x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Turcia, apărarea libertăţii presei a fost de scurtă durată

În Turcia, apărarea libertăţii presei a fost de scurtă durată

de Marina Constantinoiu    |    14 Ian 2015   •   19:55
În Turcia, apărarea libertăţii presei a fost de scurtă durată

Deşi premierul turc, Ahmet Davutoglu, a participat duminică la marşul organizat la Paris după atentatele care au vizat în special sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, Guvernul turc a cenzurat din nou presa, miercuri, scrie Le Monde.
Un tribunal turc – cel din Diyarbakir, din sud-est - a ordonat blocarea site-urilor care publică caricatura cu Profetul Mahomed apărută pe prima pagină a ediţiei de miercuri a revistei satirice franceze Charlie Hebdo, primul număr după atentatul comis la 7 ianuarie asupra redacţiei publicaţiei, a anunţat agenţia naţională turcă de presă Anadolu.

Această caricatură a provocat indignare în lumea musulmană. Desenul îl reprezintă profetul Mahomed vărsând o lacrimă, ţinând o pancartă pe care se află înscris “Je suis Charlie”, sloganul milioanelor de persoane care au manifestat în Franţa şi în alte ţări pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morţi la Paris.

Decizia vizează “accesul la site-urile care publică miercuri prima pagină a Charlie Hebdo”, a precizat Anadolu.

“Cei care dispreţuiesc valorile sacre ale musulmanilor publicând desene ce îl reprezintă aşa-zisul nostru Profet sunt în mod clar vinovate de provocare”, a reacţionat pe Twitter unul dintre vicepremierii Guvernului islamo-conservator la putere la Ankara, Yalcin Akdogan.

Cotidianul de opoziţie turc Cumhuriyet a înfruntat avertizările şi presiunile şi a publicat caricatura de pe coperta revistei Charlie Hebdo, precum şi un supliment de patru pagini în limba turcă ce reproduc o parte din conţinutul ediţiei de miercuri a publicaţiei franceze, o decizie unică într-o ţară musulmană.

Într-un text scurt, editorialistul politic al Cumhuriyet, Hikmet Cetinkaya, descrie în mod sobru caricatura, adăugând câteva cuvinte sub formă de editorial: “Repet, terorismul este o crimă împotriva umanităţii, indiferent care este originea sa. Din acest motiv, profetul ţine în mână o pancartă cu 'Je suis Charlie''”.
Această cenzură intervine la câteva săptămâni după un val de arestări în rândurile presei de opoziţie, la iniţiativa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, printre care şi redactorul-şef al unuia dintre principalele cotidiane ale ţării, Zaman, preşedintele postului de televiziune Samanyolu şi alte 23 de persoane din 13 oraşe ale ţării. Au fost eliberate mandate de arestare pe numele a 32 de persoane, acuzate, între altele, că “formează o bandă pentru a atenta la suveranitatea statului”. Ceea ce nu l-a împiedicat ulterior pe preşedintele turc să afirme că presa din ţara sa este “cea mai liberă din lume”, scrie Le Monde.

×