x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe urmele oligarhilor ruși

Pe urmele oligarhilor ruși

06 Apr 2018   •   17:31

Echipa procurorului special american Robert Mueller a luat decizia inedită de a-i chestiona pe oligarhii ruşi care călătoresc în SUA.

Cel puţin un magnat rus a fost oprit la aterizarea avionului său privat la New York pentru a-i fi percheziţionată aparatura electronică, au indicat surse apropiate de anchetă, citate joi de CNN. Un al doilea oligarh rus a fost oprit cu prilejul unei recente vizite în SUA, dar nu este clar dacă a fost sau nu percheziţionat, a menţionat o altă sursă. S-a mai aflat că echipa lui Mueller a solicitat informal documente şi o discuţie cu un al treilea oligarh rus, care nu s-a deplasat însă recent în Statele Unite. Toate aceste situaţii au un element comun: anchetatorii americani vor să ştie dacă au fost sau nu implicaţi magnaţi ruşi în donaţii ilegale, directe sau indirecte pentru campania electorală şi învestirea preşedintelui Donald Trump. Fost director al FBI şi fost procuror federal, Mueller a fost numit în mai 2017 pentru a ancheta în privința unei eventuale înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Trump şi autorităţile ruse. Interesul anchetatorilor faţă de oligarhii ruşi, despre care nu se aflase până acum, indică faptul că echipa lui Mueller îşi concentrează atenţia asupra potenţialului flux de bani din Rusia către alegerile din SUA.

Legislaţia americană le interzice străinilor să facă donaţii pentru campanii politice interne. CNN nu a dezvăluit numele oligarhilor anchetați.

×
Subiecte în articol: chestionare oligarhii rusi in sua