x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Membrii reteţelor mafiote au de ce să se teamă. O platformă online inedită, lansată în Italia

Membrii reteţelor mafiote au de ce să se teamă. O platformă online inedită, lansată în Italia

06 Noi 2013   •   10:26
Membrii reteţelor mafiote au de ce să se teamă. O platformă online inedită, lansată în Italia

Un grup de informaticieni italieni a decis să lanseze un nou site, MafiaLeaks, care va permite "denunţarea activităţilor mafiote în mod anonim, protejându-i astfel pe cei care trimit informaţii", scrie ziarul La Repubblica, potrivit AFP. Astfel, platforma online se adresează victimelor mafiei, de exemplu celor care sunt extorcaţi, dar şi unor foşti mafioţi care vor să colaboreze cu justiţia sau simplilor cetăţeni care au cunoştinţă de activităţi mafiote.

Procedura este destul de complicată, tocmai cu scopul de a proteja identitatea celor care trimit mesaje, şi implică utilizarea reţelei informatice Tor, care permite păstrarea anonimatului. Destinatarii mesajelor sunt "persoane de încredere", ca magistraţi, jurnalişti sau membri ai forţelor de ordine, precizează ziarul italian.

"Suntem mai puţini de zece, avem familii, iar tot ceea ce priveşte MafiaLeaks facem după serviciu şi plătim din buzunar cheltuielile cu site-ul şi cu serverul", a declarat unul dintre fondatorii site-ului pentru La Repubblica.

Există însă şi persoane sceptice, care sunt convinse că portalul ar putea fi utilizat de mafioţi pentru a induce în eroare oamenii legii. Potrivit poliţiei italiene, cele mai multe clanuri mafiote sunt concentrate în sudul ţării, iar cele mai cunoscute organizaţii criminale sunt Cosa Nostra şi Camorra.

×
Subiecte în articol: retele mafiote mafioti italia