a fost dezbătut la conferinţa “Conceptul economic privind centura economică a Drumului Mătăsii”, desfăşurată sub egida acestei prestigioase instituţii a mediului cultural şi ştiinţific şi organizată cu prilejul vizitei în ţara noastră a unui grup de reprezentanţi ai Departamentului Internaţional al CC al PC C Chinez, condus de Excelenţa sa , Zhu Li, ministru adjunct.

Referindu-se la multiplele semnificaţii ale evenimentului, Zhu Li a evidenţiat faptul că abordarea aparte a unui proiect economic anvergură, aşa cum este “Drumul mătăsii”, are loc la scurtă vreme după împlinirea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state şi la 10 ani de la semnarea parteneriatului pentru colaborare. În acest cadru, oaspetele chinez a făcut o referire expresă la “Pactul de la Bucureşti”, aşa cum a fost denumit documentul politic “Bucharest Guidelines” adoptat în noiembrie 2013 cu prilejul “Forumului economic China- Europa Centrală şi de Est,document care şi-a demonstrat valoarea şi eficienţa prin racordarea sa la proiectul “Drumul Mătăsii”. “Drumul mătăsii” fiind un proiect gândit şi pus în aplicare pentru a stabili o legătură directă şi durabilă între China, Extremul Orient şi ţările din Europa Centrală şi de Est, implicit pentru România.

Un spaţiu amplu a fost acordat în alocuţiunea prezentată de către Zhu Li cursului ascendent al relaţiilor economice dintre ţările noastre, fapt pe care îl evidenţiază în mod special valoarea totală a comerţului dintre România şi China care a ajuns la 4, 75 miliarde de dolari, adică o creştere de 17,8 %. Practic, în momentul de faţă China a devenit cel mai mare partener comercial al România şi ce-a de-a doua sursă de import pentru ţara noastră. În ceea ce priveşte impactul major pe care îl are dezvoltarea şi amplificarea colaborării economice, îndeosebi prin intermediul companiilor tehnologice, cu o menţiune specială pentru companiile “Huawi” şi “ZTE”, care creează locuri de muncă pentru români. “Vrem să aducem beneficii pentru relaţiile comune – a spus oaspetele chinez- şi dorim ca ele să se dezvolte cu şi mai mult succes”. În această ordine de idei fiind evidenţiat că, la nivel educaţional, există oportunitatea ca tot mai mulţi tineri români să poată studia în China, mai ales în domenii alte ştiinţelor şi tehnologiilor de vârf, capabile să inoveze sfera activităţilor economice, aducătoare de progres şi de civilizaţie. Oportunitate salutară care converge, în mod fericit, cu şansele crescânde ca tot mai mulţi studenţi din China să poată studia în ţara noastră.

Semnificative consideraţii a prezentat ministrul adjunct al Departamentului Internaţional al CC al P C Chinez şi în ceea ce priveşte eforturile autorităţilor de la Beijing în direcţia statuării şi perfecţionării statului de drept şi instituţiilor sale. “Vom urma calea de promovare a socialismului chinez, dar numai împreună cu îmbunătăţirea aplicării Constituţiei” –a specificat Zhu Li, făcând această menţiune expresă: “Toate măsurile de reformă trebuie să fie corespunzătoare normelor juridice”, atâta vreme cât “în China, partidul este nucleul de conducere,dar promovarea statului de drept subliniază că legea fundamentală este mai presus de orice”.

Concluzionând, Zhou Li a revenit asupra ideii că acest concept strategic denumit generic “Drumul Mătăsii” prezintă pentru România o sumă de oportunităţi care trebuie larg cunoscute şi, în primul rând, puse în valoare prin intensificarea schimburilor economice, ştiinţifice şi culturale. Oaspetele chinez evidenţiind,totodată, rolul major ce revine în această direcţie mediului asociativ şi entităţilor reprezentative ale societăţii româneşti.

În intervenţia sa, Radu Podgoreanu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a remarcat că asemenea dezbateri în mediul ştiinţific pot conduce la un util şi rodnic schimb de informaţii şi de expertize, care, la rândul lor, reprezintă şanse reale pentru colaborarea dintre cele două ţări. În ceea ce priveşte proiectul”Drumul mătăsii”, Radu Podgoreanu a evidenţiat că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România este direct interesată şi se implică în conexiunea cu axa euro-asiatică şi a făcut o menţiune specială asupra euro-regiunii Dunării, care este o bună direcţie de continuare a construirii unor canale directe de comunicare cu Asia şi China.

La rândul său,Maria- Manuela Catrina,director executiv al Institutului”Ovidiu Şincai”, a propus câteva posibile posibilităţi de interpretare a conceptului strategic “Drumul mătăsii” pe care l-a definit ca “un răspuns la provocările noului mileniu” care prezintă un interes major atât pentru China cât şi pentru Europa şi, punctual, pentru România.

Discuţiile consistente care au urmat au contribuit la marcarea unor interesante obiective şi direcţii de acţiune, menite să pună în valoare oportunităţile majore pe care le deschide economiei şi societăţii româneşti proiectul ”Drumul mătăsii”.

×