x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO ar trebui să aibă contingente militare mari în România, susţine un fost ministru ceh al apărării

NATO ar trebui să aibă contingente militare mari în România, susţine un fost ministru ceh al apărării

de Agerpres    |    21 Aug 2014   •   23:17
NATO ar trebui să aibă contingente militare mari în România, susţine un fost ministru ceh al apărării

Puterea este singurul lucru pe care ruşii îl pot înţelege, a declarat fostul ministru ceh al apărării Alexandr Vondra pentru săptămânalul Reflex, adăugând că NATO ar trebuie să aibă contingente militare mari în statele baltice, Polonia şi România, scrie joi site-ul ceskenoviny.cz.

"Aş saluta o aplicare de către Vest a politicii puterii într-o mai mare măsură. Acesta ar trebui să garanteze securitatea ţărilor care se simt ameninţate de criza din Ucraina, respectiv Polonia, România şi în special statele baltice", a spus el.

Vondra, 53 de ani, a fost un disident care s-a opus regimului comunist în anii '80. El a fost ambasador al Cehiei la Washington între 1997 şi 2001, ministru al afacerilor europene în perioada 2007-2009 şi ministru al apărării (2010-2012). El conduce think tank-ul Centrul pentru relaţii transatlantice şi este profesor la două universităţi din Cehia. De asemenea, el este membru al partidului de dreapta Partidul democratic civic (ODS).

Reflex notează că, potrivit dezvăluirilor Wikileaks, diplomaţii americani l-au etichetat pe Vondra drept cel mai mare aliat al SUA pe scena politică din Cehia.

Vondra a spus că, în opinia sa, Europa nu se îndreaptă spre un conflict care s-ar putea transforma într-un mare război.

"Occidentul din prezent nu are suficientă determinare pentru aşa ceva, societăţile lui sunt îmbătrânite. Totuşi, ne confruntăm cu o perioadă de instabilitate şi conflicte prelungite. Şi dacă Occidentul nu găseşte hotărârea de a fi mai activ, o serie de conflicte locale de la periferia Europei pot provoca multe pagube", a spus Alexandr Vondra.

El a mai spus că Europa nu se poate baza pe SUA în contextul în care societatea americană nu mai vrea o implicare puternică a ţării în exterior, din cauza crizei economice şi a saturaţiei provocate de prezenţa îndelungată în Irak şi Afganistan.

Fostul ministru ceh al apărării este de părere că preşedintele american Barack Obama va prefera probabil un izolaţionism moderat şi să se axeze pe afacerile interne dacă democraţii vor pierde alegerile pentru Congres din acest an.

El a spus că nu crede că Rusia plănuieşte o intervenţie militară în Ucraina, pentru că preşedintele Vladimir Putin ştie că costurile economice ar fi enorme.

"Putin a vrut pur şi simplu să ia Crimeea. Asta i-a sporit foarte mult popularitatea", a mai afirmat Vondra.

Politicianul crede că Putin se aşteaptă ca negocierile asupra livrărilor de gaz ruse pentru Ucraina să devină tensionate în iarnă şi să ducă şi la mai multă instabilitate.

Potrivit lui Vondra, sancţiunile europene împotriva Rusiei nu vor ajuta foarte mult. UE ar trebui să se concentreze asupra sprijinului economic pentru Ucraina, a spus el.

"Interesul vital al Cehiei este ca Ucraina să rămână o ţară suverană şi nedivizată. Dezintegrarea sa ar fi însoţită de conflicte chiar mai grave. Şi ar însemna că Rusia s-ar apropia mai mult de graniţele noastre", a precizat Vondra.

El a spus că este surprins că mulţi cehi sunt de partea Rusiei, explicând că asta se întâmplă pentru că ei nu pot descifra propaganda rusă, care de multe ori pare să fie făcută la aceeaşi scară ca aceea realizată pentru nazişti de Joseph Goebbels.

Alexandr Vondra crede că Europa de Vest şi chiar SUA au subestimat Rusia pentru că au considerat-o slabă. De asemenea, Vondra spune că o parte a dreptei europene admiră Rusia, din nefericire. 'Putin este conştient de acest lucru şi se prezintă ca un apărător al valorilor tradiţionale', a spus el.

El a apreciat că nu există lideri liberal-conservatori în Europa care să apere valorile tradiţionale şi care să fie foarte populari. Dacă nu apare altcineva în afară de politicieni ca britanicul David Cameron şi ungurul Viktor Orban, Vestul nu se va trezi, crede Vondra.

Politicianul a mai apreciat că politica externă cehă după căderea regimului comunist în 1989 a fost o masă cu trei picioare - atlantic, european şi cel al vecinătăţii, Germania şi Polonia fiind principalii vecini. "Constelaţia era foarte bună atunci - SUA puternice, Rusia slabă, Polonia încrezătoare în sine şi Germania moderată", a mai afirmat Vondra. El crede că situaţia este mult mai dificilă acum, pentru că SUA şi UE sunt împovărate de propriile probleme, ceea ce duce la slăbiciunea lor în exterior. 

×
Subiecte în articol: nato alexandr vondra