x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măcel ordonat de mafioții brazilieni

Măcel ordonat de mafioții brazilieni

de Şerban Mihăilă    |    07 Ian 2019   •   14:55

La doar câteva zile de la învestirea în funcție a noului președinte de extremă-dreapta al țării, sute de membri ai trupelor de elită ale poliției au fost trimiși în provincia Ceara, din nord-estul Braziliei, unde au izbucnit violențe fără precedent. Politica dură adoptată de Jair Bolsonaro contra crimei organizate i-a înfuriat pe șefii mai multor grupări infracționale, care au ordonat din spatele gratiilor un măcel de proporții pe străzile orașului Fortaleza.   

 

Măsurile radicale adoptate de noul lider brazilian, Jair Bolsonaro, în închisorile din țară, aflate în mare parte sub controlul grupărilor criminale, au dus la declanșarea unui război de stradă în nord-estul țării. După ce, la jumătatea săptămânii trecute, autoritățile locale au decis să bruieze semnalul telefoanelor mobile din pușcării și, în același timp, să pună capăt politicii de grupare a deținuților conform apartenenței lor la diferite bande infracționale, un val de violență fără precedent a lovit timp de mai multe zile clădirile publice, secțiile de poliție, băncile și autobuzele din Fortaleza, asupra cărora s-au tras mai multe focuri de armă sau care au fost pur și simplu incendiate. Autoritățile sunt convinse că în spatele acestor atacuri se află șefii grupărilor criminale, care execută ani grei de pușcărie și sunt extrem de nemulțumiți de măsurile adoptate de noua conducere a țării în închisori. În momentul de față, peste 700.000 de persoane se află după gratii în Brazilia, aflată pe poziția a treia în clasamentul țărilor cu un număr mare de deținuți, după SUA și China. În fața acestui val de violență, ministrul Justiției, Sergio Moro, a trimis pe străzile orașului Fortaleza, la sfârșitul săptămânii trecute, sute de membri ai trupelor de elită ale poliției, care au arestat până ieri, conform BBC, peste 50 de suspecți. Atacurile din provincia Ceara au loc la numai câteva zile după învestirea în funcția de președinte a lui Bolsonaro, politician de extremă-dreapta, ales după ce a promis că va combate corupția, crima organizată și problemele economice cu care se confruntă cea mai mare țară din America Latină. Fost parașutist ajuns la rangul de căpitan în armata braziliană, Bolsonaro este perceput drept o figură care divizează societatea, remarcile sale cu tentă rasistă, homofobă și misogină fiind criticate în campanie de o parte a electoratului. El a promis o ruptură totală de politica de stânga și de centru-dreapta de până acum, amenințând că îi va destitui pe toți funcționarii care apără și promovează idei comuniste. „Societatea s-a săturat de ideile socialiste și comuniste, care în ultimii 30 de ani ne-au adus haosul actual”, a spus el, anunțând o restructurare totală a actualei administrații publice.

Armata revine în forță

Intervenția în forță a trupelor speciale la Fortaleza nu este o surpriză. În discursul său inaugural, Bolsonaro a subliniat că va acorda un sprijin necondiționat armatei și poliției. În același timp, Bolsonaro, favoritul președintelui Donald Trump în alegerile prezidențiale, a anunțat că intenționează să propună o lege pentru garantarea portului de arme de foc cetățenilor cu un cazier juridic curat. El a spus că vrea să-i lase pe „oamenii cinstiți” să-și facă singuri dreptate.

 

Motto-ul național este ordine și progres. Nicio societate nu se poate dezvolta fără acestea”.

Jair Bolsonaro

×