x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe urmele lui Hitler. Liderul partidului extremist maghiar Jobbik cere Guvernului să întocmească liste cu evrei

Pe urmele lui Hitler. Liderul partidului extremist maghiar Jobbik cere Guvernului să întocmească liste cu evrei

27 Noi 2012   •   16:27
 Pe urmele lui Hitler. Liderul partidului extremist maghiar Jobbik cere Guvernului să întocmească liste cu evrei
Sursa foto: jobbik.com
Extremismul este la cote foarte ridicate în Ungaria, acolo unde liderul partidului parlamentar Jobbik, Marton Gyongyosi, a cerut Guvernului să întocmească liste cu evreii din țară, motivând cu faptul că aceștia reprezintă un risc pentru securitatea țării, informează Reuters.
După cum era de așteptat, afirmațiile lui Marton Gyongyosi au generat un val de proteste din partea reprezentanților comunității evreiești din Ungaria, precum și o reacție de distanțare din partea Guvernului de la Budapesta.
Pe de altă parte, cota Jobbik înaintea alegerilor generale din 2014 este în creștere. Partidul are, în prezent, 44 din cele 386 de locuri din Parlamentul Ungariei.
Liderii Jobbik se fac tot mai des remarcați prin declarații anti-semitice și injurioase la adresa minorității țiganilor. Dar solicitarea lui Marton Gyongyosi este o premieră. Ea survine declarațiilor secretarului de stat din Ministerul de Externe, Zsolt Nemeth, care a arătat că Budapesta sprijină o soluționare pașnică a conflictului israeliano-palestinian, de care să beneficieze atât israelienii de origine ungară, cât și evreii și palestinienii din Ungaria.
„Consider că, în condițiile unui asemenea conflict, este oportun un recensământ al persoanelor cu rădăcini evreiești, care trăiesc aici, în special al celor din Parlamentul și Guvernul Ungariei, care, într-adevăr, reprezintă un risc pentru securitatea țării”, a declarat Gyongyosi, chiar de la tribuna Parlamentului.
Ulterior, acesta a revenit asupra afirmațiilor sale, susținând că s-a referit exclusiv la persoanele care dețin atât cetățenia ungară, cât și pe cea israeliană.

×