x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul francez: Germania 'va avea de asemenea nevoie de relansare' economică

Premierul francez: Germania 'va avea de asemenea nevoie de relansare' economică

de Agerpres    |    31 Aug 2014   •   19:14

Germania nu va putea 'scăpa de responsabilităţi' şi va avea ea însăşi 'nevoie de relansare' economică în faţa încetinirii ritmului de creştere în Europa, a declarat duminică premierul francez Manuel Valls, informează AFP.

'Toate ţările trebuie să-şi asume responsabilităţile, iar Germania nu va putea scăpa de ale sale: ea va avea de asemenea nevoie de relansare', a apreciat şeful guvernului francez într-un discurs susţinut la universitatea de vară a Partidului Socialist, în oraşul La Rochelle (vest).

Valls a salutat începutul flexibilizării politicii monetare a Băncii Centrale Europene (BCE) şi a preşedintelui său Mario Draghi, făcând apel să se meargă 'mai departe'.

'S-o recunoaştem: politica monetară a început să se schimbe. Însă trebuie mers mai departe', a spus premierul francez, care de la preluarea funcţiei a declarat în mai multe rânduri că moneda euro a fost supraevaluată pe pieţele de schimb.

'Poziţia de astăzi a preşedintelui BCE este cea pe care noi o apărăm, este cea dusă de doi ani de preşedintele' Francois Hollande, a afirmat Valls. 'Este cea recomandată de numeroase instituţii internaţionale, de economişti. Este cea pe care eu o susţin de cinci luni', a adăugat el.

Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi au anunţat sâmbătă, la Paris, organizarea unui summit al Uniunii Europene în Italia la 6 octombrie privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Summitul din Italia va fi urmat, la sfârşitul lunii octombrie, la solicitarea Franţei, de un altul, doar al statelor din zona euro, pentru a testa relaxarea politicii bugetare a UE.

Nu este pentru prima dată când Parisul şi Roma încearcă să obţină o relaxare a politicii europene şi a ritmului de reducere a deficitelor, până în prezent fără mare succes din cauza opoziţiei cancelarului german Angela Merkel.

Franţa şi Italia speră totuşi ca Germania, afectată la rândul său de încetinirea economică, înregistrând un recul surprinzător al PIB de 0,2% în al doilea trimestru, va fi mai sensibilă la solicitările partenerilor săi.

×