x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron a vorbit despre o misiune europeană în Afghanistan

Emmanuel Macron a vorbit despre o misiune europeană în Afghanistan

04 Dec 2021   •   14:40
Emmanuel Macron a vorbit despre o misiune europeană în Afghanistan

Mai multe ţări europene lucrează la deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, care să le permită ambasadorilor lor să se întoarcă în ţară, a declarat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron.

Statele Unite şi alte ţări occidentale şi-au închis ambasadele şi şi-au retras diplomaţii în momentul în care talibanii au capturat Kabul.

„Ne gândim la o organizaţie între mai multe ţări europene... o locaţie comună pentru europeni, care să permită ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a declarat Macron reporterilor la Doha înainte de a se îndrepta către Jeddah, în Arabia Saudită.

SUA şi statele europene sunt reticente în a recunoaşte oficial talibanii ca lideri ai Afganistanului, acuzându-i că nu respectă angajamentele de incluziune politică şi etnică.

„Acesta este un alt demers, nu este o recunoaştere politică sau un dialog politic cu talibani”, a spus Macron adăugând că este încă nevoie să fie rezolvate problemele de securitate.

Într-o declaraţie în urma discuţiilor cu talibanii în urmă cu o săptămână, Uniunea Europeană a sugerat că ar putea deschide o misiune în ţară în viitorul apropriat.

„Delegaţia UE a subliniat că posibilitatea de a stabili o prezenţă minimă la Kabul va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de deciziile autorităţilor de facto care să permită UE să asigure protecţie adecvată a personalului şi a spaţiilor sale”, a spus instituția.

Franţa a anunţat vineri separat că a efectuat o misiune de evacuare în Afganistan cu ajutorul Qatarului, scoţând peste 300 de persoane, majoritatea afgani, din ţară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron