x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Meteoritul din Urali cântărea 7.000 de tone şi a explodat cu forţa a 20 de bombe atomice

Meteoritul din Urali cântărea 7.000 de tone şi a explodat cu forţa a 20 de bombe atomice

16 Feb 2013   •   13:47
Meteoritul din Urali cântărea 7.000 de tone şi a explodat cu forţa a 20 de bombe atomice

Meteoritul ce a strălucit în dimineaţa de vineri pe cerul oraşului Chelyabinsk a explodat cu forţa a 20 de bombe atomice, spun specialiştii.

 
NASA estimează că meteoritul avea dimensiunile unui autobuz şi cântărea aproximativ 7.000 de tone, fiind cel mai mare impact înregistrat în mai bine de un secol. Meteoritul a intrat în atmosfera Pământului la ora 09.20, ora locală, cu o viteză hipersonică de cel puţin 54.000 de km/oră şi s-a fărămiţat la 30-50 de kilometri deasupra solului, au estimat specialiştii ruşi. NASA a estimat o viteză mai mare şi o distanţă mai mică de sol în momentul fragmentării. 
 
Unda de şoc a distrus 100.000 de metri pătraţi de sticlă, peste 3.000 de clădiri din Chelyabinsk, oraş cu o populaţie de un milion de locuitori, fiind afectate. Aproximativ 1.100 de persoane au solicitat îngrijiri medicale, 48 fiind spitalizate. Cele mai multe vătămări au fost provocate de cioburile de sticlă.
 
Oamenii de ştiinţă estimează că meteoritul a generat o forţă de 20 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima, însă roca spaţială a explodat la o altitudine mult mai mare. Amy Mainzer, un specialist din cadrul NASA, afirmă că atmosfera a jucat rolul de scut. Chiar dacă unda de şoc a distrus ferestre, "atmosfera a absorbit vasta majoritate a energiei exploziei", a explicat Mainzer.
 
Vladimir Purgin, purtător de cuvânt al Ministerului de Urgenţe, a declarat  că multe persoane au fost rănite atunci când s-au grăbit la ferestre să vadă care este cauza exploziei de lumină, care a fost, pe moment, mai luminoasă decât soarele.
 
Unele fragmente de meteoriţi au căzut într-un lac de acumulare aflat în apropiere de oraşul Chebarkul, au relatat autorităţile locale. Impactul a produs un crater cu diametrul de 8 metri în gheaţa lacului.

×
Subiecte în articol: explozie meteorit rusia bomba atomica