x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE din Chișinău nu-i dă voie lui Rogozin cu avionul militar

MAE din Chișinău nu-i dă voie lui Rogozin cu avionul militar

de Şerban Mihăilă    |    21 Iul 2017   •   14:10
MAE din Chișinău nu-i dă voie lui Rogozin cu avionul militar

Ministerul de Externe din Republica Moldova a interzis avioanelor militare cu care vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, intenționa să ajungă la Tiraspol pentru a marca 25 de ani de la desfășurarea trupelor de pace la Nistru să intre în spațiul aerian al țării, însă acesta a spus că vine la Chișinău oricum, deoarece a fost invitat de președintele Igor Dodon.

 

Potrivit portalului Deschide.md, care citează o scrisoare oficială pe care ministrul Andrei Galbur i-a înmânat-o, miercuri, ambasadorului Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, autoritățile din Republica Moldova au refuzat ca delegația rusă să survoleze spațiul aerian al țării cu avioane militare, care ar urma să aterizeze atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, conform intențiilor exprimate de Moscova. „Autoritățile din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiul său aerian și de a ateriza pentru avioanele Forțelor Aeriene Militare a Rusiei, în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol, în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori”, se arată în scrisoarea MAE. Autoritățile de la Chișinău își mai exprimă regretul în privința lipsei unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru și consideră inoportună desfășurarea unor astfel de evenimente în mod unilateral.

Autorităţile moldoveneşti consideră inoportună desfăşurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”. MAE de la Chișinău

Rogozin sfidează interdicția

De cealaltă parte, Dmitri Rogozin a afirmat că nu va renunța să viziteze Republica Moldova la sfârșitul lunii iulie, invocând invitația pe care i-a făcut-o în acest sens președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon. „Nu am înțeles cine și ce nu mi-a permis. Voi ateriza și mă voi întâlni cu președintele Moldovei și conducerea Transnistriei... Sunt invitat în Chișinău de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. (...) Ce ține de mijlocul de transport, vom anunța în modul stabilit partea-gazdă, dar nu pe cei care mereu fac declarații provocatoare”, a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook, în replică la refuzul Chișinăului de a acorda un „coridor verde” pentru delegația Federației Ruse. La rândul său, într-un comentariu pe Twitter, Dodon a precizat că Rogozin este așteptat „cu drag”. „Dmitrii Olegovici, vă primim cu drag. Vă așteptăm...”, a scris Dodon. Rogozin este așteptat să ajungă în Republica Moldova la sfârșitul lunii iulie.

 

„La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirma Rogozin, în 2014, încearcând să revină din Transnistria. „Data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier strategic de tip Tu-160”, adăuga el, precizând că sancţiunile impuse de UE nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol. Rogozin se află pe lista demnitarilor rusi împotriva carora UE a impus sancțiuni, între care și interdicția de a intra în spațiul aerian al blocului comunitar.

 

 

×