x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moş Nicolae de Castellon

Moş Nicolae de Castellon

de Elena Boholt    |    08 Dec 2007   •   00:00
Moş Nicolae de Castellon
Sursa foto: Gabi Boholt/

Micuţii romănilor care trăiesc in Castellon au primit cadouri de la Moş Nicolae, care le-a găsit ghetuţele chiar şi acolo departe, in Spania.

Micuţii romănilor care trăiesc in Castellon au primit cadouri de la Moş Nicolae, care le-a găsit ghetuţele chiar şi acolo departe, in Spania.

Moş Nicolae a găsit drumul pănă in Spania, unde a lăsat cadouri copiiilor romăni din Castellon. Obiceiul darurilor lăsate in ghetuţe nu este cunoscut de iberici, care la 6 decembrie au serbat doar Ziua Constituţiei.

Pentru micuţii romăni, anul acesta Moşul a venit de la... Consiliul Judeţean Dămboviţa cu dulciuri, răcoritoare, cozonaci şi jucării. A sosit chiar după slujba de dimineaţă la biserica ortodoxă din Castellon, ce poartă chiar hramul Sfăntului Nicolae şi este amenajată la parterul unei clădiri.

"Nu-l cunosc pe Moşul, dar cred că are 100 de ani" - acestea au fost primele cuvinte despre Moş Nicolae ale lui Bogdan Nică Gabriel, un băieţel de 7 ani. Este din Tărgovişte, dar se află in Spania de trei ani. "I-am lăsat o scrisoare in balcon şi i-am spus să-mi aducă o jucărie, care ii place lui mai mult, pentru că eu nu aveam nici o preferinţă. Şi mi-a adus o maşinuţă frumoasă şi dulciuri. Imi place mult maşina", ne-a spus Bogdan. "Are barbă, urechi, se incalţă cu negru şi e gras. Mai are zece reni cu coarne mari, care aleargă foarte repede. Aşa arată Moş Nicolae şi mai cred că seamănă cu Moş Crăciun. Lui Moş Crăciun ii scriu chiar azi o scrisoare şi i-o las tot in balcon. Să fiu sigur că o primeşte...", a completat băieţelul.

In mulţimea de copii care aşteptau cu sufletul la gură cadourile ce aveau să le primescă după slujba de la biserică, se afla şi Florina, o fetiţă de 10 ani, mai retrasă... Şi ea tot din Tărgovişte este şi a ajuns in Castellon, impreună cu părinţii, in urmă cu un an. Ii sclipeau ochii cănd a auzit de Moş Nicolae, dar cănd a fost intrebată ce cadou a primit, a răspuns cu privirea lăsată in jos şi cu mănile la spate: "Nimic". De ce? "Nu ştiu", a mai adăugat copila, care insă ni l-a descris cu bucurie pe Moş Nicolae: "Eu barbă cred că nu are. Şi cred că e la fel ca Moş Crăciun. Cadourile? Normal. Le aduce de la fabrică.

Atunci cănd o să mă duc in ţară o să-i spun să-mi aducă o piscină să pun apă să ma joc in ea, o păpuşă Barbie şi haine. Şi ii spun să-i aducă fratelui meu maşinuţe, tractoare şi tot ce vrea el". Florinei ii este dor de acasă şi ne-a spus pe nerăsuflate că la vară se va duce in ţară, unde se va juca numai cu fratele ei...

"VINE LA SALARIU!". Fraţii Dragoş (in vărstă de 4 ani) şi Iulian (1 an şi 5 luni) se jucau liniştiţi in mulţimea de romăni aflată in faţa bisericii. Dragoş era prea timid ca să ne spună şi cum il cheamă, iar Iulian doar ne-a zămbit in timp ce se ţinea de fratele său. Erau impreună cu mama lor, care ne-a spus că sunt veniţi de foarte puţin timp in Spania şi că tatăl micuţilor lucrează in construcţii. "Suntem din satul Cochirleanca, judeţul Buzău. Eu stau doar şi am grijă de copii, iar soţul munceşte. Ce să le aducă Moşul? Puţine dulciuri, că soţul ia salariul abia astăzi. Moşul vine mai tărziu! Dar sunt incă mici, ei se vor bucura oricănd", a spus plină de optimism mama celor doi băieţi.

"ZĂPADA E VERDE". Mulţi dintre copiii romănilor din Castellon nu au văzut niciodată zăpadă. Maria, o puştoaică de 5 ani, a spus că a găsit un cadou in ghete, dar nu ştie de la cine, in schimb cunoaşte că "zăpada e verde şi n-am voie s-o mănănc". Alţi copii, mai mari, au spus că au văzut zăpadă, dar in Romănia şi că de cănd au ajuns in Spania nu a nins niciodată. Printre aceştia este şi micuţul Toma, in vărstă de numai 1 an şi căteva luni. Părinţii săi au spus că Toma s-a speriat de Moşul atărnat pe terasa casei şi de balaurul primit alături de mai multe jucării. Nici Toma nu a apucat să vadă zăpadă, insă este fericit la Castellon, pentru că in parc se poate juca cu raţele şi porumbeii, cărora le dă zilnic păine şi cornuri.

×
Subiecte în articol: moş nicolae diaspora castellon moş nicolae