Cotidianul sirian al-Watan, apropiat puterii de la Damasc, a afirmat marţi că instalarea în Turcia vecină a rachetelor de tip Patriot ale NATO reprezintă, de fapt, un prelugiu pentru o intervenţie militară în Siria, relatează AFP.
“Unul dintre obiectivele campaniei turce în favoarea desfăşurării de rachete Patriot este de a determina NATO să intervină militar în Siria, pentru a susţine grupările teroriste”, se afirmă în publicaţia siriană, care citează o sursă oficială. În viziunea al-Watan, această desfăşurare de rachete vizează sabotarea eforturilor diplomatice depuse de emisarul internaţional Lakhdar Brahimi şi discuţiile care se poartă între viceminiştii Afacerilor Externe rus şi american, pentru găsirea unei ieşiri din criza siriană. Totodată, “dosarul Patriot” vizează “acoperirea tentativelor franceze şi britanice de a transfera arme opoziţiei siriene”, se mai arată în articolul citat. Regimul de la Damasc afirmă că face obiectul unui complot internaţional urzit de mai multe ţări pentru a semăna haosul în Siria, precizează AFP.
Precauţi cu Rusia
La solicitarea Turciei, NATO a acceptat desfăşurarea în această ţară a unor rachete sol-aer Patriot capabile să intercepteze rachete sol-sol, de care ar dispune armata siriană. Rachetele nu vor fi desfăşurate însă direct de-a lungul frontierei cu Siria, ci mai la interiorul teritoriului turc, pentru a arăta Rusiei că nu au decât destinaţie defensivă. Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului de la Damasc, a avertizat în legătură cu consecinţele acestei decizii privind rachetele Patriot.
Propunerea americanilor
Pe de altă parte, presa rusă susţine că SUA ar fi propus Rusiei un plan de soluţionare a crizei siriene, menit să preîntâmpine un măcel interconfesional în ţară şi să minimalizeze riscul de utilizare a armelor chimice în timpul acestui conflict. Potrivit informaţiilor Kommersant, Rusia împărtăşeşte îngrijorarea americanilor, însă nu este de acord cu rolul pe care SUA i l-a rezervat în acest plan: să-l convingă pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să plece de bunăvoie de la putere.
Potrivit cotidianului rus Kommersant, scenariul prezentat Rusiei de secretarul american de Stat Hillary Clinton este următorul: mai devreme sau mai târziu regimul Bashar al-Assad va cădea, iar dacă până în acel moment în ţară nu va fi format un Guvern de tranziţie, se va declanşa haosul şi măcelul dintre opozanţii sunniţi şi adepţii lui Assad, printre care predomină alawiţii şi creştinii. Stoparea vărsării de sânge - care în ceea ce priveşte anvergura va fi incomparabil mai mare decât ceea ce s-a întâmplat în Libia după înlăturarea lui Gaddafi - va fi extrem de dificilă. Americanii sunt de părere că, aflându-se într-o situaţie disperată, Bashar al-Assad va utiliza împotriva adversarilor săi arme chimice. Sau oamenii săi vor face acest lucru - după prăbuşirea regimului. În orice caz, comunitatea internaţională va fi nevoită să iniţieze o intervenţie în forţă.
Rebelii acuză
Activiştii opoziţiei siriene au postat pe internet mai multe videoclipuri care arată, afirmă ei, că Siria foloseşte în prezent arme chimice. Săptămâna trecută, Guvernele occidentale şi-au exprimat îngrijorarea că regimul combină substanţe chimice utilizate pentru afectarea nervilor.
Secretarul britanic de Externe, William Hague, şi preşedintele SUA, Barack Obama, au indicat faptul că Siria ar depăşi orice limită dacă va folosi arme chimice şi că aceasta ar putea atrage o intervenţie străină în războiul civil. Armele chimice sunt în principal concentrate în cinci baze aeriene şi sunt monitorizate îndeaproape de serviciile străine de informaţii, a relatat BBC, citând surse militare occidentale din regiunea Golfului Persic. Guvernul sirian a declarat că nu plănuieşte să utilizeze arme chimice, potrivit AFP. Acesta a afirmat că există mai multe şanse ca rebelii să folosească arme chimice.
Franţa neagă
Pe de altă parte, Franţa a anunat marţi că nu are nicio intenţie de a interveni în Siria, prin vocea ministrului Apărării, Jean-Yves Le Drian. Acesta a refuzat însă să confirme prezenţa în regiune a port-avionului francez Charles de Gaulle, potrivit AFP. Întrebat în legătură cu posibilitatea unei intervenţii a occidentalilor în Siria, Jean-Yves Le Drian a afirmat că “azi nu se pune problema, utilizarea armelor chimice de către regimul de la Damasc nefiind dovedită”. “Dacă Bashar al-Assad se va aventura să folosească arme chimice, va fi depăşită linia roşie şi în acel moment vom lua deciziile potrivite, împreună cu aliaţii noştri”, a mai spus acesta, fără a face alte precizări.
Citește pe Antena3.ro