x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, Rusia și China încearcă să-l seducă pe Trump

Europa, Rusia și China încearcă să-l seducă pe Trump

de Şerban Mihăilă    |    21 Mai 2018   •   15:58
Europa, Rusia și China încearcă să-l seducă pe Trump
Sursa foto: Lieven Creemers/EU - Lieven Creemers

Diplomați din Europa, China și Rusia discută pe tema unei noi înțelegeri prin care să acorde Iranului ajutor financiar, în schimbul limitării programului balistic al Teheranului, precum și a diminuării amestecului exercitat de republica islamică în procesul de pace din Orientul Mijlociu, a scris, ieri, publicația germană „Welt am Sonntag”. Efortul diplomatic internațional are drept obiectiv salvarea acordului nuclear cu Iranul, abandonat unilateral de SUA.  

 

Oficialități din Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia și China vor participa la o întâlnire la Viena, săptămâna aceasta, sub conducerea diplomatului de rang înalt al Uniunii Europene, Helga Schmid, colaboratoare apropiată a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, în încercarea de a găsi modalitățile de salvare a tratatului nuclear din 2015, după retragerea unilaterală a SUA, la data de 8 mai, a anunțat ziarul german, citând surse de la Bruxelles. Niciun reprezentant al administrației de la Washington nu va participa la această întrunire și, deocamdată, nu este clar nici dacă oficialități de la Teheran vor fi prezente la dezbateri. În 2015, marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA plus Germania) au semnat un acord cu Iranul, prin care Teheranul se angajează să-și limiteze activităţile atomice, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Noul președinte american, Donald Trump, a condamnat însă constant, încă de la începutul mandatului său, acordul negociat de predecesorul lui, Barack Obama, declarând că textul tratatului nu abordează nici problema programului iranian de rachete balistice și nici pe cea a sprijinului acordat de regimul de la Teheran grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu.

Text dur, pe placul Casei Albe

Încheierea unei noi înțelegeri, care să mențină prevederile actualului tratat și, în plus, să limiteze atât programul de rachete, cât și implicarea Teheranului în activități considerate „teroriste” în regiune, l-ar putea convinge însă pe Trump să ridice sancțiunile impuse Iranului, apreciază sursele citate de ziarul german. Sâmbătă, comisarul european pentru Energie şi Climă, Miguel Arias Canete, a transmis Iranului că blocul comunitar îşi va păstra angajamentul în privința menţinerii acordului nuclear și a consolidării relațiilor comerciale cu Teheranul. Oficialități din Germania şi din alte ţări membre UE consideră că renunţarea completă la acord ar avea consecinţe dezastruoase. Iranul a depus eforturi mari să obțină beneficii financiare de pe urma acordului și din cauza faptului că sancțiunile unilaterale impuse deja de către SUA programului iranian de rachete i-au descurajat pe numeroși investitori occidentali să facă afaceri cu Teheranul.

 

Fără îndoială, noile sancțiuni americane, care vor fi impuse Iranului după recenta retragere a SUA din acordul nuclear, vor face și mai dificilă activitatea firmelor europene pe teritoriul iranian.

 

Trebuie să scăpăm de numele «acordul nuclear de la Viena» şi să adăugăm câteva elemente noi. Doar asta îl va convinge pe preşedintele Trump să ridice sancţiunile”.

Oficial european de rang înalt

 

×