x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liber la vehicule de import în Cuba, după 50 de ani!

Liber la vehicule de import în Cuba, după 50 de ani!

19 Dec 2013   •   19:04
Liber la vehicule de import în Cuba, după 50 de ani!

Guvernul cubanez a autorizat oficial importul liber de vehicule, interzis de jumătate de secol, în cadrul reformelor economice lansate de preşedintele Raul Castro, a anunţat cotidianul oficial Granma. Consiliul de Miniştri a aprobat, miercuri, "noi norme care încadrează importul şi comercializarea de vehicule cu motor", care vor fi "publicate în următoarele zile în Monitorul Oficial", a anunţat Granma.

Potrivit cotidianului, citat de France Presse, de acum va fi autorizată vânzarea en detail a motocicletelor, autoturismelor, furgonetelor, camionetelor şi microbuzelor importate, noi sau de ocazie, pentru cubanezii şi străinii care locuiesc pe insula comunistă, precum şi pentru organizaţiile străine sau diplomatice, la preţuri "similare celor practicate pe piaţa" de vânzare-cumpărare între particulari, deschisă din septembrie 2011.

Potrivit Granma, liberalizarea importurilor de vehicule se va face "gradual", iar produsul acestor vânzări va permite crearea unui "fond special pentru dezvoltarea transportului public", care întâmpină numeroase dificultăţi pe insulă.

Această reformă ar trebui să permită un aflux de vehicule noi până în prezent importate doar de unii cubanezi care beneficiau de autorizaţii speciale, în general atribuite în funcţie de ocupaţie.

În septembrie 2011, Guvernul a autorizat cumpărarea şi vânzarea de vehicule, una dintre măsurile importante ale autorităţilor care se deschid progresiv către economia de piaţă într-un sistem moştenit de la Uniunea Sovietică în anii '70.


×