x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Euro-șoc: Francezii ar vota să iasă din UE

Euro-șoc: Francezii ar vota să iasă din UE

de Şerban Mihăilă    |    23 Ian 2018   •   12:50
Euro-șoc: Francezii ar vota să iasă din UE
Sursa foto: Jeff Overs/BBC/PA

Dacă ar avea loc un referendum pe tema ieșirii din Uniunea Europeană, francezii ar vota, probabil, în favoarea abandonării blocului comunitar, a mărturisit președintele Franței, Emmanuel Macron, într-o declarație-șoc, făcută în timpul unui interviu acordat BBC. El a mai recunoscut că există un mare risc în privința organizării unor consultări publice pe această temă, așa cum s-a demonstrat în cazul  Brexit.

Întrebat de realizatorul BBC, Andrew Marr, dacă un vot în privința ieșirii din UE ar fi avut același rezultat în Franța, ca în Marea Britanie, Macron, unul dintre cei mai activi și vocali susținători ai unității europene, a răspuns scurt: „Da, probabil”. Surprins aproape instantaneu de propria mărturisire, liderul de la Paris a încercat să se replieze în secunda următoare: „Probabil, acest lucru s-ar fi întâmplat într-un context similar, însă contextul nostru era foarte diferit. Oricum, nu vreau să îmi asum niciun risc”. Cu câteva momente înainte de a oferi acest răspuns, Macron precizase că există întotdeauna un risc enorm în privința organizării unor consultări publice pe tema părăsirii blocului comunitar, așa cum s-a întâmplat în cazul referendumului din 2016, din Marea Britanie, care s-a încheiat cu Brexit. Liderul francez l-a criticat pe fostul premier britanic, David Cameron, deoarece, într-un context extrem de complicat pentru Europa, a organizat un referendum de o asemenea importanță, punând o singură întrebare, cu răspuns tranșant, asupra apartenenței la UE. „Este o greșeală să pui o întrebare la care se răspunde prin «da» sau «nu», înainte de a chestiona oamenii în privința modalităților de îmbunătățire a situației generale și de a explica votanților cum s-ar putea realiza aceste modificări”, a spus Macron. Președintele Franței a mai afirmat că decizia Regatului Unit de a ieși din blocul comunitar a fost motivată de faptul că electoratul „și-a pierdut încrederea în globalizare și în piețele libere nerestricționate”.

Macron împotriva francezilor?

Ultima oară, francezii au avut ocazia să se pronunțe în 2005 pe tema UE, atunci când li s-a cerut să voteze asupra Constituției Europene, pe care aveau să o respingă într-o proporție de 55 de procente. Potrivit publicației britanice „Express”, prestația lui Macron din timpul interviului i-a făcut pe mulți dintre utilizatorii rețelei „Twitter” să se întrebe dacă nu cumva liderul de la Paris a recunoscut „că nu-și ascultă poporul”, din moment ce refuză să organizeze un referendum pe tema ieșirii Franței din blocul comunitar.

„Sunt de părere că mulți dintre cei care au pierdut de pe urma globalizării au decis, brusc, că le-a ajuns”.

Emmanuel Macron

×
Subiecte în articol: francezii ar vota iesirea din UE