x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul urmărit penal în dosarul EADS în Germania: fostul șef al producției militare a grupului

Primul urmărit penal în dosarul EADS în Germania: fostul șef al producției militare a grupului

de Dan Constantin    |    08 Dec 2014   •   15:45
Primul urmărit penal în dosarul EADS în Germania: fostul șef al producției militare a grupului

 Stefan Zoller, fost director în grupul EADS, a fost pus sub urmărire penală potrivit informațiilor difuzate de presa germană. Anterior, mai multe percheziții avuseseră loc în sediile concernului aeronautic și la locuințele mai unor angajați.

Zoller este prima persoană pusă sub acuzare de procurorii Parchetului din Munchen care investighează fapte de corupție de amploare în legătură cu derularea unor contracte în România și Arabia Saudită în valoare de trei MILIARDE DE EURO.

Stefan Zoller a condus activitatea domeniului militar al EADS, reunită în grupul CASSIDIAN. În mod surprinzător, el a fost înlocuit de la conducerea acestui departament în septembrie 2012, acțiune motivată de anumite neînțelegeri pe care le-a avut cu președintele executiv al EADS, Tom Ender.
Contractul lui Zoller expira în 2015, și s-a crezut că a fost înlocuit din cauza întârzierilor din programul derulat pentru construcția avionului militar de transport A400 și eșecul comercializării avionului de luptă Typhon.

În momentul concedierii sale nu s-a făcut legătura cu informațiile apărute în Marea Britanie, unde se deschisese o anchetă la filiala EADS pentru comportament inadecvat în afaceri, legat de un contract de informatizare a Gărzii Naționale din Arabia Saudită.

Reuters menționa în august 2012 că autoritățile britanice au demarat investigații într-un dosar în care mai mulți funcțiari saudiți primiseră mită pentru a accepta fără negocieri oferta EADS în valoare de 3,3 milioane dolari.
Cotidianul Telegraph mai preciza că ancheta, deschisă în luna mai 2011, fusese închisă din rațiuni de stat în luna octombrie a aceluiași an.

Contractul EADS pentru securizarea frontierei României a avut o valoare de aproape 800 de milioane de euro.

×