x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O sudaneză ortodoxă, gravidă, condamnată la moarte de tribunalul musulman

O sudaneză ortodoxă, gravidă, condamnată la moarte de tribunalul musulman

16 Mai 2014   •   14:35
 O sudaneză ortodoxă, gravidă, condamnată la moarte de tribunalul musulman

Un tribunal de Khartoum a decis condamnarea la moarte pentru apostazie a unei tinere sudaneze de 27 de ani, de religie creştin-ortodoxă, în pofida apelurilor făcute de ambasadele occidentale pentru respectarea libertăţii religioase, transmite AFP.

Tânăra, însărcinată în opt luni, este în prezent deţinută împreună cu fiul ei de 20 de luni, potrivit organizaţiei Amnesty International, care a cerut eliberarea sa imediată.

'V-am acordat trei zile pentru a vă renega credinţa, dar aţi insistat că nu veţi reveni la islam. Vă condamn la pedeapsa cu moartea prin spânzurare', a anunţat judecătorul Abbas Mohammed Al-Khalifa, adresându-se tinerei cu numele de familie al tatălui său, de religie musulman.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag, numele său creştin, a fost, totodată, condamnată şi la 100 de lovituri de bici pentru 'adulter'. 

Anterior, în timpul audierii, după o lungă intervenţie a şefului religios musulman care a încercat să o convingă să renunţe la credinţa ei, Meriam a spus calm: 'Sunt creştină şi nu am făcut niciodată un act de apostazie'.

Ambasadorii SUA, Canadei, Marii Britanii şi Olandei şi-au exprimat marţi 'puternica lor îngrijorare' faţă de cazul acestei tinere creştine sudaneze. 'Facem apel la guvernul din Sudan să respecte libertatea de religie, inclusiv dreptul la schimbarea credinţei sau a convingerilor', au indicat misiunile diplomatice menţionate într-un comunicat comun, preluat de AFP.

Acest drept este stipulat în Constituţia interimară sudaneză din 2005, precum şi în textele internaţionale privind apărarea drepturilor omului, subliniază cancelariile occidentale, cerând autorităţilor judiciare ca, 'din compasiune', să claseze cazul tinerei.

Potrivit Amnesty International, Meriam Yahia Ibrahim Ishag a fost crescută în religie creştin-ortodoxă, religia mamei sale, tatăl său, musulman, fiind absent în perioada copilăriei sale. Ea s-a căsătorit apoi cu un creştin din Sudanul de Sud.

Acuzaţia de 'adulter' i-a fost adusă pentru căsătoria sa cu un creştin, a indicat aceeaşi organizaţie, adăugând că, potrivit legii islamice în vigoare în Sudan, o femeie musulmană nu se poate căsători cu un bărbat de altă religie.


Christian Solidarity Worldwide, organizaţie cu sediul în Marea Britanie având ca misiune apărarea libertăţii religioase, semnalează faptul că acest caz al tinerei Meriam Yahia Ibrahim Ishag este ultimul dintr-o serie de 'acte represive' împotriva minorităţii creştine din Sudan. (Agerpres)

×